Dünya Kitapseverler Günü’nde, Sanat Tarihi Tutkunları İçin Kitap Önerileri
Farklı dünyalara açılan gizemli birer kapı olan kitaplar, kimi için varoluşunun anlamı kimi için eğlenceli bir macera olabilir. Elinize aldığınız her kitap anlam dünyanıza farklı renkler katabilir. Hele ki bu kitap sanat tarihini ele alıyorsa geçmişin dehlizlerinden günümüze uzanan esrarengiz bir yolculuk sizi bekliyor demektir!
Her yıl 9 Ağustos’ta kutlanan ve merakla beklenen Dünya Kitapseverler Günü’nü sanat tarihinin gizemli mağaralarında kutlamak isteyenler için sekiz sanat tarihi kitabı derledik. İşte, Dünya Kitapseverler Günü’nü hangi kitaplarla kutlayacağına henüz karar veremeyenler için birbirinden etkileyici eserler:
1. Sanatın Öyküsü, E. H. Gombrich
Sanat tarihi kitapları arasında en popüler eserlerden biri olan Sanatın Öyküsü, usta bir sanat tarihçisi olan E.H. Gombrich tarafından yazıldı. İlk olarak 1950’de yayımlanan eser, kapsamlı içeriği ve akıcı dili sayesinde günümüzde hâlâ en çok okunan sanat tarihi kitapları arasında ilk sıralarda yer alıyor. Eser, sanat tarihi meraklılarını ilk mağara resimlerinden modern zamanın sanat anlayışına doğru uzanan büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.
2. Sanatın Tüm Öyküsü, Stephan Farthing
Kronolojik olarak düzenlenmiş kapsamlı bir eser olan Sanatın Tüm Öyküsü, ayrıntılı kültürel tarih cetveliyle sanat tarihini açık bir harita gibi anlamanıza yardımcı oluyor. Sanatsal gelişmelerin toplumsal ve kültürel gelişmeler bağlamında nereye oturduğunu net olarak ortaya koyan eserin bu özelliği; onu benzerlerinden ayırıyor. Eser; heykelden resme, teknik yeniliklerden renk kullanımına ve bir sanatçının diğerlerini nasıl etkilediğine kadar ayrıntılı bilgi sunuyor.
3. Dünya Sanat Tarihi, John Fleming-Hugh Honour
Yazılış metodu açısından diğer sanat tarihi eserlerinden ayrılan Dünya Sanat Tarihi, en kapsamlı ve güncel sanat kitaplarından biri. Kitabın sanat tarihçisi yazarları John Fleming ve Hugh Honour, dünyayı dolaşarak kendi araştırma ve gözlemlerinden hareketle bu eseri kaleme aldı. İlk Çağ sanatından başlayarak günümüz çağdaş sanatına kadar uzanan sanat tarihi yolculuğunu kaliteli ve büyüleyici görseller eşliğinde okuyabilirsiniz. Akıcı üslubuyla bir roman gibi kolayca okunabilen eser, bu özelliğiyle sanat tarihi konusunda bilgi birikimi olmayan okurlara da hitap edebiliyor.
4. Görme Biçimleri, John Berger
1972 yılında yayımlanan Görme Biçimleri, usta bir yazar ve sanat eleştirmeni olan John Berger tarafından kaleme alındı. Aslında BBC için belgesel olarak hazırlanan bu eser, daha sonra görsellerle harmanlanarak kitap hâline getirildi. Eleştirel bir görme biçiminin nasıl olması gerektiğini ortaya koyan eser, akıcı üslubu ve kaliteli görselleriyle anlatımını güçlendiriyor. Görme Biçimleri; reklamlardan afişlere, Orta Çağ yağlıboya resimlerinin analizinden bu resimlerin hikâyelerine uzanan yolculukta imgeleri ve görselliği anlamanın izini takip ediyor.
5. Sanatın Gerekliliği, Ernst Fischer
Sanatın başlangıcı ve toplumdaki işlevini inceleyen Sanatın Gerekliliği de temel sanat tarihi kitaplarından biri. Eser; sanat ve insan ilişkisini kapitalizm, öz ve biçim gibi kavramlarla ilişkilendirerek ayrıntılı bir şekilde irdelerken okurlarını da eleştirel bir düşünce serüvenine davet ediyor.
6. Güzelliğin Tarihi, Umberto Eco
“Güzellik nedir?” sorusunu sanat, zevk ve moda gibi kavramlardan hareketle yeniden ele alan eser, ünlü yazar Umberto Eco tarafından kaleme alındı. Batı kültürünün başyapıtlarını ayrıntılı bir şekilde inceleyen yazar, eserde güzelliği farklı yönleriyle tanımlamaya çalışıyor. Yazarın güzelliğin ardındaki cevap arayışı Antik Yunan’dan günümüz çağdaş sanatına kadar uzanıyor. Bu yolculukta sanat ve estetik tarihinin derinliklerine inen yazar; okuru resim, sinema, fotoğraf, roman ve dekoratif sanatlar gibi farklı dallarda güzelliğin sorgusuna ortak ediyor.
7. Batıya Göçün Sanatsal Evreleri, Doğan Kuban
Sanat akımları ya da gelenekleri, her coğrafyada kendini farklı bir tarzda gösteriyor. Batıya Göçün Sanat Evreleri; sanat geleneklerinin kültürel, toplumsal, dinî ve ekonomik gelişmelerin ışığında nasıl yeniden biçimlendiğini inceliyor. Tarih öncesi bozkır toplumlarının sanat geleneklerinden başlayan eser; Anadolu ve Balkanlara uzanan göçün bu geleneklere etkisini haritalar, fotoğraflar ve çizimler eşliğinde ortaya koyuyor.
8. Mağaradaki Zihin, James David Lewis-Williams
Kaya sanat tarihçisi ve antropolog James David Lewis-Williams, Mağaradaki Zihin adlı ilgi çekici eserinde Yontma Taş Devri’nde mağara duvarlarına çizilen imgelerin izini takip ediyor. Antropolojinin ışığında bu imgelerin düşünsel serüvenini anlamaya çalışarak örnek vaka çalışmalarıyla mağara, bilinç ve toplum ilişkisini sorguluyor. İnsan bilincinin karanlık kuyusunu sanatın ışığıyla aydınlatmaya çalışan yazar, okurlarını eşsiz bir sanat tarihi okumasına sürüklüyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İstanbul’daki Sanat Galerileri
İçinde Pera Palace Hotel Geçen 8 Kitap
Okurken Eski İstanbul’a Yolculuk Yapacağınız 10 Roman
Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Kitap Önerileri