Dünyanın En İlginç Mimari Tasarımları: Sıra Dışı Yapılar ve Öyküleri

Dünya, inşa edildikleri dönem ve kültür hakkında bir hikâye anlatan antik ve tarihî yapılarla doludur. Ancak bazı yapılar döneminden ve kültüründen uzak, bambaşka izler taşıyor. Dünyanın pek çok noktasında sıra dışı tasarımlara sahip mimari eserler bulunuyor. Gelin hem tasarımlarıyla hem de hikâyeleriyle dikkat çeken bu eserleri birlikte inceleyelim.

Çarpık Ev (Krzywy Domek), Polonya

Eğri ve dalgalı mimarisiyle dikkat çeken Krzywy Domek Polonya’nın Sopot şehrinde bulunuyor.

Salvador Dali tablosunu anımsatan Çarpık Ev, dalgalı ve engebeli dış cephesiyle öne çıkan bir yapı. 2004 yılında Szotynscy&Zaleski tasarım ekibi tarafından inşa edilen 4000 metrekarelik Çarpık Ev, dört katlı olup Rezydent alışveriş merkezinin de bir parçasıdır. Alışılmadık bir görünüme sahip olan bu yapı, Jan Marcin Szancer’ın ve Per Dahlberg’in Polonya masal çizimlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Asimetrik çatısıyla ve pencereleriyle hareket ediyormuş gibi görünen Çarpık Ev, turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

WonderWorks, Florida

wonderworks florida

“Hayal gücünüzü serbest bırakın.” düsturuyla çalışan bir eğlence merkezi olan WonderWorks, Florida Orlando’daki binasını da bu fikirden hareketle tasarlamıştır. Yapının hikâyesi, Gizemli Bermuda Şeytan Üçgeni’ndeki uzak bir adada Profesör Wonder’ın yönettiği, çok gizli bir araştırma laboratuvarına dayanıyor. Kasırganın gücünü kontrol altına almak için bir deney üzerinde çalışırken rüzgâr gitgide güçleniyor. Profesör Wonder deneyi durdurmaya çalışsa da her şey kontrolden çıkıyor. Kasırganın gücü laboratuvara yayılıp binayı tam tersine çeviriyor. 4500 metrekarelik eğitim ve eğlence merkezi olan bu yer, zihni zorlayan ve hayal gücünü harekete geçiren uygulamalı sergileriyle eğitimi ve eğlenceyi bir araya getiriyor.

Big Basket Building, ABD

big basket building, ohio

Sepet denince gözünüzün önüne ne büyüklükte bir sepet gelebilir? Amerika’nın en büyük sepet üretici firmalarından biri olan Longaberger, marka bilinirliliğini öne çıkarmak için sepet şeklinde bir bina inşa ettirerek faaliyetlerini bu binada devam ettirme kararı aldı. Mimarlar sadece sepeti andıran bir yapı tasarlamayı düşünse de şirketin sahibi Dave Longaberger, ürünlerinden biri olan orta boy sepeti göstererek binanın da bu ürünle birebir aynı olmasını istedi. Büyük Sepet binası, şirketin en çok satan ürünü olan orta boy pazar sepetinin yaklaşık 160 kat daha büyüğü olacak şekilde tasarlandı. Yapının inşaatıysa 1997’de tamamlandı. Doğal ışıktan yararlanmak için tasarıma merkezî bir avlu ve cam tavan dâhil edildi. 7 katlı olan bina, 2018 yılında şirketin merkezi olmaktan çıktı ve yatırımcılara satıldı.

Taş Ev (Casa do Penedos), Portekiz

casa de penedos

Portekiz’in kuzeyindeki Braga bölgesinde kayaya inşa edilmiş olan taş evin mimarisinin, Taş Devri çizgi filminden esinlendiği bilinir. Birkaç büyük kayanın birleşimiyle inşa edilen evin hem dışı hem içi, rustik bir tarza sahiptir. Ev büyük yel değirmenlerine yakın olmasına rağmen, tamamen elektriksizdir. İki katlı inşa edilmiş olan evin zemin katında, bir mutfak ve küçük bir oturma odası bulunur. Oturma odasında, okaliptüs ağacından ve betondan yapılmış yaklaşık 350 kiloluk bir kanepe vardır. Üst katta yatak odası, evin dışında bir yüzme havuzu yer alır. Evdeki her oda kayanın yapısına uyarlanmış farklı bir şekle sahip. 1972’de yapımına başlanan yapı, 1974’te tamamlanmıştır.

Pera Palace Hotel, İstanbul

Levanten mimar Alexander Vallaury tarafından tasarlanan Pera Palace Hotel’in yapımına, 1892 yılında başlanmıştır. İnşası 1895’te biten otelin açılışı, bir baloyla yapılmıştır. Orient Express yolcularının alışkın oldukları lüks standardı sağlaması ve rahat bir şekilde konaklamaları amacıyla inşa edilen otel, altı katlı olup şehirde elektrikle aydınlatılan çok az binadan biriydi. Ayrıca elektrikli asansöre sahip ilk yapıydı. Pera Palace Hotel, 19. yüzyıldan kalma neoklasik bir simgedir. Mimari yapısı neoklasik, art nouveau ve oryantal tarzın bir karışımıdır. Otelin iç dekorasyonunda mermer, ahşap ve vitray gibi malzemeler kullanılarak ortama sofistike bir hava katılmıştır. 

Bina 16 süit dâhil olmak üzere, 115 odalı tasarlanmıştır. Oteli farklı kılan bir diğer özelliği de tarihî öneme sahip odalarıdır. Örneğin, 101 numaralı oda Atatürk’ün konakladığı ve Türkiye için önemli kararlar aldığı odaydı. Bugünse o oda herkesin ziyaret edebileceği müze odasına çevrilmiştir. Ayrıca bazı odalar ve süitler Greta Garbo, Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway, Jacqueline Onassis ve Agatha Christie gibi otelde konaklayan misafirlerin adlarını taşır. Hatta Agatha Christie Doğu Ekspresi’nde Cinayet adlı polisiye romanını Pera Palace Hotel’in 411 numaralı odasında yazmıştır. İstanbul’un gözde yapılarından olan otel bugün hâlâ misafirlerini ağırlamaya, Michelin yıldızlı restoranında misafirlerine lezzet şöleni yaşatmaya devam ediyor.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

19. Yüzyıl Osmanlı Şaheserlerinin Mimarı Alexandre Vallaury

İstanbul’a Muhteşem Eserler Kazandırmış Ünlü Mimarlar ve Eserleri

İstanbul’da Batılı Tarzda Yapılmış 10 Tarihi Yapı ve Hikayeleri

Yılbaşında Zarafetin Doruk Noktası: Pera Palace Hotel’de Great Gatsby Konseptli Parti

1920’lerin ışıltılı ve büyüleyici dünyasına doğru, kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise sizi yüzyılı aşkın süredir sayısız önemli ismi ağırlayan Pera Palace Hotel’in düzenleyeceği…

Daha Fazla Bilgi

Dünden Bugüne Dijital Sanatın Evrimi

Dijital sanat, kültürel ve sanatsal bir evrimi temsil eder. Çağdaş sanatın önemli bir dalı olan dijital sanatın doğuşu, günümüzde yeni teknolojilerin insan hayatına girmesiyle ve…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin