Tarihi Yarımada Bölgesinde Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken Yerler
Tarihi Yarımada, sahip olduğu tarihle ve olanakla İstanbul’un önemli noktalarındandır. Çünkü Konstantin’in kurduğu, Fatih’in fethettiği İstanbul burasıdır. Bu açıdan bu bölge her daim merkezi bir konum olmuştur. Siz de tramvay kullanarak Sultanahmet veya Gülhane duraklarında inerek bu bölgeyi tam ortadan gezmeye başlayabilirsiniz.
Ayasofya
”Kutsal Bilgelik” anlamını taşıyan Ayasofya, şüphesiz bu bölgede en fazla ziyaret edilen noktalardan bir tanesi. Dünyanın ilk katedrali unvanını taşıyan bu yer, inşasından bu yana geçen 1500 yılda dünyanın en büyük dördüncü katedralidir. İçerisinde bulunan emanetler ve mozaikler başlı başına sanat eseridir. Fakat Ayasofya’da bulunan yapıların önemli bir bölümü 1204 yılında gerçekleşen Venedik işgali ile yağmalanarak İtalya’ya götürülmüştür. Görkemli yapı buna rağmen ihtişamını kaybetmemiştir. Öyle ki krallar taçlarını burada giymeye devam etmiştir. Ayasofya, İstanbul’un fethedilmesi ile birlikte camiye çevrilmiştir. Uzun süre boyunca ibadet için kullanılan bu yer Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1930 yılında restore edilerek müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Aya İrini Kilisesi
Günümüzde müze olarak gezilebilen ve iyi muhafaza edilmiş Aya İrini Kilisesi ”Kutsal Barış” anlamını taşımaktadır. Jüpiter Tapınağı’nın yerine Konstantin tarafından inşa ettirilen yapı Fatih Sultan Mehmet zamanında cephanelik olarak kullanılmıştır.
Gülhane Parkı
Topkapı Sarayı’nın bahçesi olarak kullanan Gülhane Parkı günümüzde rahatlıkla gezilebiliyor. Siz de bu bölgede turlarken Gülhane Parkı’na gelerek nefes alabilirsiniz. Bu park önemli tarihi olaylara şahitlik etmiştir. Örneğin Tanzimat Fermanı burada duyurulmuştur.
Sultanahmet Köftecisi
Tarihi Yarımada’ya gelip Sultanahmet köftesi yemeden gitmek olur mu? Eğer burada gezerken yorulursanız mutlaka ama mutlaka Sultanahmet Köftecisi’ne uğrayın. Yerebatan Sarnıcı ve Sultanahmet tramvay durağı arasında kalan bu yerde leziz piyaz, ekmek, köfte ve özel sosun tadına varın.
Sultanahmet Meydanı
Günün her saatinde yoğun olarak ziyaret edilen Sultanahmet Meydanı İstanbul’un en canlı noktalarındandır. Tarihi Yarımada’da gezerken burada soluklanarak çevrenizi keyifli bir şekilde seyredebilirsiniz. Aynı zamanda Alman Çeşmesi, Dikilitaş, I. Ahmet Türbesi’ni de görebilirsiniz.
Sultanahmet Camii
Blue Mosque, yani Mavi Camii olarak da bilinen Sultanahmet Camii, bu ismi içinde bulunan çinilerden dolayı almıştır. 1617 yılında tamamlanan yapı, I. Ahmet tarafından yaptırılmıştır. Yapı Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.
Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı, Tarihi Yarımada turunun olmazsa olmazlardandır. Bu saray 400 yıl boyunca Osmanlı hanedanlığına ev sahipliği yapmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılan saray Sultan Abdülmecit’in Dolmabahçe Sarayı’na taşınmasına kadar kullanılmıştır. Saray, Abdülmecit zamanında müzeleştirilmeye çalışılmış fakat resmi olarak 3 Nisan 1924’te Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye çevrilmiştir. Sarayda Kutsal Emanetler Dairesi, Has Oda gibi oldukça önemli bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler mutlaka keşfedilmelidir.
Yerebatan Sarnıcı
Sultanahmet Meydanı yakınlarında yer alan Yerebatan Sarnıcı, eski zamanlarda üstünde bazilika bulunmasından kaynaklı olarak Yerebatan Sarayı veya Bazilika Sarnıcı olarak da bilinmektedir. I. Jüstinyen’in isteği üzerine yaptırılan bu yer, şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılmıştır. Yapı, Osmanlı zamanında bir süre kullanılmıştır. Fakat Osmanlı’nın dini inanışlar çerçevesinde duran suyu değil de akan suyu sevmesi kullanımın önünü kesmiştir. Ve yapı bir süre sonra unutulmuştur. Unutulan yapı 1600’lü yıllarda iki gezgin tarafından tekrardan fark edilmiştir. Günümüzde Şerefiye Sarnıcı ve Binbirdirek Sarnıcı ile bu bölgede mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İstanbul’da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze
Günümüzde de Misafirlerini Ağırlamaya Devam Eden 5 Tarihî Mekân
İstanbul’un En Güzel Seyir Yerleri
İstanbul’u Kış Aylarında Ziyaret Edeceklere Özel Gezi ve Yeme-İçme Rehberi
İlk Defa Ziyaret Edecekler İçin İstanbul Lüks Konaklama Rehberi