Türkiye’den Dünyaya Yayılmış 8 Lezzet ve Tarifleri

Dünyanın meşhur mutfakları arasında yer alan ve tüm dünyada tercih edilen Türk Mutfağı, bol çeşitli yemek seçenekleri ile Türkiye yeme-içme turizmine büyük katkı sağlayan alanlardan birini oluşturuyor. Tüm dünyada ün salan Türk kebabı, döner, baklava, lahmacun, mantı, menemen ve zeytin yağlı yaprak sarması gibi lezzetler hem damağa hem göze hitap ederek gastronomi turizminde Türkiye’yi öne çıkarıyor. Türk mutfağından dünya sofralarına giren lezzeti ile parmak ısıttıran tatları sizler için sıraladık.

Turistlerin ülkelerine döndüklerinde Türk komşularına yaptırdıkları, ülkelerinde Türk restoranı aramalarına neden olan dünyaca ünlü Türk yemeklerinin tariflerini sizler için yakından inceledik. Dünyaca ünlü Türk yemekleri denince akla ilk gelen lezzetleri ve onların mutfaktaki yolculuğunu yazımızda bulabilirsiniz.

Türk Mutfağından Çıkan Eşsiz Lezzetler

Türk mutfağı, dünyanın en zengin mutfakları arasında yer alırken gastronomi turizminde de ülkemizi üst sıralara çıkarmaktadır. Peki ülkemize gelen turistler hangi meşhur lezzetler için Türkiye’yi tercih ediyorlar? Ya da dünyanın birçok yerinde hangi lezzetlerle buluşmak için Türk restoranlarını tercih ediyorlar? En önde gelen lezzetleri sizin için sıraladık.

1. Döner

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan döner, size lezzetli bir et yemeği vadeder. Tüketimi ve sunumu çeşitlilik gösteren döner temelde et veya tavuk kullanılarak yapılır. Yoğurtlu ve pideli dürüm, pide ya da ekmek arası tüketilebildiği gibi pilavla birlikte de sıkça tüketilir. Yanında közlenmiş biber, domates, lavaş, patates ve bol yeşil salata ile sunulan döner çeşitleri damaklarda eşsiz bir tat bırakır. Etin en ince haliyle sunulan döneri, yapabilmek oldukça zahmetlidir. Et döneri yaparken keskin bıçak kullanmak bu işin püf noktaları arasında yer alır. Damak zevkinize uygun dilediğiniz garnitürle servis yapacağınız dönerin, garnitürlerinin de oldukça ince doğranmış olması lezzetine lezzet katar. Son olarak et döner yapmayı tercih ediyorsanız etin 12 ila 24 saat kadar dinlendirilmiş olması gerektiğini unutmayın!

2. Lahmacun

İnce ve çıtır bir hamurdan bahsediyorsak, üstelik zengin bir iç harç ile de taş fırında pişiriyorsak birçoğunuz lahmacundan bahsettiğimizi biliyor. Lahmacun, hem turistlerin hem de Türklerin en favori yemekleri arasında yer alırken, dünyada birçok restoranın menüsünde de kendine yer buluyor. Yanına bol yeşil salata ve ayran tercih edilen ve Türk mutfağının en gözde yiyeceklerinden biri olan lahmacunun yapımı aslında sanıldığı kadar zor değil. İyi bir lahmacunun en önemli ayrıntısı ince açılmış hamura sahip olmasıdır. İncecik açılan hamur ve lezettli bir iç harç ile hızlıca hazırlanabilir. Lezzetli bir Lahmacun hamuru için; hamurun çok fazla yoğrulmuş olması ve ardından dinlendirilmiş olması oldukça önemlidir. Oklava yardımı ile usta eller gibi ince bir hamuru açabilirsiniz. Evde lahmacun yapmanın bir diğer önemli püf noktası da pişirme aşamasıdır. Fırında 180 derecede ve kontrollü bir şekilde pişirmenizi tavsiye ederiz.

3. Baklava

Tam bir klasik Türk tatlısı olan Baklava, damaklarda eşsiz bir tat bırakır. Şerbeti incecik açılmış kat kat özel yufkası ve içindeki ceviz ya da fıstıkla başlı başına sofraları taçlandırır. Baklayı tüketirken bol köpüklü Türk Kahvesi tercih etmek ise olmazsa olmazdır. Baklava yapmak oldukça zor ve meşakkatlidir. Lezzetli bir baklava hazırlamak için en az 40 kat yufka açmayı göze almanız gerekir. Sonunda lezzetine fazlasıyla değecek olan baklava hamurunun çıtır çıtır olması için incecik açılması, pişirirken bol tereyağı kullanılması ve iç harcında da aza kaçılmaması gerekir. Konu şerbet olduğunda ise baklava soğuk, şerbet sıcak olmalıdır. Baklavayı tercihinize göre cevizli ya da fıstıklı hazırlayabilirsiniz.

4. Menemen

Kahvaltıların vazgeçilmezi ve Türk mutfağından dünyaya yayılan lezzetlerinden biri olan menemen, hemen hemen her damağa hitap eder. Kaşarlı, sucuklu, soğanlı, soğansız birçok farklı türevde yapılarak servis edilen menemen tam bir Akdeniz lezzeti sunar. Yanında lezzetli bir ekmek ile bu eşsiz lezzet haftasonu kahvaltılarının olmazsa olmazıdır. Belli kalıpları olmadan pratik ve özgürce kısa sürede hazırlanan menemeni sadece kahvaltıda değil her öğün tercih edebilirsiniz. Damak zevkine göre hazırlanan menemeni dilerseniz soğanlı, isterseniz soğansız hazırlayabilirsiniz.

5. Türk Kebabı

Türkiye’nin dünyaya kazandırdığı, Türkiye denince akla ilk gelen lezzet olan Türk Kebabı, dillere destan olan çeşitleri ile Türk mutfağının mihenk taşıdır. Acılı sevenler için meşhur Adana Kebabı, acısız tercih edenler için Urfa Kebabı, bol baharatıyla Kürdan Kebabı, yoğurtla birleştirilen İskender Kebabı, pideyle süslenen Karamürsel Kebabı dünya mutfaklarına girerek Türk mutfağı denilince akla ilk gelenlerden olur. Kebap yapmanın çok kolay olmadığını söylemek isteriz. Eti, baharatı, pişirilmesi, pilavı, kuyruk yağı ile ülkemize özgü olan bu lezzeti hazırlamak için renkli bir tabak hazırlamanız gerekir. Mangalda kebap yapmayı tercih ederseniz, kömür kor halini aldıktan sonra şişleri mangala koyarak mükemmel pişirme süresini ayarlayabilirsiniz.

6. Mantı

Geleneksel Kayseri Mantısı ya da kaşık mantısı olarak da bilinen ve bir kaşığın içine 40 adet sığacak şekilde yapılan bu muhteşem lezzet, yoğurtlu ve sos ile servis edilir. Hamuru çok ince açılan mantı, kare olacak şekilde eşit parçalarda kesilir ve içine özel kıyması eklenerek, bohça şeklinde kapatılır. Hazır olarak da satılan, evde de yapılan mantı, yine Türk mutfağından çıkıp dünya lezzetleri arasında üst sıralarda yer alır. Hazır olarak tercih ederseniz son derece pratik olan mantıyı, el açması yapmak isterseniz hamurun çok ince olmasına dikkat edin. Bir diğer püf noktası da mantının iç harcını ve kapatma işlemini hızlı yapılmasıdır. Bu sayede hamurun sertleşmesini önleyebilirsiniz.

7. Çiğ Köfte

Şanlıurfa ve Adıyaman yöresinin meşhur Çiğ Köftesi, güneydoğudan dünyaya yayılan eşsiz lezzetler arasında yer alır. Marul, bol yeşillik ve limonla servis edilen çiğ köfte ara soğuk olarak Türkiye’de en çok tercih edilenlerden biridir. İnce bulgurdan yapılan ve orijinali etli olan çiğ köftenin etsiz alternatifi de oldukça tercih edilir. Ana yemekten önce iyi bir başlangıç olan ve iştah açan çiğ köfte, pişirilmeden yoğurularak yapılan bir yemektir. Bu nedenle iyi bir çiğ köfte için malzemelerin çok ince doğranması ve uzun yoğrulması önemli detaylardır.

8. Zeytinyağlı Sarma

Kalem gibi ince sarılan bol limonlu bol yağlı zeytinyağlı yaprak sarma Eğe yöresinin meşhur lezzetlerinden biridir. Ege’den dünyaya yayılan yemekler arasında ilk sırada yer alan yaprak sarmanın da birkaç çeşidi bulunur. Etli yaprak sarma, zeytinyağlı yaprak sarma, kırmızı mercimekli yaprak sarma gibi günün her anı her öğününe göre tercih edilen muhteşem lezzetlerdendir. Hem sağlıklı hem de hafif olan bu lezzetin mârifeti kalem gibi ince sarılmasında saklıdır. Bu nedenle yaprakları sararken iç harcı çok doldurmadan sarılması önemli bir püf noktadır. Ayrıca yaprak sarmayı çok sıkı ya da çok gevşek sarmamak önemlidir. Damak zevkinize göre dilerseniz taze asma yaprağı isterseniz de salamura asma yaprağı tercih ederek bu eşsiz tarifi yapabilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Dünya’nın En Çok Turist Alan Şehirleri

İstanbul’da Fine Dining İçin Tercih Edebileceğiniz En İyi 10 Restoran

İstanbul’un En Güzel 10 Teras Restaurant ve Barı

İstanbul Boğazı Çevresinde En İyi 9 Restaurant

İstanbul’da En İyi Street Food Deneyimi Yaşayacağınız 8 Restoran

İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar

Fransız ve İtalyan Mutfaklarının Türkiye’deki Temsilcisi 7 Restoran

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

Ailenizle Birlikte Gerçekleştirebileceğiniz Keyifli Hafta Sonu Etkinlikleri

Hafta sonları aileyle birlikte vakit geçirmek, yeni anılar biriktirmek ve yoğun iş günlerinin stresinden biraz uzaklaşmak için mükemmel bir zaman! İş yoğunluğuna kısa bir ara verdiğiniz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin