İyi Bir Pasta Yapmanın 8 Püf Noktası

Pasta yapmak dünyanın en keyifli işlerinden bir tanesi. Pastanın verdiği mutluluk ise hem yapan hem de yiyen için geçerli. Peki şöyle evde kendi başımıza keyifle pasta yapmak mümkün değil mi? Mümkünse iyi pasta nasıl yapılmalı? İşte iyi pasta yapmanın 8 püf noktası…

Pastanın bel kemiği pandispanya nasıl hazırlanır?

İyi Bir Pasta Yapmanın 8 Püf Noktası

Pasta dediğimiz zaman tabii ki ilk olarak aklımıza pandispanya geliyor. Çünkü pastayı hem fiziki olarak hem de lezzet olarak ayakta tutan önemli yapı taşlarından bir tanesi pandispanyadır. Pandispanya güzel kabarmalı, yağsız olmalı ve içi göz göz olmalıdır. Pandispanya hazır olarak alınabilir ama dediğimiz gibi; biz pastamızı evde kendimiz yapacağız. Öncelikli olarak pandispanyanın malzemeleri oda sıcaklığında, yani 19 derecede bekletilmelidir. Yumurtanın beyazı ve sarısı ayrı çırpılmalı, daha sonrasında karıştırma işlemine geçilmelidir. Diğer malzemelerle karıştırılırken mikser yerine tahta kaşık veya spatula kullanılmalıdır.

Karbonat ve kabartma tozu nasıl kullanılır?

Kabartma tozu; krem tartar, nişasta ve karbonat gibi karışımları içermektedir. Karbonat ise asit içeren bir madde ile karıştırıldığında harekete geçerek karbondioksit kabarcıkları oluşturmaktadır. Bunun doğrultusunda kekin kabarması sağlanmaktadır. Eğer her ikisi birden kullanılırsa; kabartma tozu adından da anlaşılacağı gibi kabartma için, karbonat ise asit oranı için kullanılır. Yani eğer limon suyu, yoğurt gibi ürünler tarifte bulunmuyorsa kabartma tozu kullanılabilir.

Pasta malzemelerinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

İyi Bir Pasta Yapmanın 8 Püf Noktası

Her şeyden önce kullanılacak pasta malzemeleri taze olmalıdır. Verilen ölçüler dikkate alınmalıdır. Bazen tarifte verilen bir şeyin boyutu bile önemlidir. Bu yüzden tarife sadık kalınmaya çalışılmalıdır.

Katı malzemeler nasıl kullanılmalıdır?

Pasta yaparken un veya kabartma tozu gibi katı malzemelerin ayrı kaplarda çırpılmasına özen gösterilmelidir. Malzemeler ayrı kaplarda çırpıldıktan sonra kek harcına katılabilir. Unun çırpılırken boza kıvamında olmasına ve lastiksi bir yapıya bürünmemesine özen gösterilmelidir.

Kalıplar nasıl kullanılır?

İyi Bir Pasta Yapmanın 8 Püf Noktası

Bir diğer mühim konu ise pasta kalıplarının kullanılışıdır. Pişirme önerilerinde verilen kalıp ölçülerine dikkat edilmelidir. Pasta yaparken kelepçeli kek kalıpları bu iş için oldukça uygundur. Kalıp tariften ne büyük ne de küçük olmalıdır. Bu şekilde pasta ne küçük kalır ne de kalıptan taşar. Pişirmeden önce kalıp tereyağıyla yağlanmalıdır. Daha sonrasında hafif bir şekilde unlanmalıdır. Un yerine kat izlerinin oluşmamasına dikkat edilerek yağlı kâğıt da kullanılabilir. Alüminyum folyo kullanılmamaya çalışılmalıdır. Eğer kullanılacaksa, parlak kısım kek harcına değmemelidir. Kalıba koyma işleminde kek harcının kalıbı tamamen doldurmamasına dikkat edilmelidir. ¼ oranında boşluk kalmalıdır.

Fırın ayarı nasıl olmalıdır?

Pandispanya yaparken fırın ayarı oldukça önemlidir. Pandispanya genel olarak önceden ısıtılmamış fırında ve diğer kek türlerinden 10- 20 derece daha düşükte pişirilir. Pandispanyanın pişirilme derecesi ortalama olarak 170- 180 derecedir. Pandispanya pişirilirken 20- 25 dakika boyunca kapağın hiç açılmamasına dikkat edilmelidir.

Pandispanya piştikten sonra hemen çıkartılır mı?

Eğer yağlı kâğıt kullanırsanız, pandispanyayı piştikten hemen sonra çıkarabilirsiniz; bu mümkündür. Ama siz öyle yapmamaya özen gösterin. Pandispanyanın biraz dinlenmesini sağlayın. Pandispanya piştikten sonra fırının kapağını açık bırakın ve fırın ile oda sıcaklığının eşleşmesini bekleyin. Soğuduğuna emin olduktan sonra streç film veya tülbent ile sarın ve buzdolabında bir gün bekletin.

Pastaya nasıl şekil verilir? Pasta nasıl süslenir?

İyi Bir Pasta Yapmanın 8 Püf Noktası

Bir gün boyunca beklettikten sonra isteğe göre yağlı krema, krem şanti, ganaj ve çikolatalı krema gibi krema çeşitlerini kullanarak pandispanyaya kişilik kazandırmaya başlayabilirsiniz. Buna başlamadan önce pandispanyayı dikkatli bir şekilde katlarına ayırmalısınız. Üst dilimin bombe yapması durumunda hafifçe tıraşlamalı ve az süt veya su ile ıslatmalısınız. Kremanın soğuk olmamasına ve çok katlı olmamasına dikkat etmelisiniz. Eğer meyve kullanılacaksa suyunun süzdürülmüş olmasına, taze ve zedelenmemiş olmasına dikkat etmelisiniz. Kuruyemiş koyulacaksa dikkatlice ayıklamalısınız. Ayrıca kremanın her tarafta olmamasına ve kendini hafif bir şekilde belli etmesine dikkat etmelisiniz. Pasta süslerken uzun ve geniş bir spatula kullanmaya özen göstermelisiniz. Pastanın üstünü çikolata, inci, meyve tanesi ve küçük pasta süsleriyle süsleyebilirsiniz. Süsleme işlemi sırasında günün anlam ve önemini de -yaş günü, özel günler vs.- göz önünde bulundurmayı unutmayın!

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Bayram Ziyaretlerinize Neşe Katacak Şık ve Lezzetli Tatlılar

İstanbul’un Tarihe Tanıklık Eden Pastaneleri

İyi Fikir: Glutensiz ve Şekersiz Düğün Pastası

Dünyanın Çay Tutkusu: Çay Kültürü ile Öne Çıkan Ülkeler

Sabah veya akşam fark etmeksizin günün hemen her saati içilen çay, Türkiye’de en sevilen sıcak içeceklerden biri. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkede de…

Daha Fazla Bilgi

Volkanik Taşlarla Yenilenme Sanatı: Sıcak Taş Masajının Faydaları

Doğanın yenileyici ve iyileştirici gücünü sunduğu sayısız seçeneklerden biri, volkanik taşlarla yapılan sıcak taş masajıdır. Bedeni ve ruhu yatıştırmak için Ayurveda tıbbı başta olmak üzere…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin