99. Yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın Ülkemiz Açısından Önemi

Türkiye Cumhuriyeti’nin milli bayramlarından olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 99. yılında ülkemizin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Bu özel gün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışı; yani halkın yönetime dahil olmasının ilk günü olması sebebiyle cumhuriyetimiz ve ulusal egemenliğimiz açısından da oldukça önemli bir anlam taşıyor. Bu yazımızda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın ülkemiz açısından önemini detaylı bir şekilde alacağız.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın tarihi

99. Yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Ülkemiz Açısından Önemi

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına atfedilen bu bayram, ilk olarak TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan Milli Bayram ve önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın birleşmesi sonucunda oluşmuştur. 1980 darbesi döneminde bu bayrama resmi olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adı verilmiştir.

23 Nisan’ın ülkemizde ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni ise 1920 yılının aynı gününde TBMM’nin açılmış olmasıdır. Milletvekili seçimleri Atatürk’ün 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış ve tekrar 21 Nisan’daki bildirisi ile meclisin açılış tarihi duyurulmuştur. 23 Nisan 1920 tarihinde, milletvekillerinin de katılımı ile Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

Ulu Önder ulusumuz için son derece önemli olan ve çocuklara adadığı bu bayrama daima önem vermiş; çocuk bayramlarında Türk Ocağı binalarını, Halkevlerini ve Gazi Orman Çiftliği’ni çocuk şenliklerine ayırmıştır. Bu alandaki arşiv belgeleri de hükümetin çocuk bayramına her zaman çok önem verdiğini kanıtlar niteliktedir. Örnek vermek gerekirse 7 Nisan 1932’de “Çocuk Bayramı sebebiyle Nisan’ın 20’sinden 30’una kadar mektup ve telgraflara şefkat pulu yapıştırılması hakkında kanun layihası” hazırlanmıştır.

99. Yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın Ülkemiz Açısından Önemi

İşte ulusal egemenliğimizin ilan edildiği gün olan 23 Nisan tüm bu sebeplerden ötürü, ülkemiz açısından çok önemlidir ve daima da önemli olmaya devam edecektir… Biz de tüm çocuklarımızın bayramını en içten dileklerle kutlar, onlar için daha iyi bir dünya inşa edebilmeyi dileriz…  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun!

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’da Çocuklarınızla Ziyaret Edebileceğiniz 7 Müze

104. Yılında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Önemi

96. Yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluş Hikayesi

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin