Dünyanın Farklı Yerlerinden Yılbaşı Kutlama Gelenekleri

Yeni beklentilerle ve nice umutlarla girdiğimiz yeni yıl, her daim çok özel ve heyecanlı. Yeni yıl heyecanını zirveye taşıyan nokta ise elbette ki yeni yıl kutlamaları. Aylar öncesinden planları yapılan ve özenle hazırlanılan yeni yıl için her ülkenin ve kültürün farklı gelenekleri var. Bu gelenekleri sizin için derledik. İşte, dünyanın farklı yerlerinden yılbaşı kutlama gelenekleri:

Yunanistan

Komşumuzun yılbaşı geleneği bir hayli ilginç. Yunanlar yılbaşı öncesinde kapılarının önüne bir soğan asıyorlar. Soğanın yeniden doğuşu simgelediğine inanıyorlar ve ertesi sabah bu soğanı çocuklarına vurarak onları uyandırıyorlar. Ayrıca Yunanlar yeni yılla birlikte evlerine giren ilk kişinin onlara şans getireceğine inanıyorlar. Ancak bunun için misafirin eve adımı sağ ayakla atması gerekiyor.

Filipinler

Filipinler için kutsal sayılan öge ise dairesel simgeler. Dairesel simgeler sayesinde tüm yılın bereketli geçeceğine inanan halk, yeni yıl yaklaştıkça onları üzerlerinde taşıyor. Bozuk paralar, puantiyeli elbiseler ve yuvarlak yiyecekler yılbaşı yaklaştıkça daha da yaygın görülüyor. Hatta yılbaşı gecesi sofrada mutlaka yuvarlak meyvelerin bulunması gerekiyor. Bu meyvelerden 12 adet yemek de bir yılbaşı geleneği.

Şili

Şili’de oldukça farklı yılbaşı gelenekleri var. Halk, yılbaşı gecesi saat gece yarısına geldiğinde bir kaşık mercimek yiyor. Bu sayede yeni yılla birlikte bolluk ve bereketin onları bulacağına inanıyorlar. Diğer bir gelenek ise yılbaşı gecesi mezarlıklara kamp kurmak. Yeni yıla vefat eden yakınları ile girmek isteyen Şilililer, mezarların başında mum yakıp klasik müzik eşliğinde onları anıyorlar. Ayrıca Şili halkı, evi içeriden dışarıya doğru süpürdüklerinde bir önceki yılın kötü ruhlarını da evden uzaklaştırdıklarına inanıyor.

Danimarka

Danimarkalılar yılbaşı gecesi kötü ruhlardan arınmak için sandalyeden atlıyor. Yeni yıla hep birlikte toplanıp sandalyeden atlayarak giriyorlar ve bu sayede kötü ruhların kaçtığını düşünüyorlar. Ayrıca Danimarkalıların bir geleneği daha var. Bu geleneğe göre insanlar 31 Aralık’tan önce evlerine tabak koyuyor ve komşularının, arkadaşlarının bu tabakları kırmalarını bekliyorlar. Ne kadar çok tabak kırılırsa yeni yılda o kadar şanslı olacaklarına inanıyorlar.

İspanya

Boğa güreşi ve domates festivali gibi oldukça farklı âdetleri olan İspanya, ilginç yılbaşı geleneğine sahip ülkelerden bir diğeri. İspanyalılar yeni yıla üzüm yiyerek giriyorlar. Yılbaşında gece yarısından önce her çan çaldığında bir tane üzüm yiyen İspanyalılar, bu üzümleri gece yarısına kadar ağızlarında tutuyor. Tüketilen bu 12 üzümün 12 ayı temsil ettiğine ve üzümlerin her bir ay için onlara şans getireceğine inanıyorlar.

İrlanda

Yılbaşı gecesi bekâr İrlandalı kadınlar, yastıklarının altına ökse otu yaprağı koyarak uyuyorlar. Bu sayede evlenecekleri kişiyi rüyalarında göreceğini düşünüyorlar. Ülkedeki bir diğer yılbaşı geleneği ise eve son giren kişiyle ilgili. Eğer yılbaşının son misafiri uzun boylu, esmer ve yakışıklı bir erkekse yeni yılda zengin olacaklarına inanan İrlandalılar; evlerine kızıl saçlı bir kadın gelirse bunu kötü şansa yoruyorlar.

Brezilya

Brezilya halkı yeni yılı beyaz renklerle karşılıyor. Çünkü beyazın onlara şans getireceğine ve bu şansın yıl boyunca devam edeceğine inanıyorlar. Yeni yıl arifesinde Reveillon adını verdiği kutlamayla eğlenen halk, Lemanja’ya hediye sunmayı da ihmal etmiyor. Yılbaşında okyanusu beyaz çiçeklerle ve mumlarla süsleyerek deniz tanrıçasının onlara yardım edeceğini düşünüyorlar.

Cumhuriyet Dönemi Yeni Yıl Kutlamalarının Adresi: Pera Palace Hotel

Ülkemizde yılbaşı ilk kez 1936’da resmî tatil olarak kabul edildi. 1938’de Mustafa Kemal Atatürk ilk tebrik mesajını yayınlayarak yılbaşının önemine vurgu yaptı. Cumhuriyet döneminden itibaren yılbaşı kutlamalarının gerçekleştiği yerlerden biri ise Pera Palace Hotel. Geçmişten günümüze birçok önemli organizasyonun ilk adresi olan otel, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir yılbaşı balosuna ev sahipliği yaptı. Siz de bu yılbaşını eşsiz mimarisi, eğlenceli programı ve leziz ikramlarıyla tarihe tanıklık eden Pera Palace Hotel’de geçirebilir; unutulmaz bir yeni yıl kutlaması yaşayabilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için hemen Pera Palace Hotel ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Osmanlı’dan Cumhuriyete Yılbaşı Kutlamaları

Osmanlı’dan Günümüze Birbirinden Özel Ramazan Gelenekleri

Dünyanın Her Yerinde Farklılık Gösteren Paskalya Gelenekleri

Dünyanın Çay Tutkusu: Çay Kültürü ile Öne Çıkan Ülkeler

Sabah veya akşam fark etmeksizin günün hemen her saati içilen çay, Türkiye’de en sevilen sıcak içeceklerden biri. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkede de…

Daha Fazla Bilgi

Volkanik Taşlarla Yenilenme Sanatı: Sıcak Taş Masajının Faydaları

Doğanın yenileyici ve iyileştirici gücünü sunduğu sayısız seçeneklerden biri, volkanik taşlarla yapılan sıcak taş masajıdır. Bedeni ve ruhu yatıştırmak için Ayurveda tıbbı başta olmak üzere…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin