Dünyaca Ünlü Polisiye Romanlarının Kendileri Kadar Öne Çıkmış Baş Karakterleri

Polisiye roman, geçmişten günümüze birçok insan tarafından ilgi ile takip edilen ve sevilen bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazılarınca edebi bir tür olarak görülmese ve tartışmalara konu olsa da aslında her zaman en fazla okunan türlerden biri olmuştur. Öyle ki bazı dünyaca ünlü polisiye romanların baş karakterleri, sanki hayatın içinden birer karakter gibi tanınmaktadır. Bu yazımızda polisiyenin en sevilen baş karakterlerine yer vereceğiz. İşte dünyaca ünlü polisiye romanlarının kendileri kadar öne çıkmış baş karakterleri!

 

Sherlock Holmes

Sevilen yazar Sir Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan Britanyalı dedektif Sherlock Holmes, ünlü polisiye karakterlerdendir. Yazarın üniversitedeki profesöründen esinlenerek yarattığı bu karakter, düşünce ve mantık için yaşayan, güçlü bir gözlem yeteneğine sahip biridir. Çözecek problem olmadığı zamanlarda zihni onu rahatsız ettiği için kokain ve morfin kullanır; hangi külün hangi sigaradan düştüğünü anında söyleyebilir. En büyük düşmanı Mortiary isimli kötü bir karakter, en yakın dostu ise Dr. Watson’dur. Sherlock Holmes, romanların yanı sıra defalarca sinema ve TV ekranlarına da taşınmış, bu nedenle herkes tarafından en fazla tanınan polisiye karakteri olmuştur.

 

Hercule Poirot

Polisiye edebiyatın en ünlü karakterlerinden bir diğeri, Agatha Christie‘nin ikonik karakterinden olan Hercule Poirot’tur. Yazarın 33 romanı ve 54 kısa öyküsünde yer alan Belçikalı dedektif, ilk kez Christie’nin ilk kitabı The Mysterious Affair at Styles (Ölüm Sessiz Geldi) ile okuyucuyla tanışmıştır. Sonrasında defalarca sinema ve TV’de de boy göstermiştir. Agatha Christie, Poirot’u tam anlamıyla katlanılamaz bulduğunu söylemiş, ancak çok sevilmesinden dolayı öldürmek yerine hikayesini uzun yıllar sürdürmüştür.

 

Mike Hammer

Bir başka ünlü polisiye karakteri ise Mike Hammer olarak karşımıza çıkar. Mike Hammer karakteri, bu ününü kitabın yazarı Mickey Spillane’den çok Kemal Tahir’in aynı adla yaptığı çeviriler ve yazdığı devam kitaplarına borçludur. Öyle ki Tahir’in yazdığı devam kitapları, orijinallerinden daha fazla tutmuş ve sevilmiştir. Mike Hammer kitapları da tıpkı diğer ünlü polisiyeler gibi defalarca sinema ve TV’ye uyarlanmıştır.

 

Behzat Ç.

Behzat-Ç.-e1580473453744

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar/behzat-c-kitaplarina-ilgi-artti-1392107

Listemizde elbette Türk polisiye karakterlerine de yer var! Çünkü onlar da en az yabancı karakterler kadar ünlüler. Behzat Ç. karakteri, sevilen bir dizi karakteri olmadan önce Emrah Serbes’in “Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” isimli romanında baş karakterdi. Kendisi 1985 yılında Polis Akademisi’nden mezun olmuş ve Cinayet Büro’da amirlik yapmakta. Ancak hizmet verdiği süre içinde aldığı cezalar yüzünden hiç terfi edememiş ve hep başkomiser olarak görev yapmıştır…

 

Başkomser Nevzat

Başkomser-Nevzat-e1580473565459

Kaynak: http://kgulusoy.blogspot.com/2011/12/baskomser-nevzat-cizgi-serisi.html

Ülkemizin sevilen ve dünyaca tanınan polisiye yazarı Ahmet Ümit’in yarattığı Başkomser Nevzat karakteri, bir başka ünlü baş karakter olarak karşımıza çıkar. Yazarın 4 kitabında yer bulan bu karakter, bir gerçek kişi ve iki sinema karakteri olmak üzere üç figürden yola çıkarak yazılmıştır. Kendisi eski İstanbullu bir adamdır ve Balat’ta yaşamaktadır. Karısıyla kızı kendisi için koyulan bir bombanın patlaması sonucu öldürülmüş ve hala katilleri bulunamamıştır. Başkomser Nevzat, ayrıca İstanbul’daki cinayet masasının çok önemli bir elemanıdır.

 

Sam Spade

Dashiell Hammett’in “The Maltese Falcon” (Malta Şahini) isimli romanında okuyucunun karşısına çıkan Sam Spade karakteri de dünyaca tanınan ve sevilen polisiye karakterler arasında yer alır. Tek bir kitapla ün yakalayan bu karakter, kendinden sonra gelen Philip Marlowe gibi karakterlere ilham olmuştur. Sam Spade, tanıdık Amerikalı dedektifin ta kendisidir. Kendisi kişiliği, görüntüsü ve tarzı ile rüyaların dedektifidir.

 

Miss Marple

Miss-Marple-e1580473835488

Kaynak: https://my-52-weeks-with-christie.tumblr.com/post/182305739969

Miss Marple, listemizin tek kadın dedektifidir. Agatha Christie tarafından yaratılan bu polisiye karakteri, toplamda 12 roman ve 20 kısa hikâyenin baş kahramanıdır. Kendisi amatör bir dedektif olan yaşlı bir kadındır ancak bilinmeyeni ortaya çıkarmakta kullandığı yeteneği ve üstün zekâsı, onu son derece etkileyici kılar. Miss Marple’nin maceraları birçok kez sinema ve TV’ye uyarlanmıştır.

 

Philip Marlowe

Raymond Chandler’in kaleminden çıkan Philip Marlowe karakteri, gerçek bir fenomendir. İlk kez yazarın 1934 yılında yazdığı Finger Man isimli kısa öyküde kendisinden bahsedilmiş, ardından gelen öykülerde Carmady ve John Dalmas adları ile anılmıştır. Asıl kimliğine ise yazarın ilk romanı olan The Big Sleep ile kavuşmuş, o günden beri de polisiye edebiyatın en özgün dedektiflerinden biri olmuştur. Philip Marlowe karakteri ayrıca defalarca sinema ve TV’de boy göstermiştir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit’in Okumanız Gereken 12 Kitabı 

Polisiye Kitaplardan Sinemaya Uyarlanmış En İyi 12 Film 

Polisiye Romanın Tipolojisi Hakkında 9 Bilgi 

Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikâyesi

Okurken Eski İstanbul’a Yolculuk Yapacağınız 10 Roman 

Dünyanın Çay Tutkusu: Çay Kültürü ile Öne Çıkan Ülkeler

Sabah veya akşam fark etmeksizin günün hemen her saati içilen çay, Türkiye’de en sevilen sıcak içeceklerden biri. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkede de…

Daha Fazla Bilgi

Volkanik Taşlarla Yenilenme Sanatı: Sıcak Taş Masajının Faydaları

Doğanın yenileyici ve iyileştirici gücünü sunduğu sayısız seçeneklerden biri, volkanik taşlarla yapılan sıcak taş masajıdır. Bedeni ve ruhu yatıştırmak için Ayurveda tıbbı başta olmak üzere…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin