İstanbul Michelin Yıldızlı Restoranlar

100 yıldır hazırlanan ve son 80 yıldır restoran seçimlerinde önemli bir rol oynayan Michelin Yıldızları restoranların ve şeflerin yaşamında önemli bir yere sahip. Lezzeti ve hizmetiyle yüksek standartlara sahip olan restoranlara verilen bu yıldızlar bir restoranın satışlarını %40 oranında artırabiliyor ya da yıldız kaybeden bir restoranın satışlarını aynı oranda düşürebiliyor, rezervasyon listelerini aylarca doldurabiliyor…

Michelin lastik firmasının ilk olarak yolculara rehber olması amacıyla hazırladığı bu liste günümüzde şeflerin ve restoran sahiplerinin hayallerini süslüyor.

Bu yazımızda “Michelin Yıldızı nedir?” ve “İstanbul’da Michelin yıldızına sahip restoran bulmak mümkün mü? “ sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

Michelin Yıldızının Hikayesi

Bugünlerde bir restoranın rezervasyon listesinin aylarca dolu olmasına, insanların şehir hatta ülke değiştirmesine sebep olan, usta şeflerin ve nitelikli restoranların en büyük hedefi haline gelen Michelin Yıldızı’nın var olma sebebi aslında gastronomiden ve restorancılıktan oldukça uzaktır.

1889 yılında Andre ve Edouard Michelin kardeşlerin Fransa’da kurduğu lastik firmasının pazarlama stratejisi olarak çıkardığı rehber kitap Michelin Yıldızı listesinin ilk halidir. Fakat bu listenin ilk yıllarında hiçbir restorana yer verilmez. Restoranlara bırakılan ve orada yemek yiyen müşterilere benzin istasyonlarının, konaklayabilecekleri tesislerin, otomobil tamircilerinin ve elbette lastik satış merkezlerinin konumu belirtilir. Otomobil kullanımının henüz yeni yeni geliştiği bu dönemlerde, sürücülerin yolculuk serüvenlerini daha konforlu hale getirerek, otomobil satışlarını ve dolayısıyla lastik satışlarını artırmayı hedefleyen Michelin Rehberi 20 yıl boyunca ücretsiz bir şekilde dağıtılır.

Sonraki yıllarda rehber kitapçık ilk defa para karşılığı satılmaya başlanır ve ilk ücreti 1920 yılında 7 Frank olarak belirlenir. Ücretli olarak satışa sunulan yeni rehberde elbette çeşitli düzenlemeler de yapılır. Bu yeniliklerde belirleyici olan ise müşterilerin talepleridir.
Konaklanabilecek tesisler rehberde zenginleştirilir ve Paris’teki otellerin bir listesi oluşturulur ve belirli kategorilere ayrılarak restoranlar eklenir.

Zamanla restoran kategorisinin gördüğü rağbet, Michelin firmasını da yönlendirir. Rehberin en dikkat çekici bölümü olan restoranlar kısmı daha şık ve detaylı hale getirilir. Müşterilere herhangi bir restoranın konumunu harita üzerinde belirtmek yerine onlara gitmeleri gerek en iyi restoranlar önerilmeye başlanır. İlk kez gizli bir restoran ekibi (müfettişleri) oluşturur ve reklam amacı gütmeden objektif değerlendirmelerle restoranlar rehbere eklenir.

Daha ilk zamandan seçici bir şekilde davranmaya özen gösteren Michelin ileriki yıllarda bir puanlama sistemi geliştirir ve sıfır, bir, iki, üç yıldızları olmak üzere restoranları 4 ayrı sınıfa ayırır. 0 yıldızlı restoranlar rehbere giremezken diğerleri kategoriler halinde sunulur. 1936 yılında yıldızların kriterlerini açıklar ve günümüze kadar benzer kriterlerle restoran seçmeye devam eder.

Michelin Yıldızları ve Anlamları

Michelin Yıldızları 1936’da üç seviyede tasarlanmıştır ve yıldızın geçerliliği 1 yılı o tarihten beri 1 yıllık bir süreyi kapsamaktadır.

Tek yıldız: Alanında çok iyi bir restoran
İki yıldız: Rotanızı değiştirmenize değecek kadar mükemmel
Üç yıldız: Öyle mükemmel ki yalnızca bu restoran için özel bir yolculuk yapabilirsiniz
anlamına geliyor.

Fakat Michelin sisteminde başından beri şef ve restoran birlikte puanlanıyor ve her sene ikisi de kontrol ediliyor. Şef sunduğu lezzetle, restoran ise hizmetiyle değerlendiriliyor. Ne kadar iyi bir lezzet çıkarırsa çıkarsın hijyen, görgü ve centilmenlik kurallarını ihlal eden bir restoran yıldız alamıyor. Aynı zamanda restoranın ona yıldızı kazandıran şefini de kaybetmemesi gerekiyor. Elbette şefin de maharetini…

Tüm bu yıldızlama sistemi baştan sona gizlilikle yürütülüyor. Müfettişler habersizce ve gizli kimliklerle restoranlara gidiyor, aldıkları hizmetin ücretini ödüyor ve daha sonra Michelin öneri listesinin kriterlerine göre bir değerlendirme yapıyor. Üstelik bu denetlemeler her yıl gizlice tekrarlanıyor.

Paris’ten Dünyaya

İlk yıllarda yalnızca Paris ve çevresini kapsayan Michelin rehberleri; öneri hazırlama sürecini restoranlara karşı gizlilikle, müşterilere karşı dürüstlükle yürütür. Bu özelliği ve önerilerindeki haklılık payı yıllar içerisinde rehberin ününe ün katar ve önce Fransa’nın tamamına sonra farklı ülkelere yayılır. Farklı ülkelerde farklı müfettiş ekipleri kurulur ve belirlenen bölgedeki restoranları düzenli olarak denetlemeye ve yıldızlamaya devam eder.

Günümüzde 34 ülkede ve farklı şehirlerinde restoranlara ve otellere Michelin yıldızı verilir.
Bu sayının son 5 yılda artışa geçmiş olması da dikkat çekici. 2014 yılında dünyada Michelin Yıldızına sahip 480 restoran bulunurken 2021 yılında bu rakam artan ülkelerin ve restoranların beraberinde 3188’e ulaşmış durumda.

İstanbul’da Michelin Restoranı Var mı?

Birbirinden farklı onlarca kültürü ve iklimi bir araya getirmesiyle meşhur olan İstanbul’un restoranları dünyada da oldukça ünlü fakat Türkiye’de ve İstanbul’da henüz bir müfettiş ekibinin bulunmaması sebebiyle İstanbul restoranları Michelin Yıldızlar Listesi’nde yer almıyor. Ama elbette bu durum İstanbul restoran ve otellerinin bu listeye layık olacak nitelikte lezzet sunmasına engel olmuyor.

Doğu-Batı, Kuzey-Güney arasında birbirinden farklı kültürlerle etkileşime giren, tarih boyunca farklı mutfakları ağırlamış olan ve coğrafyasından 4 ayrı iklimin mahsulünü bulunduran Türkiye’nin mutfağı da elbette zengin. Aynı zamanda global bir vizyonla hareket eden, dünyada tanınmış olan şeflere, dünyanın en iyileri listelerine giren restoranlara rastlamak da mümkün.

Bununla birlikte İstanbul restoran ve otelleri zaman zaman Michelin yıldızlı şefleri de ağırlamaktadır. Vincenzo Candiano, Manolo Allochis, Michael Riemenschneider gibi Michelin yıldızlı şeflerin zaman zaman İstanbul otel ve restoranlarında hizmet verdiği bilinmektedir. Birkaç günlük bir işbirliği olan bu ziyaretlerde şefler Türkiye’deki müşterilere ödüllendirilmiş lezzetlerini sunmaktadır.

Aynı zamanda İstanbul’da Michelin Yıldızlı şeflerle workshoplar düzenlenerek onların hayat öyküleri, çalışmaları ve gastronomi bilgileri hakkında da bilgi almak mümkün. 2019 yılında düzenlenen workshop ile İstanbul’da 20 Michelin yıldızlı şef ağırlanmıştır.

Michelin Rehberi Türkiye’de İlk Kez Yayınlandı

Dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olan, lüks restoranlara yıldız veren ve mükemmel bir yeme-içme deneyimi için belirleyici olan Michelin Guide seçkisi ile güzide şehrimiz İstanbul, dünya mutfak haritasına eklendi.

Kültürlerin birbirini daha kolay etkilediği, turizmin ve seyahatin yoğunlaştığı bu yıllarda Türkiye’de merakla beklenen ve ilk kez duyurulan Michelin Guide İstanbul’un 2023 restoranları, Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde özel bir ödül töreniyle açıklandı.

Kubbeli Salon Michelin Guide’da Yerini Aldı

Kubbeli-Saloon

1892 tarihinden beri İstanbul’da ilk çay saatinin gerçekleştiği ikonik Pera Palace Hotel olarak, Beyoğlu’nun en gözde buluşma mekanı olan Kubbeli Salon‘un Michelin Guide’ın tavsiye edilen restoranlar listesinde yerini aldığını duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.

Şefimiz İbrahim Özçiftçi’ye teşekkür ediyor; özverili çalışmalarından dolayı çok değerli Kubbeli Salon servis ekibimizi tebrik ediyoruz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’da Fine Dining İçin Tercih Edebileceğiniz En İyi 10 Restoran 

İstanbul’da Uzak Doğu Lezzetlerini Deneyebileceğiniz 10 Restoran 

İstanbul’un En Güzel 10 Teras Restaurant ve Barı 

İstanbul Boğazı Çevresinde En İyi 9 Restaurant 

Fransız ve İtalyan Mutfaklarının Türkiye’deki Temsilcisi 7 Restoran 

Tarihin Görkemli Bir Tanığı: Pera Palace Hotel

Yaklaşık 130 yıllık tarihi boyunca birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, İstanbul’un en önemli ve özel yapılarından biri. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olarak bilinen…

Daha Fazla Bilgi

Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’da Yapılmış En Güzel Yapılar

Güçlü bir kültür mirasına ve köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul, tarihî yapılarında geniş bir mimari çeşitliliğe sahiptir. Pek çok farklı kültürü barındıran şehirde, farklı üsluplara sahip…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin