Online Etkinlik: Picasso İstanbul’da

Salgın döneminde alınan etkinlik önlemleri sebebiyle birçok sosyal ve kültürel etkinlikten mahrum kalmamız, müzeleri de harekete geçirdi. Birçok müzenin çevrimiçi etkinlik – online etkinlik kapsamında düzenlediği sanat etkinlikleri yıl boyunca artarak devam etti.

Sakıp Sabancı Müzesi de 2020 yılında, geçmişte gerçekleşmiş olan sergilerini seçkiler halinde dijital platformlar aracılığıyla yayınlamaya başladı. Geçmiş yıllarda düzenlenen pek çok sergi ve etkinlik sosyal medya kanalları aracılığıyla, ücretsiz olarak sanatseverlerle buluşturuluyor.

Erişime açılan sergiler arasında 24 Kasım 2005-26 Mart 2006 tarihleri arasında düzenlenen Picasso sergisi de yer alıyor. Sergi, orijinal ismi olan “Picasso İstanbul’da” adıyla Sakıp Sabancı Müzesi resmi sitesi, youtube ve instagram alanlarında yayınlanıyor.

Pablo Picasso hakkında

20.yüzyılın dahi ressamı Pablo Picasso resim hayatına babasıyla birlikte başlamıştır. Babasının bir ressam olması vesilesiyle küçük yaşlarda çizgi ve boyalarla tanışan sanatçı, 13 yaş itibariyle babasına ve yakın çevresine olgun bir ressama dönüştüğünü gösterebilmiştir.

1881 yılında İspanya’da dünyaya gelen, çocukluk ve ergenliğini İspanya’da geçirmiş, ailesinin yaşadığı geçim sıkıntıları sebebiyle onlarla birlikte Barcelona’ya taşınmıştır.

Dönemin en iyi sanat okullarından biri olan Llotja Sanat Enstitüsüne erken yaşına rağmen girmeyi başarmış fakat akademik sanattansa bağımsız, özgür sanata yönelmiştir.

Aynı yıllarda Barcelona’da düzenlenen en büyük resim sergisinde büyük bir yağlıboya tablosuyla yer almayı da başarmıştır.

Birkaç yıl son da Madrid’e taşınarak Royal Academy of San Fernando’ya girmiş ve yine özgür ruhuna yenik düşerek sokakları ve sokakta gördüklerini çizmeyi sürdürmüştür.

Anlaşılıyor ki: Pablo Picasso içindeki dahiyi herhangi bir sınırlamaya tabii tutmayarak, bağımsız sanatına kavuşmuş.

20li yaşlarında klasisizm etkileriyle geçiren Picasso, bu akım içerisinde de kendi özgün sanatını üretmekten de vazgeçmemiştir.1901 ve 1904 yılları arasında Mavi Dönem olarak adlandırılan üretim sürecini yaşamış ve dönemine ismini veren rengi sıklıkla kullanmıştır 1904 yılı sonrasındaki birkaç yılı ise Pembe Dönem olarak adlandırılmıştır.  Elbette yaşam boyu denemeye, değişmeye ve dönüşmeye de devam etmiştir. Tüm hayatı boyunca sanatıyla takdir görmüş, çapkınlığıyla ön plana çıkmıştır.

Picasso aynı zamanda iyi bir heykeltıraştır.

Kübizm Akımı

Picasso’nun 1907 sonrası renklerden çok çizgilerden ve geometriden beslenerek ürettiği eserler kübizmin akımının hem en iyi hem de öncü örnekleridir.

Pablo Picasso’nun 20. yüzyıla damga vurmasını sağlayan, onu tarihin en iyi ressamlarından biri haline getiren ise Kübizm akımıdır. Birçok ünlü tablosunu bu akımın çevresinde üretmiştir.

İlk örneklerini 19. Yüzyılda Paul Cezanne’in ortaya koyduğu Kübizm Picasso ve Braque ortaklığında yeni bir akım haline gelmiş ve dönemin birçok sanatçısına ilham vermiştir.

Küçük küple anlamına gelen bu akım geometriden beslenirken sürrealizme de göz kırpmaktadır. Modeli tüm yönleri, açıları, köşeleri ve biçimi ile ele alan bu akımda verilen eserler; portrelerin, nesnelerin, şeylerin başkalaşmasını, kabul görünenin ötesine gidilmesini de sağlamaktadır.

Picasso’nun kübizm akımında en iyi eserleri verdiğini düşündüren de bu başkalaşmadır.

Picasso “salt geometri” denilebilecek tüm kübist eserlerindeki başkalaşmaya rağmen aynılığı da korumayı başarmıştır.

Picasso modeline bağlı kalarak bağımsız çalışmayı başarmıştır.

Picasso İstanbul’da

2005 yılı 24 Kasım Tarihinde açılış yapan ve 26 Mart 2006 tarihine kadar devam eden sergi Türkiye’nin müzecilik tarihindeki en büyük sergilerden biridir. Müzecilikte Batı standartlarında – uluslararası standartta başarıya kavuşulduğunun da bir ispatı olan bu sergide son yüzyılın en iyi ressamlarından biri tablo ve heykelleriyle ağırlanmıştır.

Sergi, Sakıp Sabancı Müzesi’nin dijital arşiv kaynaklarıyla hazırlanarak çevrimiçi sanat etkinlikleri kapsamında tüm sanatseverlerin erişimine sunulmuştur.

Çevrimiçi sergide Ferit Edgü tarafından hazırlanan Picasso’nun eserlerinin arkasındaki hikayeler ve eser analizleri Müşfik Kenter’in sesinden anlatılıyor. Bunun yanı sıra Picasso’nun hayatını kronolojik bir sıralama ile ele alan metinlere ve Abidin Dino’nun onunla geçirdiği iki gün sonrasında kaleme aldığı “Picasso ile Vallauris’te İki gün” yazısına da yer veriliyor.

Picasso hakkında zengin bir kaynak olan bu sergide dünyanın ileri gelen uzmanlarının konuşmalarına, Picasso’nun sahne dekorasyonu, heykel ve farklı dönemlerde verdiği eserlere, eskizlere, etütlere; Picasso’nun değişimlerle dolu serüvenine de ulaşılabiliyor.

 

Sergi aynı zamanda çocukları da kapsayacak şekilde etkinliklere yer veriyor. Afrika maskeleri üzerinde, kes yapıştır tekniği ile verilen “Kes Yapıştır Çılgın Maskeler” atölyesinde ebeveyn ve çocukların evlerindeki malzeme ile maske tasarlamaları sağlanıyor.

Sergi kapsamında yapılan bir diğer paylaşım ise: Picasso İstanbul2da kapsamında hazırlanan “Ben, Picasso” resimli çocuk kitabı. Kitap müzenin resmi sitesinden indirilebildiği gibi sesli erişim olanağı da sağlıyor.

29.12.2020 ile 28.02.2021 tarihleri arasında devam edecek olan çevrimiçi sergiye;

Sakıp Sabancı Müzesi web sitesinden: https://www.sakipsabancimuzesi.org/tr/xhibitions/picasso-istanbulda

Instagram Adresinden: https://www.instagram.com/sakipsabancimuzesi/?hl=tr

Youtube Kanalından: https://www.youtube.com/user/sakipsabancimuzesi ulaşabilirsiniz.

Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı’nın ülkemize bıraktığı kültürel miraslardan biri olan bu müze onun sanat vizyonunu da ortaya koyuyor. Hayatı boyunca iyi bir iş adamı olarak bilinen Sakıp Sabancı aynı zamanda kültürel miraslara değer veren, sanata hayranlık besleyen bir koleksiyonerdi.

Kendisine ait Atlı Köşk’te ve dünyanın bir çok metropolünde bulunan müzelerde sanatseverlere açtığı Osmanlı Hat koleksiyonu ile aldığı ilgiden cesaret alarak örnek bir müze oluşturmak istemiş;  Atlı Köşk ile Sakıp Sabancı Müzesi’ni kültürel bir değer olarak ülkesine bırakmıştır.

Açıldığı günden bu yana dünya müzecilik standartlarında çalışmalar yapan ve Türkiye’nin en önemli müzelerinden biri haline gelen Sakıp Sabancı Müzesi seçkin bir sanat merkezi olarak yaşamına devam etmektedir.  

Yılbaşında Zarafetin Doruk Noktası: Pera Palace Hotel’de Great Gatsby Konseptli Parti

1920’lerin ışıltılı ve büyüleyici dünyasına doğru, kısa bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cevabınız “Evet!” ise sizi yüzyılı aşkın süredir sayısız önemli ismi ağırlayan Pera Palace Hotel’in düzenleyeceği…

Daha Fazla Bilgi

Dünden Bugüne Dijital Sanatın Evrimi

Dijital sanat, kültürel ve sanatsal bir evrimi temsil eder. Çağdaş sanatın önemli bir dalı olan dijital sanatın doğuşu, günümüzde yeni teknolojilerin insan hayatına girmesiyle ve…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin