İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken Edebiyat Müzeleri

İstanbul, geçmişten günümüze birçok önemli yazarın hayatına ve edebiyat yolculuğuna tanıklık eden eşsiz bir şehir. Hayranı olduğunuz birçok yazar ve şair en güzel şiirlerini, unutulmaz romanlarını ya da okumaya doyamadığınız öykülerini İstanbul’un romantik ve büyüleyici atmosferinde kaleme alır.

İstanbul’da bazı ünlü yazarların eşsiz eserlerinin doğduğu evler, onların anılarını yaşatmak için birer edebiyat müzesine dönüştürüldü. Bazı önemli yazarlar içinse tüm hatıralarının sergilendiği müzeler açıldı. İstanbul’da mutlaka görmeniz gereken bu edebiyat müzelerini sizler için derledik.

Unutulmaz Şiirlerin Doğduğu Köşk: Aşiyan Müzesi

Servet-i Fünûn edebiyatının en önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret, 1906-1915 yılları arasında İstanbul’un güzide semti Bebek’teki Aşiyan yokuşunda bulunan bir köşkte yaşar. Farsça’da “yuva, kuş yuvası” anlamına gelen Aşiyan isimli bu köşk, 1940 senesinde İstanbul Belediyesi tarafından şairin eşi Nazime Hanım’dan satın alınır. 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi adıyla ziyaretçilere açılan köşk, Tevfik Fikret için çok değerliydi. Bu nedenle şairin Eyüp mezarlığına defnedilen naaşı, 1961’de Aşiyan Köşkü’nün bahçesine nakledilir. Köşk, bu tarihten itibaren “Aşiyan Müzesi” ismini alır.

Günümüzde Aşiyan Müzesi adıyla misafirlerini ağırlayan müzenin birinci katında Edebiyat-ı Cedide yazarlarının eşyalarının bulunduğu Edebiyat-ı Cedide Odası, ünlü şair ve oyun yazarı Abdülhak Hamit Tarhan’ın kişisel eşyalarının sergilendiği Abdülhak Hamit Salonu, şair Nigar Hanım’a ait fotoğraf, kitap ve bazı kişisel eşyaların bulunduğu Şair Nigar Hanım Odası yer alıyor. Tamamen Tevfik Fikret’e ayrılmış olan ikinci katta şairin yatak odası ve çalışma odası bulunuyor. Yatak odasında şairin kişisel eşyalarını ve vefat ettiği yatağını; çalışma odasındaysa çalışma masasını, resim çalışmalarını, ev çizimi projelerini ve bazı tablolarını görebilirsiniz.

Şehzade Abdülmecit Efendi’nin, ünlü şairin “Sis” adlı şiirinden etkilenerek yarattığı meşhur “Sis” tablosu da burada sergileniyor. Edebiyat dünyasıyla ilgili pek çok önemli bilgiyi keşfedebileceğiniz Aşiyan Müzesi’ni pazartesi hariç her gün 09.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Ada Hikâyelerinin Hayat Bulduğu Ev: Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Türk Edebiyatı’nın usta kalemlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın hayatına şahitlik eden Burgazada’daki köşk, yazarın ölümünün ardından 22 Ağustos 1959’da Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla kapılarını ziyaretçilerine açar. 1964’ten beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda olan müzede Sait Faik Abasıyanık’ın anılarla dolu eşyaları, fotoğrafları, kartpostalları, el yazması belgeleri, mektupları ve eserlerini yaratırken ilham aldığı daha birçok farklı eşyası sergileniyor.

Müzeye girdiğiniz anda kendinizi Sait Faik’in hikâyelerinin naifliğine kaptırmamanız mümkün değil. Ülkemizin en çok ziyaret edilen müze evlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık Müzesi’ni gezerken ünlü yazarın hatıralarının izlerine yakından bakmanın keyfini yaşayacaksınız. Sanatçının vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet veren müzeyi, pazartesi ve salı günleri hariç her gün 10.30 – 16.45 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Unutulmaz Eserlerin İzleri: Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi

Ahmet Hamdi Tanpınar romandan şiire, denemeden incelemeye kadar edebiyatımıza pek çok kıymetli eser kazandırdı. Ünlü yazarın anılarını yaşatmak için hem müze hem kütüphane olarak kurulan Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunuyor.

Farklı yazarların özel eşyalarının da sergilendiği müzede dokuz bine yakın kitap yer alıyor. Editörlerin, yazarların ve edebiyat tutkunlarının buluştuğu müzede süreli sergiler, söyleşiler ve paneller düzenleniyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi’ni pazar günleri hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

Edebiyatın Ruhunu Hissedin: Orhan Kemal Müzesi

Türk edebiyatına damga vurmuş eserlere sahip Orhan Kemal’in anılarını yaşatmak için kurulan Orhan Kemal Müzesi, Beyoğlu’nda yer alıyor. Müzede, toplumcu gerçekçi edebiyat akımının en önemli temsilcilerinden biri olan Orhan Kemal’in kıyafetlerinden daktilosuna, Ara Güler’in çektiği fotoğraflarından hakkında yazılmış yazılara kadar çok geniş bir koleksiyon sergileniyor.

Orhan Kemal Müzesi, pazar günleri hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Müzeyi dolaşırken Orhan Kemal’le tanışmış ve onunla edebiyat hakkında sohbet etmiş gibi hissedeceksiniz!

Ulu Önder Atatürk’ün Hatıralarının İzinde: Atatürk Müze Odası

Geçmişten günümüze pek çok önemli ismi ağırlayan Pera Palace Hotel’in en özel misafiri hiç kuşkusuz Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Atatürk, Pera Palace Hotel’e yaptığı ziyaretler sırasında 101 numaralı odada konaklar. Pek çok konuğunu da burada ağırlayan Ulu Önder, ülkemiz için kritik öneme sahip kararları yine bu odada alır.

Mustafa Kemal Atatürk’e ait hatıraların izlerine ev sahipliği yapan 101 numaralı oda, Ulu Önderimizin 100. doğum gününde bir müze odaya dönüştürüldü. Pera Palace Hotel’de 101 numaralı odayı ziyaret ettiğinizde Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarını, kitaplarını, dönemin gazete ve dergileri, kendisine gönderilen hediyeleri görebilirsiniz. Siz de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün anılarına tanıklık etmek ve duygusal bir zaman yolculuğuna çıkmak isterseniz 101 numaralı odayı, her gün 10.00 – 11.00 ve 15.00 – 16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. 

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’daki Tarihi Eserler

İlk Defa Ziyaret Edeceklere Özel İstanbul’da Müze Rehberi

İstanbul’da Edebiyat ve Sanat Gezginlerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Lokasyon

Avrupa’da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Müzeler

Dünya Edebiyatının En Başarılı Kadın Yazarları

Kış Masalı Gibi Bir Düğün İçin İlham Veren Dekorasyon Önerileri

Kış düğünleri, soğuk günlerde sıcak bir başlangıç yapmak isteyen birçok çiftin hayalleri arasında yer alır. Bu zamanlar, soğuk renklerin yarattığı eşsiz atmosferle, filmleri andıran manzarasıyla alışılmışın dışında…

Daha Fazla Bilgi

Yılbaşında Zarafetin Doruk Noktası: Pera Palace Hotel’de Great Gatsby Konseptli Parti

1920’lerin ışıltılı ve büyüleyici dünyasına doğru, kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise sizi yüzyılı aşkın süredir sayısız önemli ismi ağırlayan Pera Palace Hotel’in düzenleyeceği…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin