İstanbul’un İncisi Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Kitap Önerileri

İstanbul’un büyüleyici tarihine tanıklık eden, neo-klasik, art nouveau ve oryantal tarzların mükemmel bir karışımı; 1892’de Orient Express yolcularına hizmet vermek üzere inşa edilen Pera Palace Hotel, 130 yıllık tarihiyle misafirlerini ilk günkü ihtişamıyla ağırlamaya devam ediyor.  Sözleriyle, duruşlarıyla bizlere ilham olan birbirinden kıymetli isimlerin konakladığı Pera Palace Hotel, sayısız hikâyeye dokunmamıza izin veriyor. Pek çok yazara da ilham veren Beyoğlu’nun sırlarla dolu tarihi otelini bir de kitaplardan inceleyelim.

1. Pera Palas’ta Gece Yarısı: Charles King

Kaynak: https://www.instagram.com/p/CZt59OYqGqv/

“Mermer merdivenlerin arasından bir kuş kafesi gibi yükselen ahşap ve demir karışımı asansörü, Avrupa’da çalışmaya başlayan ikinci asansördü (ilki Eyfel kulesinin asansörü). Yüksek cam kubbenin altındaki yalancı mermer kaplı, kafesişi paravanlı lobinin yanında barok yemek salonu vardı. Bina’nın görkemli cephesi İstanbul’un en gözde mahallesi Pera’ya bakıyordu. İstanbulluların 19. yüzyılda ve sonrasında Grande Rue dedikleri ana cadde dünyanın en güçlü devletlerinin elçiliklerinde sıralanmıştı.”

 Modern İstanbul’un doğuşuna tanıklık ettiğimiz, Charles King’in kaleme aldığı Pera Palas’ta Gece Yarısı kitabı, okuyucularını İstanbul’un caz ve sürgün dönemine doğru maceralı bir yolculuğa çıkarıyor. Tıpkı Charles King’in aynı isimli kitabından esinlenen, Karga Seven Pictures tarafından hayata geçirilen, yönetmen koltuğuna Emre Şahin’in oturduğu, senaryosunu Elif Usman’ın kaleme aldığı, başrollerini Hazal Kaya ve Selahattin Paşalı’nın paylaştığı, psikolojik drama türündeki dizi gibi…

130 yıllık tarihiyle müze-otel Pera Palace ekseninde yolculuğa çıkma şansını yakalayacağımız, heyecanla beklediğimiz Pera Palace’ta Gece Yarısı, 3 Mart Perşembe günü, Netflix’te izleyicileriyle buluşuyor.

2. Serenad : Zülfü Livaneli

“Hayatımda mutlu günlerim olmuştu elbette, ama mesele sadece mutluluk değildi. Önemli olan yaşadığını, hayatın bir anlamı, bir değeri olduğunu hissetmekti.” Türk edebiyatının çağdaş yazarlarından Zülfü Livaneli’nin kaleme aldığı Serenad romanı, II. Dünya savaşı yıllarında Şile açıklarında batan bir gemi ve hüzünlü bir aşk hikâyesini anlatır. Alman asıllı bir hukuk profesörü olan Maximilian Wagner ve onu havaalanında karşılamak için görevlendirilen Maya’nın Pera Palace Hotel’e adım atmasıyla başlar.

3. Doğu Ekspresinde Cinayet : Agatha Christie

“1930’lu yıllarda İstanbul ve Paris arasında sefer yapan ünlü Orient Express’te bir cinayet işlenir. Dedektif Hercule Poirot da trende yer alan yolculardan biridir ve Mösyö Poirot’un cinayeti çözmesi için sadece birkaç saati vardır.”

Polisiye edebiyatın usta kalemlerinden, Agatha Christie’nin her romanı ayrı bir keyif ama 1933 yılında kaleme aldığı Doğu Ekspresinde Cinayet’in yeri bambaşka! Tanıdık silüetlerden midir yoksa içinde biraz İstanbul biraz Pera Palace Hotel lezzeti taşıdığından mıdır bilinmez.

4.  The Pera Palas, A Historical Hotel Overlooking the Golden Horn: Jak Deleon 

“Haliç’in yukarısındaki tepelerde yer alan Pera Palas, bir otelden çok daha fazlası; İstanbul’un yakın tarihinden gerçekleri ve efsaneleri barındıran bir müze, Doğu’nun İncisi’nin eski görkemine bir anıt.”

“Orient Express, Tarih ve Ünlüler, Pera Palas ve Atatürk, Pera Palas ve Agatha Christie, Pera Palas ve Suikast, Pera Palas ve Casuslar” bölümlerinden oluşan Pera Palas kitabını yazmak için Jak Deleon, tam beş ay boyunca Pera Palace Hotel’in 501 numaralı odasında kaldığını açıklıyor bir röportajında… Yine aynı röportajında bahsettiğine göre sadece kitabın arşiv çalışması yaklaşık 6 ay sürmüş. Yakın tarihimize ışık tutan, titizlikle hazırlanmış Pera Palas kitabı zamanda yolculuğun çok ama çok kıymetli bir anahtarı gibi görünüyor.

5. Pera Palace’ta Gölge Oyunu

‘Türkiye’de Polisiye Roman: Mutlaka Okumanız Gereken Yazarlar’ başlıklı yazımızda bahsettiğimiz, 1988 İstanbul doğumlu Kayahan Demir’in, 2021 yılında basılan Pera Palace’ta Gölge Oyunu kitabı, polisiye severleri tarihin gizemli gerçeklerine doğru maceralı bir yolculuğa çıkarıyor. Pera Palace Hotel’in tarih kokan dehlizlerinde başlayan;Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı ve Sultan 2. Mahmud Türbesi’nin ıssız koridorlarına kadar uzanan bir hikâye.

“Güzel şeyler zorluklardan çıkar. Kolaylıkla elde edilen şeylerin kalitesi tartışılır gerçekten…”

6. İç İçe: Göksel Altınışık – Ali Ergür

İç İçe adlı kitap , Göksel Altınışık ve Ali Ergür arasında geçen mailler üzerinden yazılan bir öykü kitabı.  Bu kitabın özel yanlarından birisi de ilk öyküsünün Pera Palace Hotel’de geçiyor olması. Daha da önemlisi tıpkı bu görkemli otel gibi zaman ve mekân kavramlarının ötesinde muhteşem bir tesadüfün verdiği ilhamla hayat bulması… Göksel Altınışık şöyle bahsediyor bir yazısında, “Kitabın basıma hazırlandığı günlerde orada bir düğüne davet edilmemiz özel bir rastlantıymış. O an bu bağlantıyı kurmamıştım; henüz kitabı somut olarak elime almadığım, ilk öyküyü sanki biz yazmamışız gibi heyecan, mutluluk ve tutkuyla okumadığım için olabilir. Kitabım geldiğinde en baştan okumaya başladığımda, hatta öyküyü bitirip sayfalarda ilerlemeyi sürdürmekteyken birden zihnim berraklaşıverdi. İlk öykünün ana mekânında bir başka aşkın kutlaması için bulunacaktık. Aradaki bağlantı, hayallerim için artık aşikârdı; iş eyleme dökerek gerçekleştirmekteydi. Yolu kendiliğinden açıldı.”

7. Nefes Nefese: Ayşe Kulin

Ayşe Kulin’in kaleme aldığı Nefes Nefese, tıpkı Pera Palace Hotel gibi tarihin gizemleri ve kokusuyla sarmalanmış bir kitap. Son Osmanlı paşalarından Fazıl Reşat’ın kızı Selva ile aşık olduğu Musevi genci Rafael’in yaşadığı aşk aileleri tarafından onaylanmaz. Her şeye rağmen evlenen çiftimiz nikâhın ardından Pera Palace Hotel’de düğün yemeği yerler ve hikâye başlar…

“Hayat bir trenin daracık koridorunda bile yaşanmaya değerdi.”

 Written by Ayse Kulin, Breathless is a book submerged in historical mysteries and ambiance just like Pera Palace Hotel. The love between Selva, daughter of an Ottoman pasha Fazıl Reşat, and Rafael, a Jewish young man, is not approved by their families. They hold against the tide to get married, after the wedding they have their reception dinner in the Pera Palace Hotel and the story begins…

 “Life was worth living, even in a narrow corridor of a train.”

8. Pera Günlükleri: Körler Ülkesi

Can Çocuk Yayınevi’nden çıkan, Delal Arya’nın kaleme aldığı, 10 yaş ve üzerindeki çocuklar için yazılan Pera Günlükleri serisinin ilk kitabı, Körler Ülkesi. Ran ve ikiz kardeşi Lusin, onları İstanbul’da tarihin en büyük sırrının beklediğinden habersizler… Peki ya, Pera Palace Hotel’in altında nasıl bir sıklı? 1979 doğumlu, İtalyan Lisesi ve Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümünden mezun olan Delal Arya’nın okyanusu dolaşarak geçen çocukluğunun renkli anılarına kitaplarında tanık olmak mümkün… Tıpkı Pera Palace Hotel’de tanıklık ettiğimiz onca hikâye gibi…

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’u Anlatan Kitaplar

Pera Palace’ta Kalınıyor Mu?

Pera Palace Hotel’in İlginizi Cezbedecek Mimari Özellikleri

Pera Palace’ı Tercih Eden Ünlü Sanatçılar

Pera Palace Hotel’in 101 Numaralı Odası’nın (Atatürk’ün Odası) Hikâyesi

Yılbaşında Zarafetin Doruk Noktası: Pera Palace Hotel’de Great Gatsby Konseptli Parti

1920’lerin ışıltılı ve büyüleyici dünyasına doğru, kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise sizi yüzyılı aşkın süredir sayısız önemli ismi ağırlayan Pera Palace Hotel’in düzenleyeceği…

Daha Fazla Bilgi

Dünden Bugüne Dijital Sanatın Evrimi

Dijital sanat, kültürel ve sanatsal bir evrimi temsil eder. Çağdaş sanatın önemli bir dalı olan dijital sanatın doğuşu, günümüzde yeni teknolojilerin insan hayatına girmesiyle ve…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin