İçinde Pera Palace Hotel Geçen 8 Kitap

Avrupa’nın en lüks treni olan Orient Ekspress‘in kıymetli misafirlerini ağırlamak üzere inşa edilen Pera Palace Hotel, tarihi boyunca birçok önemli ismi konuk etmiştir. İstanbul’un en ihtişamlı yapılarından biri olan Pera Palace Hotel de tıpkı Orient Ekspress gibi son derece lüks ve konforludur. Öyle ki yapıldığı dönemde İstanbul’da Osmanlı sarayları dışında elektrik verilen; ilk elektrikli asansöre ve ilk akar sıcak suya sahip tek binanın Pera Palace olduğu bilinmektedir.

Pera Palace Hotel, yaklaşık 120 yıldır bulunduğu yerde tarihe meydan okumakta ve halen önemli misafirleri ağırlamaya devam etmektedir. Ve sahip olduğu büyüleyici tarih, onun birçok kitapta mekân olarak yer olmasına neden olmuştur. Bu yazımızda içinde Pera Palace Hotel geçen kitaplara yer vereceğiz. İşte okurken içerisinde Pera Palace Hotel’i bulabileceğiniz o kitaplar!

  1. Pera Palas’ta Gece Yarısı- Charles King

Sevilen yazar Charles King, Pera Palas’ta Gece Yarısı isimli romanında Modern İstanbul’un doğuşunu oldukça sürükleyici bir dille anlatmıştır. Kitapta Osmanlı’nın son demlerinde inşa edilen ve Cumhuriyet tarihi boyunca da çeşitli badireler atlatan görkemli otel Pera Palace ekseninde, İstanbul’un payitahttan küresel şehre dönüşümü anlatılmaktadır.

  1. Pera Palace Hotel- Andreas Augustin

Tarihçi bir yazar olan Andreas Augustin’in büyük oteller için yazdığı birçok kitap vardır. Kendisi Pera Palace Hotel’i ziyaret ettikten sonra, bu tarihi otelin 121. yılı için de “Pera Palace Hotel” isimli bir kitap derlemiştir.

  1. Pera Palas- Abidin Dino

İçinde Pera Palace Hotel geçen önemli kitaplardan bir diğeri ise Abidin Dino tarafından kaleme alınan “Pera Palas” olarak karşımıza çıkmaktadır. Orijinali Fransızca yazılan Pera Palas, Samih Rıfat tarafından dilimize çevrilmiştir. Kitapta Dino; meyhaneleri ve rengarenk balıkçılarıyla Çiçek Pasajı’nı, Pera Palace Hotel’i ve Galata Kulesi’ni dünya edebiyatından da faydalanarak anlatmaktadır.

  1. Elveda Güzel Vatanım- Ahmet Ümit

Ülkemizdeki sevilen polisiye yazarlarından Ahmet Ümit’in kaleme aldığı Elveda Güzel Vatanım’da, Selanikli Müslüman bir genç olan Şehsuvar Sami’nin, Selanikli Yahudi bir kadın olan Ester’e aşkı ile vatan sevgisi arasında kalışı konu edilmektedir. Kahramanımız, yaptığı bu seçimden yıllar sonra bir otel odasında kendisini sorgularken bulur kendisini. Romanın bazı bölümleri ise Pera Palace Hotel’de geçmektedir.

  1. The Pera Palas, A Historical Hotel Overlooking the Golden Horn- Jak Deleon

Yazar, tarihçi ve akademisyen olan Jak Deleon, birkaç ay boyunca Pera Palace Hotel’de kalarak bu tarihi otelin hikâyesini etkileyici bir dille kaleme almıştır. Çünkü Haliç’in yukarısındaki tepelerde yer alan Pera Palace, bir otelden daha fazlasıdır; adeta İstanbul’un yakın geçmişinden gelen gerçekleri ve efsaneleri bir arada barındıran bir müzedir…

  1. Pera Palas- Gerard Oberle

Sevilen yazar Gerard Oberle’nin Pera Palace Hotel’de geçen romanında, Chassignet isimli kahramanın İstanbul seyahatiyle sürüklendiği tuhaf ve kanlı bir serüven anlatılmaktadır. Orta yaşlı, biraz bezgin bir kadın olan Chassignet, istemeden akıl almaz bir hileye karışmıştır. İstanbul ve ardından Konya’ya yaptığı yolculuklarda kendisine üç ayrı ulustan dostu yardım edecektir. Üç arkadaşı ile birlikte dönemin ünlü oteli Pera Palace Hotel’de, gizemli bir villada, özel bir hamamda, cezaevinde ve İstanbul’un az bilinen diğer egzotik mekanlarında süren takip sonucunda, Chassignet olayların tahmininden daha farklı bir yönde geliştiğini anlar…

  1. Serenad- Zülfü Livaneli

Türk edebiyatının duygusal yazarlarından biri olan Zülfü Livaneli, Serenad isimli romanında, tarihin acımasız sayfaları arasında başrolde insan olan farklı bir aşk hikâyesi ile okurlarını bir kez daha etkilemiştir. Kitapta her şey 2001 yılının Şubat’ında İstanbul Üniversitesi’nde Halkla İlişkiler sorumlusu olan Maya Duran isimli karakterin, Amerika’dan gelen Alman asıllı profesör Maximilian Wagner ile karşılaşması ile başlamaktadır. Profesör daha önce İstanbul’da yaşamıştır ve İstanbul’a bu gelişinde de daha önce konakladığı Pera Palace Hotel’de kalmak ister. Sonuçta kitapta, 60 yıl süren bir aşk ile birlikte tüm siyasi sorunlarda harcananın “insan” olduğu gerçeği gözler önüne serilmektedir.

  1. Doğu Ekspresi’nde Cinayet- Agatha Christie

Tüm zamanların en çok satan yazarı Agatha Christie, ünlü polisiye eseri Doğu Ekspresi’nde Cinayet’i Pera Palace Hotel’deki 411 numaralı odasında kaleme almıştır. Romanda Poirot isimli karakterin seyahat ettiği Orient Ekspresi’nde işlenen bir cinayeti çözme çabaları anlatılmaktadır. Pera Palace Hotel, dünyaca okunan bu ünlü romanın başlıca esin kaynakları arasında gösterilmektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’u Anlatan En İyi Kitaplar

Pera Palace’ta Kalınıyor Mu?

Pera Palace Hotel’in İlginizi Cezbedecek Mimari Özellikleri

Pera’nın En Eski Değerlerinden: Garden Bar

İstanbul’a Daha Önce Yolu Düşmüş Dünyaca Ünlü 8 Kişi

İstanbul’un İncisi Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Kitap Önerileri

Tarihin Görkemli Bir Tanığı: Pera Palace Hotel

Yaklaşık 130 yıllık tarihi boyunca birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, İstanbul’un en önemli ve özel yapılarından biri. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olarak bilinen…

Daha Fazla Bilgi

Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’da Yapılmış En Güzel Yapılar

Güçlü bir kültür mirasına ve köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul, tarihî yapılarında geniş bir mimari çeşitliliğe sahiptir. Pek çok farklı kültürü barındıran şehirde, farklı üsluplara sahip…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin