2018’in En Konuşulan Filmlerinden Anons Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Bilgi
Şüphesiz 2018’in en çok ses getiren filmlerinden bir tanesi Mahmut Fazıl Çoşkun’un “Anons” filmi. Öyle ki bu trajikomik film, festivallerden elleri boş dönmedi. “Yozgat Blues” ve “Uzak İhtimal” filmlerinden tanıdığımız Mahmut Fazıl Çoşkun’un bu filmi, karanlık ve boğuk yapısı, uzun plan çekimleri, trajikomik ve umutsuz atmosferi ile dikkat çekiyor. Film ne kadar ciddi bir durumu ele alıyor gibi dursa da aslında trajikomik bir durumu anlatıyor. Hadi gelin hep birlikte 2018’in en çok konuşulan filmlerinden “Anons” hakkında bilmeniz gerekenlere göz atalım.
Anons Filmi Hakkında 7 Bilgi:
- ”Uzak ihtimal” ve ”Yozgat Blues” gibi filmlerden tanıdığımız Mahmut Fazıl Çoşkun tarafından çekilen filmde; Ali Seçkiner Alıcı, Murat Kılıç, Müfit Kayacan, Serkan Ercan, Nazmi Kırık, Hayrullah Tarhan Karagöz, Erdem Şen, Şencan Güleryüz ve Erdem Şenocak gibi oldukça önemli isimler yer alıyor.
- Film, yönetmenin abisinin anlattığı bir hikâye üzerinden ortaya çıkıyor.
- Yönetmenin filmin senaryo yazımına sevilen oyuncu Ercan Kesal ile birlikte 4 yıl kadar önce başladığı biliniyor.
- Filmin konusu ise şu şekilde:
Ordudan tasfiye edilen dört askerin sıra dışı yolculuğunun ele alındığı hikâyede, 1963 yılında Ankara’da başlayacak olan darbenin hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Albay Reha, Binbaşı Rıfat, Binbaşı Kemal ve Teğmen Şinasi darbenin İstanbul ayağında görev almaktadır. Bu dört asker etkili bir bildiri ile darbenin başarılı olacağını düşünmektedirler. Bu sayede halkı yanlarına çekeceklerini düşünürler. Ankara’daki bildirinin benzerinin İstanbul Radyosu’nda okunmasını planlarlar. Film bu geceyi ele almaktadır. Bu plan ile darbenin başarılı olacağından oldukça emindirler. Hesaba katmadıkları tek şey ise sivil hayatın görünmeyen gücüdür…
- Yönetmen filmi şu şekilde yorumluyor: “Trajik olaylar içinde mizah barındırır. Biraz da Türkiye’nin durumunu da böyle görüyorum. Aslında darbe filminden ziyade Anons, Türkiye’nin modernleşme, batılılaşma hikâyesiyle ilgili. Dolayısıyla malum hepimizin bildiği modernleşme süreci yaşayan ülkelerde biraz kaba saba ve zorlamayla olduğu için böyle durumlar daha net görülüyor. Batı’da adım adım ilerleyen, kimi zaman geri adımlar da olsa, zamana yayılan süreçler söz konusu. Fakat böyle olmayınca komik olaylar ortaya çıkıyor.’’ (Mahmut Fazıl Coşkun Röportajı, Karma Türkiye- 18.10.2018)
- Film, prömiyerini Venedik Film Festivali’nde yaptı. Ve festivalde Ufuklar (Orizzonti) bölümünde “Jüri Özel Ödülü”ne layık görüldü!
- Adana Film Festivali’nde ise “Yılmaz Güney Özel Ödülü”, “Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü”, “En İyi Görüntü Yönetmeni” (Krum Rodriguez) ve “Uluslararası Yarışma Jüri Özel Ödülü” alarak toplamda dört ödülün sahibi oldu!
- Anons, ayrıca Hollywood Reporter eleştirmenleri tarafından “Sonbahar Festivallerinin En İyi 25 Filmi” arasında gösterildi.
- Yönetmen, filmdeki esin kaynakları hakkında ise şöyle söylüyor: “Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ndeki mizah, Türkiye’de çok rakibi olmayan ve çok sevdiğim bir mizah. Yıl olarak da yakın, 60’lar. Sanırım Tanpınar 62’de vefat etti, Saatleri Ayarlama Enstitüsü de son kitaplarından. O dönemin ruhunu ararken Tanpınar ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü’yle kesiştim. Esin kaynağım oldu. Filme ufak tefek de yerleştirdim. Tanpınar’ın bir fotoğrafını koydum mesela. Karaktere adını verdim. Müdürün soyadı da Saatleri Ayarlama Enstitüsü’ndeki karakterin soyadı.” (Mahmut Fazıl Coşkun Röportajı, FilmLoverss – 04.10.2018)
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Polisiye Kitaplardan Sinemaya Uyarlanmış En İyi 12 Film
İçinde İstanbul Geçen 15 Dünyaca Ünlü Yabancı Film
İkonik Şehir İstanbul’da, Film Çekimlerine Ev Sahipliği Yapabilecek Muhteşem Mekanlar!