İstanbul’da Batılı Tarzda Yapılmış 10 Tarihi Yapı ve Hikayeleri

Binlerce yıllık geçmişe sahip olan İstanbul, kültür yelpazesi geniş bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan onlarca millet arkalarında kendi üsluplarından muhteşem eserler bırakmıştır. Özellikle 19. yüzyıl Osmanlı’sında birçok batılı eser yine burada yapılmıştır. Günümüzde İstanbul sokaklarında gezerken art nouveau, neoklasik, neogotik, eklektik, barok ve rokoko gibi birçok üslupta yapılmış tarihi yapı görmek mümkündür. İşte bakmalara doyamayacağınız İstanbul’da batılı tarzda yapılmış 10 tarihi yapı ve hikayeleri.

Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak-kasrı-e1585561408389

Aynalıkavak Kasrı 1703 – 1730 yılları arasında III. Ahmet tarafından Barok üslupta yaptırılmıştır. Hasköy kıyısında bulunan bu yer ‘’Tersane Sarayları’’ diye anılan köşk ve kasırlar topluluğundan günümüze kalan tek yapıdır. Yapının ismi Venediklilerin III. Ahmet’e hediye ettiği değerli büyük boy aynalardan gelmektedir.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe-sarayı-e1585561493328

1856 yılında Sultan Abdülmecid Han’ın emriyle inşa edilen Dolmabahçe sarayı oldukça görkemli ve büyüleyicidir. Burası Topkapı Sarayı’ndan sonraki son 70 yılda ana saray olarak kullanılmış, önemli insanlar burada ağırlanmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk burada vefat etmiştir. Dolmabahçe Sarayı barok tarzına sahiptir. Bununla birlikte Türk rokokosu ve İngiliz neoklasisizmi etkileri de görülmektedir.

Botter Apartmanı

Jean Botter için Raimondo D’Aronco tarafından inşa edilen Botter Apartmanı İstiklal Caddesi’nde konumlanmaktadır. 1900’lerde yapılan bu apartman aslında bir modaevidir. Binada hem dükkân hem ev hem de imalathane bulunmaktadır. Bina dönemin en gelişmiş tekniklikleri ile yapılmıştır. Art nouveau tarzdaki bu apartmanda insan başı ve bitki gibi sayısız motif bulmak mümkündür. Bu motifler D’Aronco tarafından tasarlanmıştır.

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi-sarayı-e1585561661915

1861- 1865 yılları arasında Sarkis Balyan tarafından Abdülaziz için inşa edilen bu saray Osmanlı’dan günümüze ulaşmış önemli yapılardan bir tanesidir. Saray gerek yazlık kullanımı gerekse önemli konukların ağırlanmasıyla büyük önem taşımaktadır. Günümüzde saray içinde mobilyaları, eşsiz hediyeleri ve dahasını görmek mümkündür. Yapı Barok üslubun önemli eserlerindendir.

Eski Mısır Konsolosluğu

Eskiden Mısır Konsolosluğu olan ve günümüzde de Mısır’a ait olan bu yapı Avustralyalı bir mimar tarafından yapılmıştır. Bu yerde daha önceden iki bina daha yapılmıştır. İlk yapı Dürrizade Arif Efendi’nin, ikinci bina ise Rauf Paşa’nın yalısıdır. Yer Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın annesi Prenses Emine tarafından satın alınmıştır. Günümüzdeki yapıda yan ve deniz cephesi armalarla ve floreal kornişlerle kuşanmış taçlardan, festonlardan ve şeritlerden oluşan zengin bir süsleme düzenine sahiptir. Bina şu anda boş ve bakımsızdır.

Vlora Han

vlora-han

Kaynak: https://www.gazeteduvar.com.tr/

Vlora Han boş ve bakımsız olduğu için birçok kişinin üzüldüğü bir binadır. Fincancılar Sokak ve Vasıf Çınar Caddesi’nin birleştiği yerde bulunan Vlora Han enfes bir binadır. Binanın yan cephelerinde zarif korkuluklar, ana cephesinde ise cumba ve balkonlar bulunmaktadır. Art nouveau tarzı bir üsluba sahip olan bu han, ünlü İtalyan Mimar D’Aronco tarafından 20. yüzyılın başlarında yapılmıştır.

Nuruosmaniye Külliyesi

Nuruosmaniye-e1585561905522

Fatih’te bulunan Nuruosmaniye Külliyesi Osmanlı’da Barok mimari izleri taşıyan ilk eserlerdendir. Bu yapıda klasik Osmanlı formu ile Batı’nın Barok tarzı sentezlenmiştir. 260 yılı aşkın süredir ihtişamını koruyan bu yapı 18. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin batı ile artan diplomatik, kültürel ve ticari ilişkilerinin bir yansımasıdır. Nuruosmaniye Camii’si 1748 yılında Sultan I. Mahmud tarafından yapılmış, külliye ise III. Osman tarafından 1755 yılında tamamlanmıştır.

Mısır Apartmanı

msıır-apartmanı

Kaynak: http://www.turanakinci.com/portfolio-view/beyoglu-misir-apartmani/

1900’lerin başında Abbas Halim Paşa tarafından Mimar Hovsep Aznavuryan’a yaptırılan Mısır Apartmanı, Galatasaray’dan Tünel’e yürüdüğünüzde sol tarafınızda kalır. Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin izlerini taşıyan bu yapı da art nouveau motifleri sıkça göze çarpar.

Ralli Apartmanı

 İstanbul’un oldukça önemli ve özel tarihi binalarından bir tanesi olan Ralli Apartmanı art deco ve art nouveau stillerini temsil eden bir apartmandır. Soyut resmin Türkiye’deki öncülerinden biri olan Fahrelnisa Zeid ilk ve ikinci kişisel sergisini burada açmıştır.

Pera Palace Hotel

Kubbeli-Saloon-2

Pera Palace Hotel, 1800’lü yılların sonlarında Paris – İstanbul seferlerini gerçekleştiren Orient Ekspresi’nin hizmete başlaması ile birlikte, İstanbul’a varan yüksek tabakadan yolcuların lüks konaklama ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edilmiştir. Ve kısa sürede farklı ülkelerden önemli diplomatların, devlet adamlarının, edebiyatçıların uğrak noktası olmuştur. Otel Haliç manzarasını gören bir tepede yer almaktadır. Pera Palace Hotel aynı zamanda İstanbul’un ilk elektrikli asansörüne ve sıcak su şebekesine sahip yapısıdır. Pera Palace Hotel hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için tıklayın: Pera Palace Hotel

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yapı

İstanbul’a Muhteşem Eserler Kazandırmış Ünlü Mimarlar ve Eserleri

Beyoğlu’ndaki Tarihi Binalar ve Hikayeleri

İstanbul’da Günümüzde de Varlığını Sürdüren Bizans Yapıları

İstanbul’da Ziyaret Edebileceğiniz, Oryantalist Üslubun En İyi Örnekleri!

Tarihin Görkemli Bir Tanığı: Pera Palace Hotel

Yaklaşık 130 yıllık tarihi boyunca birçok ünlü isme ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, İstanbul’un en önemli ve özel yapılarından biri. Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olarak bilinen…

Daha Fazla Bilgi

Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’da Yapılmış En Güzel Yapılar

Güçlü bir kültür mirasına ve köklü bir geçmişe sahip olan İstanbul, tarihî yapılarında geniş bir mimari çeşitliliğe sahiptir. Pek çok farklı kültürü barındıran şehirde, farklı üsluplara sahip…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin