Dünyaca Ünlü 12 Türk Ressam ve Dünyaya İlham Olmuş Eserleri

Türk resim sanatının önde gelen ressamları, kendilerine özgü üslupları ve farklı sanat anlayışlarının etkisiyle geçmişten günümüze dünya çapında çok beğenilen çeşitli eserler ortaya koymaya devam ediyor. İnsan, köy ve kent hayatı, doğa, sokaklar ve kadın gibi farklı temaların işlendiği bu resimler; günümüzde de pek çok ressama ilham olmaya devam ediyor. İşte sanatseverlerin ruh dünyasını zenginleştiren dünyaca ünlü 12 Türk ressam!

1. Abidin Dino (1913-1993) – Uzun Yürüyüş

Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Abidin Dino, çok yönlü bir sanatçı. Dino, Picasso’yla tanışır ve onun sanat anlayışından etkilenir. Geleneksel Türk desenlerini modern bir bakış açısıyla yorumlayarak özgün bir tarz geliştirir. Savaş travmasını ele aldığı ve Nâzım Hikmet’in hakkında bir şiir yazdığı Uzun Yürüyüş adlı tablosu, ressamın en önemli eserlerinden biri. 

2. Mihri Müşfik Hanım (1886-1954) – Peçeli Kadın

Kadın ressamların yetişmesine öncülük eden Mihri Müşfik Hanım, aynı zamanda ülkemizde çağdaş resim çalışmalarını başlatan ilk kadın ressam olarak bilinir. Portreleriyle öne çıkan sanatçı pek çok siyasetçi, paşa ve edebiyatçının portresini yapar. Atatürk, Tevfik Fikret ve Papa XV. Benedictus ressamın portrelerini yaptığı ünlü kişilerden bazıları. Ressam ayrıca pek çok kadın ve bebek portresi de yapar. Mihri Müşfik Hanım’ın en ilgi çekici eserlerinden biri, Peçeli Kadın adlı bir kadın portresi.

3. Devrim Erbil(1937- ) – İstanbul

Devrim Erbil, minyatür sanatının etkilerinin görüldüğü ve çizgilerle oluşturduğu resimlerinde Doğu ve Türk sanat anlayışını harmanlayarak özgün bir üslup kullanır. Özellikle kuş bakışı bir görüntüyü çizgilerle kompozisyon hâline getirdiği ve çoğunlukla tek renk altyapı üzerine çalıştığı resimlerde kuşlar, kent, doğa ve insan görünümlerini konu edinir. İstanbul adlı tablosu, sanatçının eserlerindeki karakteristik özelliklerin bir araya toplandığı en önemli eserlerinden biridir.

4. Osman Hamdi Bey (1842-1910) – Kaplumbağa Terbiyecisi

Arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin kurucusudur. Ressamın en önemli eserlerinden biri, Kaplumbağa Terbiyecisi adlı tablosu. Tabloda geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini resmettiğini ifade eden Osman Hamdi Bey, tablonun iki farklı versiyonunu yapar. 1906 ve 1907 yıllarında yaptığı resimlerin ilkinde 5, ikincisinde ise 6 adet kaplumbağaya yer verir.

5. Nuri İyem (1915-2005) – Üç Güzeller

Toplumcu ve gerçekçi bir sanat anlayışı benimseyen ressam; bazı soyut çalışmalarının yanı sıra ağırlıklı olarak kadın portreleri, köyden kente göç ve gecekondu yaşamından kareleri resmeder. Özellikle Anadolu kadınını çizdiği portreleriyle öne çıkan ressamın en önemli eserlerinden biri, Üç Güzeller adlı tablosu. Âdeta Yunan ve Roma mitolojisine yaptığı atıfla da dikkat çeken tablo, ressamın sanat anlayışının bir sembolü olarak görülür.

6. İbrahim Çallı (1882-1960) – Üsküdar

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde resim eğitimi alan İbrahim Çallı, izlenimci sanat akımının etkisiyle kendine özgü bir resim dili geliştirir. Ülkemizde çağdaş resim anlayışının geliştirilmesinde önemli bir rol üstlenen ressamın en önemli eserlerinden biri, Üsküdar adlı eseri. Paletindeki farklı renkleri ustalıkla kullanan ressamın bu tablosu, renklerin ahengi ve görüntünün gerçekliğiyle dikkat çekiyor.

7. Şeker Ahmet Paşa (1841-1907) – Ormanda Oduncu

Gerçek adı Ahmet Ali olan Şeker Ahmet Paşa, Sultan Abdülaziz tarafından resim eğitimi için Paris’e gönderilir. Hayatta iken resmi Louvre Müzesi’ne kabul edilen ilk Türk ressamıdır. Şeker Ahmet Paşa daha çok natürmort çalışmalarıyla ön plana çıksa da onun en önemli başyapıtı, Ormanda Oduncu adlı eseri. Bu eser günümüzde İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin koleksiyonunda yer alıyor.

8. Mustafa Ayaz (1938- ) – Kırmızı Çoraplı Kadın

Çağdaş Türk resim sanatının ilk akla gelen isimlerinden biri olan Mustafa Ayaz, resimde biçime önem verir. Çalışmalarında özellikle kadınları ele alan sanatçı, kadın figürlerini kaosa benzer bir komposizyonla işler. Ressamın en önemli eserlerinden biri, Kırmızı Çoraplı Kadın adlı tablosu. Baskın renk kombinasyonu ve kaos vurgusunun hâkim olduğu resim, sanatçının sembolü hâline gelen çalışmalarından biri.

9. Fikret Mualla (1903- 1967) – Caz Orkestrası

Fransız ressam Henry Matisse’in renk kullanımından etkilenen Fikret Mualla; çoğunlukla kübizm, Rus konstrüktivizmi, Alman ve Japon baskı sanatı, ekspresyonizm gibi akımların etkisiyle resimler yapar. Gerçekliğe bağlı kalmadan iç dünyasının ve duygularının yansımasını aktardığı resimlerinde yaşam sevinci hâkimdir. Resimlerinde sokaklar, oteller, kadınlar, hastaneler gibi çeşitli konuları işler. Caz Orkestrası adlı tablosu, müzisyenleri resmettiği ve renk kullanımıyla dikkat çeken önemli eserlerinden biridir.

9. Hale Asaf (1905-1938) – Otoportre

Mihri Müşfik Hanım’ın yeğeni olan Hale Asaf, ilk Türk kadın ressamlarından biri. Kübist ve konstrüktivist sanat anlayışlarından etkilenen ressam, farklı sanatsal anlayışları sentezleyerek özgün bir üslup geliştirdi. Özellikle manzara ve portre resimlerinde çok önemli eserler üretti. Sanatçının en önemli eserlerinden biri, Türk kadınını farklı bir bakışla çizdiği Otoportre adlı tablosu.

10. İbrahim Balaban (1921-2019) – Harman

Toplumsal gerçekçi anlayışla resimler çizen İbrahim Balaban, eserlerinde köy yaşamı ve sorunlarını konu edinir. Ressamın yeteneğini geliştirmesinde Bursa Cezaevi’nde tanıştığı Nâzım Hikmet etkili olur ve onu “resmin Yunus Emre’si”, “Köylü Ressam” olarak tanımlar. Sanatçının en önemli eserlerinden biri, Nazım Hikmet’in hakkında şiir yazdığı köy yaşamını el aldığı Harman adlı tablosudur.

11. Feyhaman Duran (1886-1970) – Celaleddin Arif Bey

İzlenimci sanat anlayışıyla resim yapan Feyhaman Duran, Türk resim sanatında portre çizerliğinin ilk temsilcisi olarak biliniyor. Çalışmaları arasında pek çok Atatürk portesi bulunur. Ressamın en önemli eserlerinden biri, renk uyumu ve incelikli detaylarıyla öne çıkan Celaleddin Arif Bey isimli portre çalışması. Son Osmanlı Meclis Başkanı olan Celaleddin Arif Bey, Feyhaman Duran’la tanıştıktan sonra ona portresini yaptırır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’da Yer Alan Sanat Galerileri

Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit’in Okumanız Gereken 12 Kitabı

Polisiye Kitaplardan Sinemaya Uyarlanmış En İyi 12 Film

Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi

Polisiye Romanın Tipolojisi Hakkında 9 Bilgi

Tarihin Görkemli Bir Tanığı: Pera Palace Hotel

Yaklaşık 130 yıllık tarihi boyunca birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, İstanbul’un en önemli ve özel yapılarından biri. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olarak bilinen…

Daha Fazla Bilgi

Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’da Yapılmış En Güzel Yapılar

Güçlü bir kültür mirasına ve köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul, tarihî yapılarında geniş bir mimari çeşitliliğe sahiptir. Pek çok farklı kültürü barındıran şehirde, farklı üsluplara sahip…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin