Son Dönemlerin Popüler Aktivitesi Doğu Ekspresi Hakkında 10 Bilgi
Son zamanların oldukça keyifli bir aktivite var; Doğu Ekspresi’nde yolculuk yapmak. Bir yolculuk düşünün, 24 saat sürsün ama bir o kadar da keyif versin. Herkesin hayatında en az bir defa tatması gereken bu deneyim, Kars‘a ulaşmanın en keyifli yolu. Eğer siz de Doğu Ekspresi hakkındaki ayrıntıları merak ediyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun.
Doğu Ekspresi nedir?
Doğu Ekspresi, Ankara’dan başlayıp Kars’ta son bulan bir tren seferidir. Doğu Ekspresi ismini doğuya doğru ilerlemesinden ve birçok şehirden geçmesinden dolayı almıştır. Son zamanlarda ucuz, konforlu ve güzel manzaralar eşliğinde seyahat etmek isteyenlerin tercihleri arasındadır.
Doğu Ekspresi yolculuk bilgileri nelerdir?
Doğu Ekspresi, haftanın her günü Ankara ve Kars’tan kalkmaktadır. Ankara seferi 18.00’deyken Kars seferi 08.00’dir. Doğu Ekspresi, sırasıyla Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan, Erzurum ve Kars şehirlerinden geçmektedir. Ara duraklardan geçtiği saatler yol durumundan dolayı belli olmamaktadır. Tren küçük şehirlerde 2- 3 dakika dururken, büyük şehirlerde 6- 7 dakika durmaktadır. Ankara’ya, yani başlangıç noktasına İstanbul ve Eskişehir’den hızlı tren bileti alabileceğiniz gibi uçakla ulaşmanız da mümkündür.
Vagonlar nasıl?
Doğu Ekspresi’nin vagonları birçok kişi tarafından merak ediliyor. Vagonlar yataklı, örtülü kuşetli, yemekli ve pulman olmak üzere dörde ayrılıyor. Pulman, koltuklu vagon anlamına geliyor. Bir tarafta iki bir tarafta 1 kişilik koltuklar yer alıyor. Fakat siz son zamanlarda gördüğünüz yataklı vagonları tercih etmek istiyorsanız örtülü kuşetli veya yataklıdan tercih etmelisiniz. Örtülü kuşetlilerde ise bir kompartımanda 4 kişilik koltuklar bulunuyor ve bu koltuklar yataklara dönüşüyor. Yataklı kompartımanda biri altta biri üstte olmak üzere 2 kişilik yataklar bulunuyor. İçeride lavabo, masa, priz, buzdolabı vs. gibi olanaklar bulunuyor. Yemeklide ise dört kişilik masalar halinde restorandan oluşan vagon oluyor.
Bilet fiyatları nasıl?
Doğu Ekspresi’nin fiyatları aşırı pahalı değil. Fiyatlar vagon, tam, öğrenci, yaş, çocuk, basın ve öğretmen gibi değişkenlere bağlı olarak değişebiliyor. Fiyatlar 20 TL’den başlayarak 110 TL’ye kadar çıkabiliyor. Biletler sürekli olarak güncelleniyor. Güncel bilgiler için buraya tıklayınız: TCDD Bileti aldıktan sonra mailinize PNR numaranız gelecektir. Trene binerken bu PNR numaranızı vermeniz yeterlidir. Bilet alırken rota, vagon seçeneği gibi değişkenleri göz önünde bulundurun ve neyi işaretlediğinize dikkat edin. Birçok kişi bilet alırken yanlış işaretleme sonucunda yanlış bilet almaktadır.
Doğu Ekspresi’nde yemek
Doğu Ekspresi’nde restoran bulunmaktadır. Restoranda; meze, atıştırmalık, çorba, ızgara ve daha birçok yiyecek- içecek bulunmaktadır. Fiyatlar ise gayet uygundur. Mesela çay 2 TL, ızgara ise 15 TL’dir. Restoranda kredi kartı geçmektedir. Fakat trenin sürekli hareket halinde olduğu ve cihazın internet bağlantısının kesilmesi göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden yanınızda nakit para ve atıştırmalık bulundurmayı unutmayın!
Temizlik nasıl ve tuvalet var mı?
Doğu Ekspresi düzenli olarak her sefer öncesinde temizleniyor. Kuşetli vagonlarda yıkanmış, paketlenmiş ve ütülenmiş bembeyaz çarşaflar bulmak mümkün; yataklı vagonlar ise yolculuk öncesinde hazırlanmış olarak sunuluyor. Tuvaletler ise seferler başladığında oldukça temiz. Kuşetli ve pulman vagonlarda tuvalet hızlıca kirleniyor fakat yataklı vagonlarda 10 adet kompartıman olduğu için hızlı bir şekilde kirlenmiyor.
Güvenli mi?
Birçok kişi Doğu Ekspresi güvenli midir sorusunun cevabını merak ediyor. Kompartımanların birçoğu içeriden kitlenebiliyor. Fakat dışarıdan kitlenemediği için kompartımandan ayrılırken değerli eşyaların alınması gerekiyor.
İnternet var mı?
Tren yolculuğunun birçok kısmında internet çekiyor. Fakat yüksek performans göstermiyor. Bazı kısımlarda ise tamamen kopuyor.
Doğu Ekspresi’ne ne zaman gitmeli?
Doğu dediğimiz aklımıza tabii ki kar geliyor. Bu yüzden de aralık, ocak ve şubat ayları en sevilen aylar arasında. Karların adeta bir çarşaf gibi doğanın üzerini kapladığı zamanlarda böyle bir yolculuk yapmak paha biçilemez.
Doğu Ekspresi’ne dair diğer bilinmesi gerekenler
Son olarak Doğu Ekspresi hakkında diğer bilinmesi gerekenler ise su şekilde:
- Yataklı vagon hariç diğer vagonlarda valiz yeri bulunmuyor.
- Eğer yolculuk için kış ayları seçildiyse -10 derece ve sıcaklığın daha da düştüğü göz önünde bulundurulması gerekiyor. Bu yüzden kalın giyinilmesi gerekiyor.
- Trenin için gayet sıcak oluyor ve kompartıman ısısını ayarlamak için panel mevcut.
- Trende sigara içilmesi yasak.
- Yataklı ve kuşetli seyahat edildiğinde yolculuk yorucu geçmiyor fakat pulman için durum öyle değil.
- Kuşetli vagonda 1 adet, yataklıda ise 2 adet priz bulunuyor.
- Eğer yastık konusunda titizseniz kendinize kılıf götürebilirsiniz.
- Trende bulunan tuvalet kağıdının hemen bittiğini unutmayın ve yanınıza tuvalet kâğıdı alın.
- Yanınıza atıştırmalık almayı unutmayın.
- Yanınızda nakit para bulundurun.
- Manzaranın keyfini çıkarmak için güneş doğmadan uyanın.
- İçeceğinizi, müziğinizi ve fotoğraf makinenizi yolculuk öncesinde ayarlayın.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Dünyanın Adıyla Nam Salan 8 Muhteşem Tren Yolculuğu Rotası!
1883’ten Günümüze Orient Ekspres Güzergâhları
Orient Ekspresi’nin (Şark Ekspresi) Büyülü ve Bilinmeyen Hikâyesi