Sağlıklı ve Lezzetli Kış İçecekleri

Sağlıklı beslenme ritüellerinden bahsederken sıklıkla egzersiz ve beslenme düzenine odaklanırız. Fakat içecekler de bu rutinde önemli bir yere sahip. Tükettiğimiz sıvılardan tıpkı tükettiğimiz yiyecekler gibi zarar ya da fayda görebiliyoruz. Yanlış seçimlerimiz şeker, obezite, kalp ve damar hastalıkları ve sindirim problemlerine; doğru tercihlerimiz ise fit bir vücuda, enerjiye, güçlü bir bağışıklık sistemine işaret edebiliyor. Elbette dengeli tüketim de önemli…

Tıp biliminin ve teknolojinin gelişmediği yüzyıllarda Doğu’da ve Batı’da doğaya bağımlı yaşam süren insanlar, bu yüzyıllar boyunca doğadan topladıkları ot ve diğer besinleri sıvılaştırarak ilaç olarak kullandılar ve birçok hastalığın üstesinden geldiler. Günümüzde, hatta o çağlarda da bu yöntemler yeterli olmasa da günümüz uzmanları dirayetli bir beden ve koruyucu tıp amacıyla sağlıklı besin ve içecekleri önermeye devam ediyor.

Elbette bu öneriler ve ihtiyaçlar mevsimlere göre değişkenlik gösteriyor. Yaz aylarının bunaltıcı sıcağında ferahlatan, bol vitaminli ve detoks etkili içeceklerinden sonra kış aylarında enerjiyi ve direnci yükselten, ısıtan, soğuk algınlığına karşı koruyan bol baharatlı kış içecekleri tercihimiz oluyor.

Evinizde hazırlayabileceğiniz sağlıklı kış içecekleri tarifine bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Kış Çayı

Kış çaylarında damak zevkinize göre bir karışım oluşturmanız dai hazır karışımlar almanız da mümkün. Bizim önerimiz mevsim boyunca sık sık ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri içeren ve söktürücü etki yaratan baharat ve yaprakların kullanılması. Böylece soğuk algınlığındaki salgılar kolayca vücuttan atılabilir, hareketsiz kalınan günlerde biriken toksinlerden arınılabilir ve bol C vitamini takviyesi alınabilir.
Kış çayı tarifi:

  • Bir tutam ıhlamur ya da yeşil çay
  • Portakal kabuğu rendesi
  • Tarçın
  • Bal
  • Zencefil
  • Tercihen kuşburnu kurusu

Kış çayını hazırlarken karışımı sıcak suyla karıştırıp kısa sürede demlemenizi önermiyoruz.
Ihlamur, tarçın, zencefil, portakal kabuğu ve kuşburnu kurusunu birlikte kaynatarak ya da klasik çay demleme yöntemiyle besin özlerine ulaşabilirsiniz. Sonrasında bardağınıza bal ve limon ekleyip afiyetle içebilirsiniz.

Altın Süt

Çay yerine sütlü bir karışım tercih edenlerdenseniz bu karışımı denemelisiniz. Kansere karşı koruyucu etkisi, akciğer temizliği ve şeker dengeleyen mucizevi etkileriyle bilinen zerdeçalla hazırlayacağınız karışım, aynı zamanda oldukça pratik. Uzmanların günde bir çay kaşığı zerdeçal önerisini de bu sayede karşılamış olacaksınız. Üstelik belirtmek gerek zerdeçal süte çok yakışıyor.
Altın Süt Tarifi:

  • Bir bardak (200 ml) süt
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 çay kaşığı zencefil tozu
  • Bir tutam karabiber.

Karışımı dilerseniz birlikte ısıtabilir ya da ısıttığınız süte ekleyebilirsiniz. Eğer zencefili gün içerisinde tükettiğiniz çaylarda kullanıyorsanız bu karışımda kullanmanız gerekli değil.

Brokoli Suyu

Bir turpgil olan brokoli kış aylarında bağışıklığın güçlenmesine, metabolizmanın hızlanmasına idrarın kolay atılmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda gaz ve enfeksiyon oluşumunu da engelliyor.
Brokoli suyu tarifi:

  • Haşlanmış brokoli
  • Su
  • Limon
  • 1 tutam maydanoz

Haşladığınız brokolileri su ve maydanozla birlikte doğrayıcıdan geçirin. Karışıma limon suyu ekleyerek daha lezzetli hale getirin. Brokoli suyunu tatlandırmak, aromasını değiştirmek isterseniz içerisine haşlanmış ya da çiğ havuç ilave edebilirsiniz.

Dikkat: Her söktürücü gıda gibi brokoli suyu da vücuttaki su oranını düşürmektedir. Bu sebeple aralık verilerek içilmesi ve günde 1 kereden fazla içilmemesi gerekmektedir. Brokoli suyunu 1 hafta içtiyseniz diğer hafta içmemeniz daha sağlıklı olacaktır. Ya da 3 günlük periyotlar da düzenleyebilirsiniz.

Ekinezya Çayı

Düzenli olarak ekinezya çayı içtiğinizde daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olursunuz. Yapılan çalışmalar ekinezyanın aynı zamanda soğuk algınlığı gibi hastalık dönemlerinde virüs ve bakterilerle savaştığını söylese de bu durum tartışmalıdır. Bu sebeple koruyucu bir rutin olarak önerilmektedir. Yani hastalığı iyileştirmekten çok hasta olmamak için ekinezya çayı içmeniz tavsiye edilir. Ekinezyanın bilinen bir diğer gücü ise; yaraların iyileşme sürecini hızlandırmasıdır.
Ekinezya çayı tarifi

  • Bir bardak için bir çay kaşığı ekinezya gerekir
  • Limon
  • Bal
  • Tarçın

Ekinezyayı ve tarçın kabuğunu su ile birlikte kaynattıktan sonra limon ve bal ilave ederek içebilirsiniz. Eğer bir fincandan fazla tüketiyorsanız, bir kereden fazla kullanmanız tavsiye edilmez. Ekinezya çayını yalnızca kendisi olarak demleyerek de içebilirsiniz.

Dikkat: Ekinezya etkili bir köktür; karaciğer enzimlerini baskılayıcı güce sahiptir. Eğer kolesterol düşürücü ilaç, doğum kontrol hapı, mantar tedavisinde kullanılan ilaç tüketiyor ya da papatya familyasından olan çiçek türlerine karşı alerji sahibiyseniz tüketmemeniz gerekir.

Sıcak Çikolata

Soğuk havalarda vücudun fazlasıyla direnç göstermesi enerji kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu mevsimde sıklıkla acıkmamız, yorgun hissetmemiz, uyumak isteğimiz boşuna değil.
Fakat ara takviyeler ile kış aylarını çok daha enerjik atlatmak mümkün. Elbette sağlıklı seçimler yaparak. Sıcak çikolata hem lezzetli, hem enerjik hem de güç veren bir besin kaynağı. Fakat sıcak çikolatanızı hazırlarken hazır karışımlardan ve tozlardan uzak durmanız gerekir.
Sıcak Çikolata Tarifi:

  • 1 bardak (200 ml) süt
  • 3 kare bitter çikolata parçası
  • 1 adet keçiboynuzu (ya da toz halinde bir çay kaşığı)

Sıcak süte diğer malzemeleri ekleyebilir ya da birlikte ısıtabilirsiniz. Eğer birlikte ısıtacaksanız bitter çikolata ve keçiboynuzu sütü ocaktan almadan hemen önce içerisine karıştırmanız tavsiye edilir.

Dikkat: Sıcak çikolata yapımının sağlıklı olması için hazır tozlardan ve diğer çikolatalardan uzak durmanız yalnızca bitter çikolata kullanmanız ve günde bir kereden fazla tüketmemeniz gerekir.

Boza

Tarihi bir Türk içeceği olan boza fermente bir gıda olması ve probiyotik özellikleri sebebiyle hem bağışıklığı güçlendirir hem de sindirimi kolaylaştırır. Aynı zamanda yüksek enerji veren bu içecek stres ve yorgunlukla da mücadele eder. A, B ve E vitaminin yanı sıra fosfor, kalsiyum ve demir kaynağıdır. Kemiklerin güçlenmesine de lohusalık döneminde süt salgılanmasına da katkı sağlar.

Bozayı ısıtıp tarçınlayarak içmeniz yeterlidir. Fakat her ne kadar pratik ve faydalı olsa da dengeli tüketilmesinde fayda vardır. Yüksek karbonhidrat içermesi sebebiyle obezite ve şeker hastalarının düşük miktarlarda tüketmesi gerekmektedir.

Salep

Kışın vazgeçilmez içeceklerinden biri olan salep için yapacağımız ilk uyarı doğal olmasına dikkat etmenizdir. Faydaları saymakla bitmeyen bu içeceği aromatik tozlar olarak tükettiğinizde faydalarından mahrum kalacaksınız.

Yapımı oldukça kolay olan salep; kabızlığa, göğüs hastalıklarına, adet düzensizliğine iyi geldiği gibi metabolizmayı ve yağ yakımını da hızlandırır. Fakat salebi de dengeli tüketmeniz gerekmektedir. Günde1 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilmesi yeterlidir.
Salep tarifi

  • 1 tatlı kaşığı salep (doğal salep için bu miktar yeterlidir)
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Tercih edilen miktarda tarçın (zerdeçal da tercih edilebilir)

Salep yapımı tıpkı çorba ve puding gibidir. Pişme süresi boyunca karıştırmaya ya da çırpmaya devam etmeniz gerekmektedir. Eğer yoğun tarçından hoşlanıyorsanız pişirme esnasında ekleme yapabilir, damla sakızı gibi aromalarla zenginleştirebilirsiniz.

Zencefile Yakın Durun

Evde kış içeceği yapmak için aslında binbir sağlıklı yöntem bulunmaktadır. Çeşitli otlar, sebzeler kaynatılarak ve doğrayıcıdan geçirilerek sağlıklı karışımlar elde edilebilir.
Fakat önemli olan bu içeceklerin içerisine ne kattığımızdır.

Zencefil en önemlilerinden biri…
Kışın tükettiğiniz her çayın içerisine zencefil katabilirsiniz. İçerisindeki A ve C vitaminleri, protein ve yağ sağlıklı bir kış geçirmenize yardımcı olurken tokluk hissi kazanmanızı da sağlayacaktır.

Uyarı: Çay tarifleri içerisinde önerilen bal miktarı yalnızca 1 fincan için geçerlidir. Eğer bir fincandan fazla tüketiyorsanız balı yalnızca bir kereliğine kullanmanızı öneririz. Her tüketimde bal ilavesi kan şekerini ve pankreasınızı olumsuz etkileyebilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’da Çay İçebileceğiniz En İyi 10 Mekan

İngiliz 5 Çayı Geleneğinin Bilmeniz Gereken Kuralları

Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken İkonik Barlar

İstanbul’un En Güzel 10 Teras Restaurant ve Barı

Geçmişten Günümüze İngiliz Kültürünün Vazgeçilmezi 5 Çayı Hakkında 5 Bilgi

Galata Kulesi’nin Tarihî Hikâyesi

İstanbul’un eşsiz sembollerinden biri olan Galata Kulesi, hem yerli hem yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biri. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan…

Daha Fazla Bilgi

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin