Vefatının 80. Yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Söylenmiş 15 Söz

Öyle bir insan düşünün ki düşmanları tarafından bile saygıyla anılsın… Hayatı boyunca attığı adımlar, benimsediği eğitim anlayışı ve ardı arkası kesilmeyen devrimleri Türk milletinin yurt içinde ve yurt dışında saygı ile tanınmasını sağladı. Hem de bunu oldukça kısa bir süre içinde başardı. Takvim yaprakları 10 Kasım 1938 tarihini gösterdiğinde saat tam 09:05’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk gözlerini hayata yumdu. Bu yası sadece Türk milleti değil; bilimin, aydınlanmanın, sevginin ve saygının izindeki birçok dünya vatandaşı da yaşadı. Bundan dolayı da yurt içinde ve yurt dışında Atatürk yaşarken ve hayata gözlerini yumduktan yıllar sonra bile önemli devlet adamları, yazarlar ve daha nice tanınmış kişi Ulu Önder’in değerini cümlelere döktü. Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk 9 Ağustos 1929 tarihinde sağlığını merak ederek, kendisini görmeye gelen halka hitaben şu sözleri sarf etti:

Vefatının 80. Yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Söylenmiş 15 Söz

 “Beni görmek demek, behemehal yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.”

Söylediği bu sözde de olduğu gibi Türk milleti ve dünya Atatürk’ün fikirlerini ve duygularını anladı, hissetti. Onu görmeden onu rehber bildi. İşte vefatının 80. yılında Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk hakkında söylenmiş 15 önemli söz.

 Vefatının 80. Yılında Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk Hakkında Söylenmiş 15 Söz

 

Mustafa Kemal Atatürk hakkında söylenmiş 15 önemli söz

“Benim üzüntüm iki türlüdür; önce böyle büyük bir adamın kaybından dolayı bütün dünya gibi üzgünüm. İkinci üzüntüm ise bu adamla tanışmak hususundaki şiddetli arzumun gerçekleşmesine artık imkân kalmamış olmasıdır.’’ – Franklin Roosevelt – ABD Başkanı

“Bir ulusun hayatında bu kadar az sürede bu denli kökten değişiklik pek seyrek gerçekleşir… Bu olağanüstü işleri yapanlar, hiç kuşkusuz kelimenin tam anlamıyla büyük adam niteliğine hak kazanmışlardır. Ve bundan dolayı Türkiye övünebilir.” – Eleftherios Venizelos – Yunanistan Başbakanı (1933)

“O büyük insan yalnız Türkiye için değil, bütün doğu milletleri için de en büyük önderdi.” – Emanullah Han – Afgan Kralı

“Atatürk öyle bir insandır ki, hayali değildir. İstediğini bilir, bildiğini yapar, yapamayacağı bir şeyi de istemez.” – Heinrich Krippel

“Mustafa Kemal yeni Türkiye’nin kalbidir. Eski, yıpranmış bir toplumdan yepyeni, güçlü bir millet yaratmış, eşsiz kişiliğiyle kendini herkese saydırmış, enerjisiyle herkesi kendine inandırmıştır.” – Ma Shao- Cheng – Yazar (Çin)

“Istırap çeken dünyada barış ve esenliği yeniden kurmak ve insanlığın yalnız maddi değil, manevi gelişmesini sağlamak isteyenler Atatürk’ün iman verici ve yön göstericiliğinden örnek ve kuvvet alsınlar.” – Profesör Herbert Melzig// Tarihçi

“Akıllı ve barışçı yöntemlerle gerçekleştirdiği eseri halkların tarihinde izlerini bırakacaktır.” – Albert Lebrun – Fransa Cumhurbaşkanı

“Kemal Atatürk’ün karakterinin bir cephesini göstermek itibariyle bir noktayı hatırlatmak isterim. Bize savaşlarından birini anlatıyordu. Birdenbire durdu; ‘’Görüyorsunuz ya… Birçok zaferler kazandım. Fakat bunların en büyüğünden sonra bile her akşam, savaş alanlarında ölen bütün askerleri düşünerek içimde derin bir keder duyuyorum.’’ dedi. Cesaret ve zekasından başka yüreği bu kadar yüce olan böyle bir şefin, yurdu için mucizeler yaratmış olmasına şaşılabilir mi?” – George Bennes – Vu Gazetesi (1938)

“Atatürk Türkiye’yi tek düşmanı kalmaksızın bırakmıştır. Bu zamanımızın hiçbir devlet şefinin başaramadığıdır.” – Völkischer Beobachter Gazetesi (Almanya)

“O, Türkiye’nin önceki kuşaklarından hiçbirine nasip olmayan özgürlük ve güven dolu bir hayat sağladı. Başarıları, Türkiye’nin Avrupa devleti olmasını sağladı, yakın doğunun tarihini değiştirdi.” – Times Gazetesi (İngiltere)

“Atatürk, eskimiş bilimlerle boş yere kafasını yormamış, olduğundan daha taze ve cesur düşünen bir önderdir. Kendisi için, bugünkü Avrupa’nın en güçlü devlet adamıdır diyebileceğimiz Atatürk, hiç şüphesiz devlet adamlarının en cesur ve orijinalidir.”– Herbert Sideabotham – Yazar (İngiltere)

“Atatürk, şahsiyet ve yeteneğin dev gibi bir simgesi idi. O, yirminci yüzyılın en görkemli olayını yaratan adamdı.” – National Tidence Gazetesi (Danimarka)

“Atatürk, yalnız Türk milletini değil, özgürlüğü uğruna savaşan bütün milletlerin önderiydi. Onun direktifleri altında siz bağımsızlığınıza kavuştunuz. Biz de o yoldan yürüyerek özgürlüğümüze kavuştuk.” – Sucheta Kripalani – Hint Parlamento Heyeti Başkanı

“Türkiye’yi yaratan, tarihimizin bu en büyük adamını başımı en derin hürmetle eğerek selamlarım.” – Profesör MORRF (İsviçre)

“O, benzeri olmayan bir devlet adamı idi. Diktatörlerin tahammül edemediği serbest bir nizamla, demokrasilerin başaramadığı ve başaramayacağı işler yapmıştır. Tarihte böyle adamlar devirlerine kendi adlarını vermişlerdir.” – Word Price (İngiltere)

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Ben Senden Sonra Eksiğim: Ulu Önderimizin Son Yolculuğunda Gökten Yağan Rengârenk Düğmelerin Sımsıcak Hikâyesi

Atatürk’ün Çağdaş Türkiye’yi Dünyaya Tanıttığı Proje: Karadeniz Seyr-i Türkiye

Atatürk’e Hint Mihracesinden Gelen Hediye

 

Hikâyeleriyle ve Meşhur Lezzetleriyle İstanbul’un Tarihi Kafeleri

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetleri bir araya getiren ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan şehirler arasında. Bu çeşitliliğin en güzel yansımalarından biri de şehrin ünlü pastaneleri ve…

Daha Fazla Bilgi

En İyi Alfred Hitchcock Filmlerinin Ardındaki Zihin: Pera Palace’ta Bir Sinema Efsanesi

Pera Palace Hotel, her dönem kültür ve sanat dünyasındaki önemli isimlerinin uğrak noktalarından biri olmuştur. Korku ve gerilim sinemasının ustalarından olan Alfred Hitchcock da bu…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin