39. Film Festivalinin Ardından: Çevrimiçi Mi? Sinema Mı?

39. İstanbul Film Festivali bu yıl 9-20 Ekim 2020 tarihinde sinemaseverlerle buluştu! Nisan ayında yapılması planlanan festival, Covid-19 salgını nedeniyle ekim ayında izleyiciye sunuldu. Pandemi döneminde gerçekleşen Film Festivali, istenilen ilgiyi ve beklentiyi karşıladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da festival yine İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından TC Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile gerçekleştirildi. Covid- 19 tedbirleri kapsamında bu yıl her zamankinden farklı olarak hem sinema salonlarında hem de çevrimiçi gerçekleşen festivalin, uluslararası yarışması ve ödülleri festival kapsamında yer aldı.

Yeni normal yaşam düzeninde izleyicilerin tercihi film festivali için çevrimiçi mı? Sinema mı? Sorusunun cevabı yazımızda sizi bekliyor!

İstanbul Film Festivali

Uluslararası İstanbul Film Festivali ilk olarak 1982 yılında yapılmıştır. 1982 yılından günümüze kadar gelen festivalin içeriği zaman içinde değişime uğrayarak son şeklini alır. Dilerseniz festivalin kısaca tarihine hep birlikte bakalım!

İlk kez İstanbul Film Festivali adıyla düzenlenmeye başlayan festival 6 gün süren film haftası ile başlar. Ertesi yıllar büyük ilgi görmeye başlayan film festivali düzenli olarak nisan ayı içinde yapılmaya başlanır.1985 yılında festivale yarışma bölümü de dâhil edilir ve böylece festival uluslararası düzeyde adını duyurur.

Bu yıl 39. düzenlenen İstanbul Film Festivali’nde ekim ayı boyunca 40 yeni film ile sinemaseverleri karşıladı. Film festivalinin geleneği haline gelen yarışma heyecanı 9 Ekim 2020’de başladı ve 20 Ekim 2020’de son buldu.Uluslararası yarışma bölümünde bu yıl 12 yeni filme yer verilen festivalde, büyük ödül filmleri Covid-19 nedeniyle bu yıl sadece çevrimiçi olarak izleyiciye sunuldu. Festivalin bu yılki jürisinde; Tayfun Pirselimoğlu, Hazar Ergüçlü, Burak Çevik, Jasmin Basic ve Anthony Bobeau gibi değerli sanatçılar yer aldı.

İstanbul Film Festivali Biletleri

Covid- 19 tedbirleri kapsamında bu yıl İstanbul Film Festivali biletleri baskılı olarak hizmet vermemiştir. Sinema gişesinden de bilet hizmetini bu yıl vermeyen festivalin bilet satış işlemleri sadece Biletix üzerinden gerçekleşti.

Çevrimiçi gösterimlerin biletlerini ise sadece İKSV resmi sitesinden satışa sunuldu. Güvenlik önlemlerinin bilet satışından, organizasyonun tüm aşamalarına kadar sağlayan İstanbul Film Festivali izleyicinin yüzünü bu anlamda güldürmeyi başardı.

Film Festivalini Online İzlemek

Bu yıl 39. düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin çevrimiçi (online) film kategorisi de bulunuyordu. Covid- 19 salgının etkileri devam ederken, seyirciye pandemi döneminde çevrimiçi film gösterimlerini film.iksv.org sitesinden takip edilebilme fırsatı sunuldu.

Uluslararası yarışma bölümünde bu yıl toplam 12 filme yer veren festival, bu anlamda izleyici tatmin etmeyi başardı. Yarışma bölümünde yer alan filmler sadece çevrimiçi platformlardan izlenme imkânı sunularak sinemaseverlere aktarıldı. Hem güvenli hem tedbirli bol filmli günler için film festivalini bu yıl çevrimiçi olarak tercih edenlerin sayısı oldukça fazla oldu.

Film Festivalinin Sinema Ayağında Yaşananlar?

Bu yıl 9 – 20 Ekim 2020 tarihinde düzenlenen festivali sinemada izlemeyi tercih edenler için adres İstanbul’un Avrupa yakasında Nişantaşı City’s olurken Anadolu yakasında Kadıköy Sineması oldu. Film festivali kapsamında Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları yine festivali sinemada tercih edenler için de sağlandı.
Bu yıl her zamankinden farklı olarak güvenlik nedeniyle sinemada filmler 13:00, 17:00 ve 21:00 saatlerinde ve dezenfeksiyon için süre ayrılarak gerçekleştirildi. Sınırlı kişi sayısı, maske ve ısı ölçümleri yapılarak sanatseverlere kapısını açan sinema salonları izleyicilerin güvenliğini en üst düzeyde sağlamayı başardı.
ah-gozel-istanbul-image

Festivalin Öne Çıkan Filmleri

39. İstanbul Film Festivali’nin ardından öne çıkan, sevilen ve izleyiciden tam not alan filmler arasında Uluslararası yarışmada Altın Lale için Sarı Hayvan, Oğul- Ana ve Yabancı filmleri yer aldı. Yarışma dışı film kategorisinde yer alan yönetmenliği ve senaryosu Metin Akdemir’e ait olan ‘Hayalimdeki Sahneler’ filmi kadınlar arasındaki hikayelere değinerek toplumsal ve sosyal mesajlarıyla dikkat çekti. Yarışma dışı diğer bir belgesel-film olan ‘İyi ki Yapmışım’ ise yönetmen Selçuk Metin ile oyuncu Metin Akpınar’ı bir araya getirerek sinemaseverleri memnun etti. Belgesel usta sanatçı Metin Akpınar’ın hayatını konu almıştır.

Ulusal Belgesel yarışmasının öne çıkan filmleri arasında ‘Ah Gözel İstanbul’, ‘Maddenin Halleri’, ‘Kuyudaki Taş’ önemli filmlerdendir.

Filmekimi İle Bir Araya Gelen Gala

Bu yıl Covid-19 nedeniyle İstanbul Film Festivali galaları Filmekimi ile bir araya gelerek muhteşem bir organizasyona dönüştü. Filmekimi galalarında yer alan filmler arasında; İtalyan, İngiliz ve Fransız yapımı ‘Pinokyo’ dikkat çeken filmler arasında yer aldı. Yine galanın ön çıkan filmlerinden olan Rus- Alman yapımı ‘Umudun Dili’ izleyicilerin favori film listesinde üst sıralardaydı. Almanya yapımı ‘Yaramaz Çocuk’ filmi ise yönetmen Oscar Roehler ve senarist Klaus Richter gibi yıldızları bir araya getiren bir özellik taşıyordu. Ayrıca film özgün müzikleri ile de izleyiciden tam not almayı başardı. Güney Kore yapımı ‘Kaçan Kadın’ filmi ise yönetmen Hong Sang- soo tarafından izleyici ile buluşarak sevilen filmler arasında ilk sıralardaydı.

Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler…

Daha Fazla Bilgi

Ramazan Ruhunu En Özel Şekilde Hissedebileceğiniz Etkinlikler

Ramazan ayı, birlik ve beraberliğin yoğun şekilde hissedildiği özel bir dönem. Düzenlenen farklı etkinlikler sayesinde Ramazan ayı çok daha keyifli bir hâle geliyor. Pek çoğu uzun yıllardır devam eden bu eşsiz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin