Bir Kitap Avcısının Rotası: İstanbul’un En Güzel Sahafları

Zamanı içinde saklayan rafların arasında eski kitap kokusunu içine çekerek büyülü bir yolculuğa çıkmayı kim istemez ki! Bir arkadaşınızdan ismini duyduğunuz fakat baskısı tükenen bir şiir kitabı ya da çocukluğunuzda okuyup çok etkilendiğiniz ama yıllar içinde kaybettiğiniz o roman… Bu tür özel kitapların peşine düşmek geçmişle duygusal bir köprü kurmak gibidir. Geçmişle bugünü birbirine bağlayan hatıraların nefes aldığı yerse sahaflardır. Üstelik bu mekânları gezmek kitapseverler için yalnızca nadir bulunan ikinci el kitaplara ulaşma aracı değil, sandıklara kaldırılmış anılara sahip çıkmanın da en güzel yollarındandır. Sahaf denince akla gelen ilk şehirlerden olan İstanbul’un en güzel sahaflarını kitap tutkunları için derledik.

Tarihin ve Edebiyatın Tam Kalbinde: Turkuaz Sahaf

2001 yılında Edebiyat Fakültesi mezunu Emin Nedret İşli ve Püzant Akbaş tarafından açılan Turkuaz Sahaf, Beyoğlu’nun en çok ziyaret edilen sahaflarından. İşli, bir sahaf olmasının yanı sıra Kitaphaneden Yayınevine Babıâli ve Sahafname gibi kitaplar yazmış başarılı bir yazar. Bu özel sahaf kitapseverlerin, araştırmacıların, akademisyenlerin ve koleksiyoncuların uğrak adresi.

Turkuaz Sahaf’ın koleksiyonunda başta Osmanlı Türkçesi olmak üzere Ermenice, Rumca, İbranice, Fransızca, Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Almanca dillerinde çeşitli kitaplar yer alıyor. 40 bine yakın esere ev sahipliği yapan sahafın kaliteli koleksiyonu yalnızca tarih ve edebiyat alanıyla sınırlı değil; cilt yapımı, tıp ve hukuk gibi alanlarda da kitaplar bulmak mümkün. Turkuaz Sahaf bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayarak ziyaretçilerini nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.

Harikalar Diyarından Bir Köşe: Beyoğlu Sahaflar Çarşısı

Köklü bir geçmişi olan Beyoğlu Sahaflar Çarşısı, İstiklal Caddesi’nde yer alan tarihî Çiçek Pasajı’nın hemen yanındaki Sahne Sokak’ta bulunuyor. Son yıllarda bu mekânın hafızalarda daha çok yer etmesinin sebebiyse ünlü yönetmen Çağan Irmak’ın bir döneme damga vuran filmi Issız Adam’daki sahaf sahnesi.

Bu çarşıda neler yok ki! Nadir bulunan kitaplar, eski filmlerin afişleri, neredeyse her dilden dergiler, eski plaklar ve kasetler… Çok sayıda sahafı bir araya getiren çarşının yan kapısındaysa heykeller, antika eşya, etnik takılar, broşlar ve saatler sizi bekliyor. Beyoğlu’nun tarihî havasını solurken sahaf kültürünü de yaşamak ve geçmiş yıllara geri dönmek istiyorsanız Beyoğlu Sahaflar Çarşısı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Huzur Kokulu Bir Mekân: Heybeli Sahaf

“Zaman Satan Dükkân” olarak bilinen Heybeli Sahaf, 2011’in haziranında Sahaf Nazım Hikmet adıyla Beyoğlu’nda küçük ve sevimli bir dükkân olarak kapılarını açtı. Daha sonra yoluna 2016’da taşındığı Heybeliada’da devam etti. Yazları ada dışından çok sayıda ziyaretçinin akın ettiği bu muhteşem dükkân, adalılar için de samimi bir buluşma noktası hâlini aldı.

Sahaf Nazım Hikmet Erkan’ın işlettiği bu sahafın büyüleyici bir hikâyesi de var: Heybeli Sahaf bitpazarlarından, hurdacılardan, eskicilerden hatta bazen evlerden kitaplar alıp özenle kitapseverlere ulaştırıyor. Sahafın arşivinde güncel kitapların yanında 1800’lü yıllardan kalan Rumca, İngilizce ve Fransızca kitaplar da yer alıyor. Eğer bir ada turu yapmak için Heybeliada’ya giderseniz bu nostaljik dünyaya adım atmadan dönmemelisiniz.

Nostaljinin Adresi: Aslıhan Pasajı

Aslıhan Pasajı, Beyoğlu Sahaflar Çarşısı’nın en çok bilinen ve en işlek pasajlarından. Farklı türlerdeki eski kitapları, posterleri, çizgi romanları ve plaklarıyla Aslıhan Pasajı ruhunu kaybetmeyen mekânların arasında yer alıyor. Burada değerli klasikleri, nadir bulunan baskıları, aklınıza gelebilecek hemen her çeşit eski kitabı bulmak mümkün. Aslıhan Pasajı’nı İstiklal Caddesi’nin üzerindeki Galatasaray Lisesi’nin tam karşısındaki sokağa girdiğinizde görebilir, buradaki her anınızı bir keşif yolculuğu gibi değerlendirebilirsiniz.

Edebiyat Gezinizi Pera Palace Hotel’de Sonlandırın!

Görkemli mimarisiyle ve tarih kokan atmosferiyle ziyaretçilerinin hayranlığını kazanan Pera Palace Hotel, edebiyat dünyasında da çok özel bir yere sahip. Geçmiş yıllarda pek çok önemli edebiyatçıyı ağırlayan bu otelde konaklayan ünlü edebiyatçıların arasında Agatha Christie ve Ernest Hemingway gibi isimler yer alıyor. Doğu Ekspresinde Cinayet’in yazarı Agatha Christie, 411 numaralı odada sıklıkla konakladı. Pera Palace sanat ve edebiyat tutkunlarının göz bebeği olmaya bugün de devam ediyor.

Siz de İstanbul’un en güzel sahaflarını ziyaret ettikten sonra konforlu bir konaklama deneyimi için Pera Palace Hotel‘i tercih edebilirsiniz. Otelin şık restoranlarındaki benzersiz lezzetleri tadabilir, ardından Orient Teras’ta içeceğinizi yudumlarken sahaftan aldığınız kitaplara göz gezdirebilirsiniz. Pera Palace Hotel’de konaklayarak zamanınıza değer katmak için bizimle hemen iletişime geçebilir, rezervasyon yaptırabilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

• İstanbul’da Edebiyat ve Sanat Gezginlerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Lokasyon
• Dünyaca Ünlü Polisiye Yazarı Agatha Christie ve Kayıp 11 Gününün Gizemli Hikayesi
• Yolu Pera Palace Hotel’den Geçenler: Ernest Hemingway
• Pasaj Kültürü ve Beyoğlu’ndaki Pasajlar
• İçinde Pera Palace Hotel Geçen 8 Kitap

En Popüler Kokteyl Çeşitleri ve Lezzetli Hikâyeleri

Her yudumda yeni bir keşif sunan ve keyifli sohbetlere eşlik eden kokteyller, şüphesiz bar kültürünün olmazsa olmazı. Farklı aromalarıyla, renkleriyle ve sunumlarıyla hem gözlere hem damaklara hitap eden…

Daha Fazla Bilgi

Osmanlı Saraylarından Günümüze Uzanan Tatlı Bir Hikâye: Zerde

Hemen her toplumun kendine özgü bir mutfak kültürü vardır. Bu kültürdeki her yemeğin ardında, ait olduğu coğrafyanın tarihî birikimi, kültürel mirası ve gelenekleri saklıdır. Tatlılarsa bu zenginliğin en…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin