Nevruz Bahar Bayramı’nın En Neşeli Ritüelleri

Kimilerine göre baharın müjdeleyicisi, kimine göre yeni yılın başlangıcı olan Nevruz, bin yılı aşkın süredir Türk, Balkan ve İran coğrafyasında kutlanan bir gelenek. Rengârenk giysiler ve özel olarak hazırlanan yemeklerle neşeli bir bayram seremonisini andıran Nevruz’un birtakım ritüelleri de var. Gelin, içinizde çiçek açtıran Nevruz Bahar Bayramı’nın en neşeli ritüellerini birlikte keşfedelim. 

Nevruz Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? 

Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşimiyle ortaya çıkan Nevruz, kuzey yarım kürede gece ve gündüzün eşitlendiği 21 Mart tarihinde kutlanır. Baharın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz ile ağaçlar çiçek açar, havalar ısınır ve göçmen kuşlar kuzeye gelir. Böylece hayatın ve yeniden doğuşun başlangıcı müjdelenmiş olur.

Nevruz’un ortaya çıkışıyla ilgili olarak iki farklı efsane anlatılır. İranlılara göre Nevruz, vakti zamanında ülkedeki tüm canlıları kara kışta ölmekten kurtaran mitolojik kral Cemşid’e dayandırılır. Bunun yanı sıra Ergenekon Destanı’nda Göktürklerin dik yamaçlı dağlarla çevrili vadide 400 yıl yaşadıktan sonra dağın demir kısmının eritip kendilerine yol açtıkları ve yeni yaşamlarına başladıkları günün 21 Mart olduğu söylenir. Bu nedenle Nevruz, Türk boyları arasında Ergenekon Bayramı olarak da anılır.

İlginç Olduğu Kadar Eğlenceli ve Neşeli Nevruz Ritüelleri

Nevruz’un 18 asırdır süregelen kutlamaları esnasında her coğrafyada birbirinden farklı ve eğlenceli bazı ritüeller uygulanır. Peki, bu neşeli ritüelleri öğrenmek ister misiniz? İşte ilginç olduğu kadar eğlenceli ve neşeli nevruz ritüelleri!

Günahlardan Arınma ve İyi Dilekler İçin Ateşten Atlama

Genellikle köy ya da şehir meydanında yakılan ateşten, genç yaşlı herkes atlayarak günahlarından arınır. Yakılan ateşten sırayla atlanırken etraftakiler de bu adeti izler. Kimi inanışlarda yıkanmak ve sudan atlamak da günahlardan arınmaya işaret eder. Hemen hemen tüm Nevruz geleneklerinin ortak noktası ateş üzerinden atlama ritüeli olarak bilinir.

Yedi Çeşit Yemekle Kurulan Renkli Nevruz Sofraları

Nevruzla  birlikte bolluk ve bereketin de geleceği düşünülür. Yedi çeşit yemek hazırlanır ve ev halkı bu sofrada buluşur. Bu zenginliğin sene boyunca sürmesi için herkes tüm yemeklerden tadar. Semeni denilen geleneğe göreyse arpa ve buğday küçük kaplarda çimlendirilir ve sofraya konulur. Böylece yıl boyu tarımsal üretimin verimli geçeceğine inanılır. 

Bolluk İçin Yumurta Tokuşturma

Nevruz kutlamalarında sıklıkla yapılan eğlenceli ritüellerden birisi de yumurta tokuşturma geleneği. Yumurta, üremeyi temsil ettiği için doğrudan bereketle bağdaştırılır. Yumurtalar ilk olarak rengârenk boyanır ve daha sonra tokuşturulur. Yumurta tokuşturma ayrıca dayanışma içinde olmayı da simgeler. 

Ata Binme ve Çeşitli Gösteriler Sergileme

Nevruz’un Orta Asya’da da yaygın olduğunu düşünürsek at, çadır ve sporun da bu geleneğe dâhil edileceğini tahmin etmek gerekir. Türkmenistan’da Nevruz günü ata binme ve atla yapılan çeşitli gösteriler oldukça meşhur. Gençler at üstünde dans edip çeşitli yarışlar düzenlerken meydanda kurulan çadırlarda çeşitli sergiler açılır. Ayrıca Türkmenistan’a özgü safkan Ahal Teke atları da gösterilerde tüm hünerlerini sergiler. 

Ergenekon’dan Çıkışın Simgesi Olarak Demir Dövme

Ergenekon’da demir dağın delinerek aşılması nedeniyle Nevruz kutlamalarında da temsilî olarak demirin dövüldüğü görülür. Şarkılar söylenip danslar edilir, şairler çeşitli şiirler okur ve demirler dövülerek Ergenekon’dan çıkış kutlanır. 

Manisa’da Nevruza Özel Mesir Macunu

Nevruz, Selçuklu ve Osmanlı zamanında da kutlanan önemli geleneklerden biridir. Nevruziye adı verilen şenliklerde çeşitli ziyafetler ve eğlenceler düzenlenerek Nevruz kutlanırdı. Bu kutlamalara özel olarak üretilen mesir macunu ise günümüzde hâlâ hazırlanır. Manisa’da her 21 Mart’ta Nevruz’a özel mesir macunu dağıtılır.

Baharın Gelişini Pera Palace Hotel’de Karşılayın!

Bahar aylarında havaların iyiden iyiye ısınması, İstanbul sırtlarına vuran ve Boğaz’da altın yaldız gibi parlayan denizle İstanbul bir başka güzel olur. Umutların tazelendiği ve yeni başlangıçların yapıldığı Nevruz’u İstanbul’da karşılamayı da düşünebilirsiniz.

Bahar aylarında İstanbul’un keyfini İstanbul’un kalbinde sürmek isterseniz Pera Palace Hotel’de konaklayabilirsiniz. Sergilerden Cumartesi konserlerine ve Kubbeli Salon’daki Beş Çayı etkinliğine kadar İstanbul’un ruhuna yakından tanıklık edebilirsiniz. 130 yıldır ilklerin oteli olan Pera Palace Hotel’de keyifli bir bahar tatiline hemen rezervasyon yaptırmak için iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

Dünya’nın Her Yerinde Farklılık Gösteren Yeni Yıl Gelenekleri

Osmanlı’dan Cumhuriyete Yılbaşı Kutlamaları

2024 Çin Ejderha Yılına Dair Her Şey

Dünyanın Her Yerinde Farklılık Gösteren Paskalya Gelenekleri

6 Ocak Ortodoks Yeni Yılı… Epifani Bayramı Nedir?

Türkiye’nin En Değerli Tarihi Yapıları

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin merkezi olan Türkiye, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Neredeyse her köşesi geçmişin izlerini taşıyan bu topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin…

Daha Fazla Bilgi

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin