Dünya Fotoğrafçılık Günü’ne Özel: Tüm Zamanların En Ünlü Fotoğrafçıları

Dünya Fotoğrafçılık Günü, tüm dünyada her yılın 19 Ağustos tarihinde kutlanır. Bu özel günde tarihin derinliklerinden günümüze kadar uzanan, etkileyici ve çarpıcı kareleriyle tarihte iz bırakan fotoğrafçılar saygıyla anılır. Fotoğraf sanatçıları; fotoğrafları, sergileri ve kitapları ile yeni nesillere örnek olurlar. Hayatın her anını yakalayarak tarihe tanıklık eden ustalar, çektikleri fotoğraflarla tarihî bir miras bırakılar. Bu özel günde tarihte iz bırakan fotoğrafçıların objektifinden bakarak insanlığın duygusal ve estetik zenginliğini keşfetmeye hazır mısınız? İşte Dünya Fotoğrafçılık Günü’ne özel; tüm zamanların en ünlü 5 fotoğraf sanatçısı…

1. Steve McCurry

Steve McCurry, dünyanın en ünlü fotoğrafçıları söz konusu olunca kuşkusuz ki akla gelen isimlerin ilk sırasında yer alır. Fotoğrafçının ünlü eserleri, dünyanın birçok noktasında yankı uyandırmayı başarır. McCurry, daha çok National Geographic için çektiği fotoğraflarla tanınıyor. Usta fotoğrafçı foto muhabirliği sonrası asıl fotoğraf serüvenine 1979’da gittiği Hindistan yolculuğuyla başlar. Bu yolculukta kaçak yollarla Pakistan’a geçerek Afganistan-Pakistan sınırındaki mülteci kampına gider. Kampta 12 yaşlarındaki Sharbat Gula ismindeki Afgan kızının fotoğrafını çekerek başarısını tüm dünyaya duyurur. Fotoğrafçı; eski gelenekler, insanlık mücadelesi, çatışmalar, kaybolmaya yüz tutan kültürler gibi çeşitli alanlarda çektiği fotoğraflarla bilinir. Sanatçının iç savaş temasını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdiği için “Ulusal Basın Fotoğrafçıları”, “World Press Photo” ve “Robert Capa Altın Madalyası” gibi birçok ödülü bulunuyor. Fotoğrafçılık alanında kitapları da olan sanatçının eserlerinden bazıları ise şunlar: “Portreler”, “Güney Güneydoğu”, “Muson” ve “İmparator Yolu”.

2. Robert Capa 

Robert-Capa

1913-1954 yılları arasında yaşayan Robert Capa, dünyaca ünlü bir savaş fotoğrafçısı. Asıl adı Endre Ernö Friedmann olan sanatçı, İspanya İç Savaşı’nda çektiği fotoğraflarla 1938 yılında ünlü İngiliz dergisi Picture Post tarafından dünyanın en ünlü savaş fotoğrafçısı ilan edilir. Bu savaş sırasında cumhuriyetçi bir askerin Cordoba cephesinde vurulduğu zaman çektiği “Ölüm Anı” adlı eseri, savaş fotoğrafı alanında ikon hâline gelir. Aynı zamanda sanatçı İkinci Dünya Savaşı’nın önemli safhalarından biri olan Normandiya Çıkarması sırasında Omaha sahiline çıkarma yapan ilk birlikleri görüntülemesiyle de tarihe geçer. 

Robert Capa, 1947 yılında David Seymour, Henri Cartier-Bresson ve George Rodger ile “Magnum Photos” isimli bir fotoğraf ajansını kurar. Ajans, günümüzde hâlen dünyanın en iyi ve en önemli fotoğraf ajansları arasında gösterilir. Ünlü fotoğrafçı, 1954 yılında Fransız işgali altında olan Vietnam’da fotoğraf çekerken bir kara mayınına basarak hayatını kaybeder.

3. Phil Borges

phil-borges

Dünyanın en iyi fotoğrafçıları arasında gösterilen bir başka isim de Phil Borges. Aynı zamanda bir kültür elçisi olan Borges, kaybolmaya yüz tutan kültürlerin fotoğraflarını çekmesiyle tanınır. Ünlü sanatçı Ekvador Amazon’undaki ormanlardan Hindistan’daki Dharamsala dağlarına kadar uzanan serüvende iz bırakan etkileyici fotoğraflara imza atar. 25 yıldan fazla kabile ve yerli kültürlerinin peşinde koşan fotoğrafçı, dünyada kültür belgecisi olarak da kabul edilir. National Geographic için yerli kültürler konusunda belgesel hazırlayan Borges’in eserleri, tüm dünyadaki müze ve galerilerde sergilenir. Sanatçı “Stirring The Fire” isimli projesinde kadın ve kız çocuklarının portrelerine yer verir. Ses getiren bu çalışmada onların hikâyelerine ve karşılaştıkları sorunlara odaklanan sanatçı, bu projesiyle tüm dünyanın dikkatini çeker. 

4. Dorothea Lange

Dorothea-Lange

1895 tarihinde New Jersey’de dünyaya gelen Dorothea Lange, 1929 yılında Büyük Bunalım’ın kurbanlarını görüntülediği eserleriyle belgesel fotoğrafçılığı ve gazete fotoğrafçılığına büyük katkılar sunar. Böylece fotoğrafçılık tarihindeki yerini alır. Büyük Bunalım yıllarında sokaklardaki evsiz insanları fotoğraflayarak çalışma alanını genişletir. Bu insanların yaşadığı umutsuzluğu betimleyen “Beyaz Melek Yemek Kuyruğu” isimli fotoğrafı başta olmak üzere imza attığı yapıtlarıyla “Grup f.64” fotoğrafçıları tarafından büyük ilgi görür. Göçmen işçileri konu aldığı “Göçmen Anne – Florence Owens Thompson” ve “Nipomo” gibi eserleriyle tüm dünyada büyük yankı uyandırır. Öyle ki bunun üzerine devlet göçmen kampları kurmaya karar verir. 

Dorothea Lange, İkinci Dünya Savaşı sırasında “Life” dergisi için fotoğraf dizileri hazırlar. Başarılı fotoğrafçı, ABD’nin gelmiş geçmiş en ünlü ve en büyük belge fotoğrafçılarından biridir.

5. Ara Güler 

ara-guler

Dünyanın en ünlü fotoğrafçılarından biri olan Ara Güler; 1958 yılında Time-Life, Der Stern ve Paris-Match dergilerinde Yakın Doğu foto muhabiri olarak görev yapar. 1954’den 1962 yılında kadar ise Hayat dergisinin fotoğraf bölüm şefi olarak çalışır. Ara Güler hayatı boyunca Winston Churchill, John Berger, Bertrand Russel, Alfred Hitchcock, Salvador Dali, Picasso ve İsmet İnönü gibi birçok ünlü kişinin fotoğraflarını çekip onlarla röportaj yaparak tarihe geçer. 1961 yılında Birleşik Krallık’ta yayınlanan Photography Annual, Ara Güler’i dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısı arasında gösterir. Sanatçı aynı yıl “Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği” üyesi olarak kabul edilir. Bu derneğe kabul edilen tek Türk fotoğrafçı olarak bir kere daha tarihe adını yazdırmayı başarır. Ünlü fotoğrafçı, 1962 yılında Almanya’da çok az fotoğrafçıya layık görülen “Master of Leica” ünvanını kazanır. Ayrıca Ara Güler’in fotoğrafçılık alanında yayınlanan birçok eseri bulunur. 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Dünya Fotoğrafçılık Günü’ne Özel: Tüm Zamanların En Ünlü Fotoğrafçıları

Dünyanın En Çok Fotoğraflanan 12 Noktası 

İstanbul’da Yer Alan 10 Sanat Galerisi 

Dünyanın En Pahalı 10 Sanat Eseri 

İstanbul’da Edebiyat ve Sanat Gezginlerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Lokasyon 

Edebiyat ve Sanatın İç İçe Geçtiği Dünyanın En İyi 10 Oteli 

Geçmişten Günümüze Opera Sanatının Yolculuğu 

 

Hikâyeleriyle ve Meşhur Lezzetleriyle İstanbul’un Tarihi Kafeleri

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetleri bir araya getiren ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan şehirler arasında. Bu çeşitliliğin en güzel yansımalarından biri de şehrin ünlü pastaneleri ve…

Daha Fazla Bilgi

En İyi Alfred Hitchcock Filmlerinin Ardındaki Zihin: Pera Palace’ta Bir Sinema Efsanesi

Pera Palace Hotel, her dönem kültür ve sanat dünyasındaki önemli isimlerinin uğrak noktalarından biri olmuştur. Korku ve gerilim sinemasının ustalarından olan Alfred Hitchcock da bu…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin