Ernest Hemingway’in Edebiyat Serüveni ve Pera Palace’ta Bıraktığı İzler
İstanbul’un yıllara meydan okuyan tarihî yapılarından Pera Palace Hotel, 1895 yılında coşkulu bir baloyla açılmıştır. Osmanlı Bankası ve Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapının yaratıcısı olan, mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilen Pera Palace; kadim bir tarihe, ihtişamına yakışır şekilde tanıklık etmiştir. Art Nouveau akımının öne çıktığı merdivenlerin çevrelediği elektrikli asansörüyle ve sıcak su bulunan musluklarıyla, Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki ilk oteli olmuştur.
Göz dolduran Haliç manzarasıyla Pera Palace; Mustafa Kemal Atatürk, İngiliz Kralı VIII. Edward, Amerikalı First Lady Jacquelin Kennedy, Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph, Pierre Loti, Agatha Christie ve Umberto Eco gibi birçok çok değerli ismi ağırlamıştır. Bu isimlerden biri de Amerikalı yazar Ernest Miller Hemingway’dir.
Ernest Hemingway: Savaşın Gölgesinde Yükselen Bir Kalem
Nobel ödüllü Amerikalı yazar ve gazeteci Ernest Miller Hemingway, Dünya Savaşları da dâhil birçok savaşın yakın tanığı olmuştur. Hemingway’in aile büyüklerinin Amerikan İç Savaşı’na ait anılarıyla büyümesi de kalemine savaş temasını eklemesinde etkili olmuştur. Tüm bu deneyimleriyle savaşın insan ruhunda yarattığı tahribatı güçlü bir şekilde eserlerine yansıtan Hemingway, savaş temalı ve savaş karşıtı kitaplarıyla edebiyat dünyasında kalıcı iz bırakmıştır.
Savaşın neden olduğu yıkımın en açık hâliyle anlatılması gerektiğini düşünen yazar, eserlerinde savaşın bireysel ve ruhsal etkilerini, gerçekçi ve yalın bir üslupla ele almıştır. İlk romanı Güneş de Doğar’da, gençliğin verdiği heyecanla kendisinin de katıldığı I. Dünya Savaşı’nın yarattığı “yitik kuşak” insanlarının acılarını okuyuculara aktarmıştır. Yaşadıklarının yansıması diyebileceğimiz olayları ele aldığı Silahlara Veda kitabıysa tarihsel bir belge niteliği taşır ve savaşın neden olduğu kayıpları gözler önüne serer.
Hemingway, İspanya İç Savaşı dönemini konu alan Çanlar Kimin İçin Çalıyor kitabında, savaşın yarattığı içsel çatışmaları hisseden karakterler aracılığıyla okuyucuyu derin bir empatiye davet etmiştir. Balıkçı Santiago’nun mücadelesini anlattığı Yaşlı Adam ve Deniz kitabındaki kuvvetli ve yalın üslubu, ona 1954 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandırmıştır. Hemingway’in savaş edebiyatının öncülerinden biri olmasına zemin hazırlayan deneyimleri, yolunun İstanbul’a düşmesine, Kurtuluş Savaşı dönemini yakından gözlemlemesine, bu gözlemlerini eserlerine yansıtmasına olanak sağlamıştır.
Hemingway’in İstanbul Gözlemleri
Ernest Hemingway, 1922 yılında bir savaş muhabiri olarak Paris’ten bindiği Orient Express’le İstanbul’a gelmiştir. Milli Mücadele’yi ve İstanbul’u yakından gözlemleyen yazar, şehri derinlemesine incelemiş, savaşın toplumsal ve bireysel etkilerine yakından tanık olmuştur. Duyarlılığıyla ve gazeteci bilinciyle Milli Mücadele’nin gidişatını, İstanbul’un keşfettiği yüzünü ve Atatürk’le ilgili düşüncelerini ele aldığı yazılar kaleme almıştır.
Ernest Hemingway, Orient Express’le geldiği Sirkeci Garı’ndan Pera’ya yolculuğu sırasındaki gözlemlerini aktardığı “İstanbul Kirli Beyaz, Mat ve Tehditkâr” adlı yazısında, Haliç’teki kayıkların yamalı bir görüntü yarattığını söyleyerek şehri betimlemiştir. İlk kez Orient Express’in penceresinden gördüğü gerçek İstanbul’u kafasında yeniden inşa etmiş ve “İstanbul, filmlerden anımsadığımız bir karmaşa ve gizem kenti değildi kuşkusuz. Fotoğraflardan ve tablolardan anımsadığımız kent de değildi. Yaklaşan tren penceresinden uzanan kıvrımlı bir doğrultuda, güneşin kavurduğu ağaçsız bölümlere yayılmış bir evrendi İstanbul.” Cümleleriyle, şehre dair düşüncelerini ifade etmiştir.
Orient Express‘in değerli misafirlerini ağırlamak üzere açılan Pera Palace Hotel’de konaklayan Hemingway, şehirdeki zamanını genellikle yazı yazarak ve şehrin atmosferini gözlemleyerek değerlendirmiştir. Pera Palace’ın bugün de değerini koruyan atmosferi, yazarın İstanbul’a dair izlenimlerini ve kaleme alacağı deneyimlerini şekillendirmesine aracılık etmiştir.
Pera Palace’ta Hemingway: İstanbul’un Kalbinde Bir Yazarın İzleri
İstanbul’un kültürel mirasını saklamaya devam eden Pera Palace Hotel, birçok değerli konuğu ağırladığı odalarla misafirlerine kapılarını açıyor.
Hemingway’in kaldığı dönemin izlerini taşıyan Ernest Hemingway Suite, tarihî zarafeti ve konforu bir araya getirir. Nostaljiyle modern dekorasyonu zamansız bir estetikle harmanlayan Ernest Hemingway Suite, yazarın İstanbul’a bıraktığı izleri keşfederek geçmişin büyüsünü hissetmeniz için sizi Pera Palace Hotel’e davet ediyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler: Umberto Eco
Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler… James Baldwin
Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler… Zsa Zsa Gabor