Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit’in Okumanız Gereken 12 Kitabı

Polisiye edebiyat dendiğinde ilk akla gelen yazarlardan biri olan Ahmet Ümit’in, polisiye türünde kaleme aldığı eserleriyle daha şimdiden iyi bir külliyata sahip olduğu söylenebilir. Usta yazar 1960 yılında Gaziantep’te doğmuş, 1985- 1986 yıllarında Moskova’da siyaset eğitimi görmüş, ilk kez 1989’da yayımladığı şiirleriyle de edebiyat dünyasına girmiştir. Çizgi roman, polisiye roman, öykü, masal gibi birçok farklı türde eser vermekten çekinmeyen yazar, etkileyici kalemi nedeniyle hepsinde benzer başarıları yakalamayı başarmıştır. Biz bu yazımızda polisiye tutkunları için mutlaka okunması gereken Ahmet Ümit kitaplarını bir araya getirdik. İşte Ahmet Ümit’in mutlaka okumanız gereken 12 kitabı!

  1. İstanbul Hatırası

Sevilen Ahmet Ümit romanlarından biri olan İstanbul Hatırası, Byzantion’dan İstanbul’a uzanan heyecan dolu tarihsel bir serüven. Peş peşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanan romanda yedi hükümdar, yedi kadim mekân, yedi gizemli olay ve tek bir gerçek bulunuyor.

  1. Beyoğlu RapsodisiPolisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit'in Okumanız Gereken 12 Kitabı

Üç arkadaşın öyküsünün anlatıldığı Beyoğlu Rapsodisi, Beyoğlu’nda yaşayan üç ayrı kişiliğin çevresinde şekilleniyor. Ve öyküde elbette yine gizemli nedenleri olan cinayetler, ölümsüzlük merakıyla başlayan ölümler var… Soruşturma süresince ise okuyucu adım adım Beyoğlu’nda gezme fırsatı buluyor. Soluk soluğa bir gerilim olan Beyoğlu Rapsodisi’ni henüz okumadıysanız mutlaka okumanızı öneririz.

  1. Kukla

İki üvey kardeş olan; karanlık güçlerin tetikçisi Doğan ve yaşamın anlamını alkolde arayan eski gazeteci Adnan yıllar sonra karşılaşırlar. Sonra gelsin hayatlarını alt üst eden entrikalar, cinayetler, komplolar… Gizli örgütler, idealist gençler, bir türlü tam anlamıyla bilinemeyen derin devlet gibi meselelere değinen kitap, aslında Ergenekon’un yılar önce yazılan romanı.

  1. Elveda Güzel Vatanım

Elveda Güzel Vatanım, Osmanlı’nın yıkılıp Cumhuriyet’in kurulduğu dönemde İttihak ve Terakki üyesi Şehsuvar Sami’nin vatanı ile sevdiği kadın arasında kalışını anlatır. Romanda okuyucu bekleyen ana soru “Devlet mi kutsaldır yoksa insan mı?” sorusudur. Roman, ayrılmalarına rağmen unutamadığı eski sevgilisi Ester’e, Şehsuvar Sami tarafından yazılmış 45 mektuptan oluşur. Şehsuvar Sami Pera Palace Hotel’de konaklamaktadır.

Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit'in Okumanız Gereken 12 Kitabı

  1. Patasana

Bir Ahmet Ümit romanı olan Patasana, Gaziantep yakınlarındaki Antik Hitit kentindeki bir kazıda geçer. Kazıda gün yüzüne çıkan üç bin yıl önce yazılmış tabletler, tabletlerin bulunmasıyla başlayan cinayetler ve yazman Patasana’nın itirafları kitabın ana konusunu oluşturur. Bu keyifli roman, adeta bu toprakların zengin kültürüne yapılmış bir güzellemedir.

  1. Kavim

Ahmet Ümit’in benzersiz kaleminin bir başka örneği olan Kavim de, tek solukta okunacak polisiye türünde bir romandır. Usta yazar bu kez romanlarında okumaya alışkın olduğumuz mekanlardan uzaklaştırarak farklı coğrafyalara götürür okuyucuyu.

  1. Sis ve Gece

Sis ve Gece’de aniden ortadan kaybolan genç bir kız ile aşık olduğu kızı arayan bir MİT görevlisinin hikâyesi anlatılır. Yasak bir aşk, istihbarat örgütünün içindeki entrikalar ve daha niceleri! Günümüz İstanbul’undan da renkli insan portreleri çizen etkileyici roman, karanlık sokaklarda soluk soluğa bir koşuşturma içinde geçer.

 

  1. Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit'in Okumanız Gereken 12 KitabıBeyoğlu’nun En Güzel Abisi

Ahmet Ümit’in en ses getiren romanlarından olan Beyoğlu’nun En Güzel Abisi’nde yılbaşı gecesi işlenen bir cinayet anlatılır. Tarlabaşı’nın arka sokaklarında bulunan bir erkek cesedi ve karanlık sırların ortaya çıkardığı utanç verici bir gerçek… İstanbul’un en gözde yeri olan Beyoğlu’nun hazin hikayesine tanık olacağınız bu etkileyici romanı henüz okumadıysanız ilk fırsatta okumanızı öneririz.

 

  1. Sultanı Öldürmek

Ahmet Ümit’in 2012 yılında cinayet, aşk ve tarihi bir bütün şeklinde ele aldığı başarılı polisiye romanı Sultanı Öldürmek’in ana karakteri yıllardır aşık olduğu kadını sabırla bekleyen bir tarihçidir. Romanda ise bu adam etrafında dönen bir dizi cinayet anlatılır.

  1. Bir Ses Böler Geceyi

Mistik bir gerilim romanı olan Bir Ses Böler Geceyi’de, oldukça ilginç bir hikâye ele alınır. Karanlık bir gecede bir köy mezarlığının duvarına çarpan bir araba… Issız bir köyün ortasında kocaman bir Cem Evi. Konuğunu kaybetmiş bir mezar ve Cem töreninde arınmayı bekleyen bir ölü…

  1. Bab-ı EsrarPolisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit'in Okumanız Gereken 12 Kitabı

Ahmet Ümit’in en dikkat çekici eserlerinden biri olan Bab-ı Esrar’da Mevlâna ile Şems arasındaki ilişki, ilginç bir cinayetle bağdaştırılır. Kitapta bugünün maddi evreni, yedi yüz yıl önce gerçeği arayan ile harmanlanarak verilmektedir.

  1. Ninatta’nın Bileziği

Ninatta’nın Bileziği, ilk bakışta yine bir Ahmet Ümit romanı olan Patasana’yı anımsatır. Roman diğer Ahmet Ümit kitaplarının aksine bir deneme veya şiir şeklinde yazılmıştır. 12 ayrı bölümden oluşmaktadır. Büyüleyici roman, Anadolu’daki ilk büyük devlet olan Hititler zamanında, Kadeş Savaşı’ndan bir süre önce yaşanan ve 3300 yıldır kavuşmayı bekleyen aşıkların tabletler üzerine yazılmış hikâyesini konu edinir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Türk Edebiyatında İstanbul’u En İyi Betimleyen Belli Başlı 10 Eser

Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi

Edebiyat ve Sanatın İç İçe Geçtiği Dünyanın En İyi 10 Oteli

Eski İstanbul’u Anlatan Kitaplar

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin