Ramazan Bayramınızı Lezzetlendirecek Tatlılar

Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazları arasında damakları şenlendiren, birbirinden lezzetli tatlılar yer alıyor. Bayram ziyaretlerinde sevdiklerinizle yapacağınız uzun sohbetler, ikram edilen tatlılar eşliğinde çok daha keyifli bir hâle geliyor. Peki, geçmişten günümüze Ramazan Bayramı ziyaretlerinde en çok hangi tatlıların ikram edildiğini merak ediyor musunuz? Yanıtınız “Evet!” ise Ramazan Bayramınızı lezzetlendirecek tatlılara bir göz atalım!

Gerçek Bir Bayram Klasiği: Baklava

Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahip olan baklava, yıllardır bayramların değişmeyen klasiği. Ramazan Bayramlarında sofraların baş köşesinde yerini alan baklava, eşsiz lezzetiyle tatlıyla arası olmayanların bile gönlünü çelebiliyor.

Türk mutfağının geleneksel lezzeti baklavanın birçok farklı çeşidi bulunur. Bayram ziyaretlerinde en çok ikram edilen cevizli ve fıstıklı baklavaların çeşitleri yörelere göre değişiklik gösterebiliyor. Dilim baklavadan midye baklavaya, havuç diliminden cimcik baklavaya kadar pek çok farklı şekilde sunulan lezzetli alternatifler arasından tercihte bulunulabiliyor.

Baklavanın son dönemde gittikçe popülerleşen bir çeşidi olan soğuk baklava, bayram ziyaretlerinde farklı bir tat arayanlar tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bazı yörelerde kaymak ya da dondurmayla servis edilen soğuk baklava hem hafif hem serinletici olmasıyla Ramazan Bayramı’nda en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. 

Saraydan Günümüz Sofralarına: Şekerpare

Osmanlı mutfağının en lezzetli tatlılarından biri olan şekerpare, bayramda en çok talep gören lezzetlerden. Saraydan günümüz sofralarına kadar ulaşan şekerparenin ana malzemeleri arasında irmik ve şerbet bulunuyor. Farklı tekniklerle ve malzemelerle hazırlanan şekerpare, pek çok damak tadı için uygun olan tatlılardan.

Osmanlı döneminde “şeker-pâre” ya da “şeker-bûre” olarak bilinen tatlı, görünüm olarak kurabiyeyi andırdığından bazı yörelerde şekerli kurabiye olarak da geçer. Şekerpare yaparken kurabiyeden farklı olarak hamuruna mutlaka irmik eklenmesi gerekir.

Bayramın Değişmeyen Tadı: Kadayıf

Ramazan Bayramı ziyaretlerinde çokça tercih edilen kadayıfın tarihi Selçuklular dönemine kadar uzanıyor. “Beray-ı Hassa” ismindeki mutfak defterlerinde bulunan kayıtlar, Selçuklu dönemindeki sultanların tatlı tercihleri arasında kadayıfın yer aldığını gösteriyor.

Yapımı oldukça zahmetli olan bu tatlının, basılı ilk yemek kitabı “Melceü’t Tabbâhîn”de tel kadayıf, saray tel kadayıfı, yağsız kadayıf, yufkalı kadayıf, kaymaklı kadayıf ve ekmek kadayıfı gibi çeşitleri de bulunuyor. Ramazan Bayramı’nın gözdelerinden olan kadayıf, bu konumunu daha pek çok bayramda da koruyacak gibi görünüyor. 

Geleneksel Tatlılardan Vazgeçemeyenlere: Künefe

Ana malzemeleri kıyılmış filo hamuru, fıstık, şurup ve peynir olan künefe; özellikle Orta Doğu ülkelerinde popüler olan geleneksel bir tatlı. Künefe, Ramazan Bayramı ziyaretlerinde en çok ikram edilen tatlılar arasında yer alıyor. Künefenin farklı yörelere göre değişen farklı çeşitleri de öne çıkıyor. Cennet Çamuru olarak da bilinen Kilis kaymaklı kırma künefe, Kilis’te yüzyılı aşkın süredir yapılan bir tatlı olarak biliniyor.

Künefenin ülkemizdeki en meşhur çeşidiyse kuşkusuz ki Antakya künefesi! Antakya künefesinin yapımında tel kadayıf, taze künefelik peynir, tereyağı ve şerbet kullanılıyor. Alt ve üst yüzeyi ayrı ayrı pişirilen künefeye piştikten sonra şerbet ilave ediliyor. 

Tadına Doyulmaz Bir Lezzet Şöleni: Revani

Revani, Osmanlı döneminden beri Ramazan bayramı sofralarının vazgeçilmezi. Kökeni Osmanlı dönemine dayanan, Ermenistan ve Erivan’ın fethedilmesinin şerefine saray aşçıları tarafından icat edilen revaninin ismi Erivan zaferinden geliyor.

Bu geleneksel tatlı, içinde bulunan malzemelere göre farklı çeşitlere ayrılıyor. Haşhaşlı revani, güllü revani, portakallı revani, incirli revani ve bademli revani bunlardan en bilinenleri. Şahane lezzeti ve birçok farklı çeşidiyle damakları fetheden revani, Ramazan Bayramı ziyaretlerinin en gözde tatlılarından biri olmaya devam ediyor.

Tadı Damağınızda Kalacak Eşsiz Lezzetler Patisserie de Pera’da Sizi Bekliyor!

Patisserie de Pera; nostaljik atmosferi, Pera Palace Hotel’in tarihî ruhunu yansıtan sofistike dekoru ve tecrübeli şeflerin ellerinden çıkan muhteşem tatlarıyla otelin tam kalbinde yer alıyor. Zengin menüsüyle hem görsel şölen hem eşsiz lezzetler sunan Patisserie de Pera; cheesecake çeşitleri, macaronları, birbirinden lezzetli cupcakeleri, el yapımı çikolataları, benzersiz Fransız pastaları ve diğer özel lezzetleriyle misafirlerini zamansız bir yolculuğa çıkarıyor. Siz de Patisserie de Pera’da bu heyecan verici ve leziz deneyime ortak olabilirsiniz.  

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Çevrenize Gönderebileceğiniz, İçi Lezzet Dolu Bayram Hediyeleri!

Tarihi Yarımada’yı Gezerken Mutlaka Tatmanız Gereken 9 Lezzet

Gülümseten Lezzet Çikolatanın İlgi Çeken Hikâyesi ve Bilinmeyen Faydaları

İstanbul’un Kendilerine Özgü Tatlarıyla Damak Çatlatan En Köklü 9 Pastanesi

Zamanda Değerli Bir Yolculuk: İstanbul’un Tarihî Hanları ve Çarşıları

İstanbul; birbirinden büyüleyici camilerin, çeşmelerin, sarayların yanı sıra, şehrin en önemli noktalarına inşa edilmiş hanlarıyla ve çarşılarıyla da ünlüdür. Tarihin izlerini taşıyan, günümüzde hâlâ ticaretin…

Daha Fazla Bilgi

Dünyanın Çay Tutkusu: Çay Kültürü ile Öne Çıkan Ülkeler

Sabah veya akşam fark etmeksizin günün hemen her saati içilen çay, Türkiye’de en sevilen sıcak içeceklerden biri. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkede de…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin