Paskalya Ruhu Patisserie de Pera’da: Dünyanın Her Yerinde Farklılık Gösteren Paskalya Gelenekleri

Paskalya dendiğinde muhtemelen aklımıza ilk rengârenk yumurtalar, şekerlemeler gelir. Peki, bu rengârenk yumurtalar neyi temsil eder? Paskalya bayramı nedir?

Paskalya sözcüğü, Latince ve Yunancada Pascha, Aramicede Pasha, Hollandacada Pasen, İskandinav dillerinde åaskeanlamına gelir. Günümüz İngilizcesindeki Easter sözcüğü Eski İngilizcedeki 899 yılından önce ortaya çıkan Ēastre ya da Ēostre sözcüğünden türemiştir. Bazı kaynaklara göre de bu ay adını Anglosakson Pagan tanrıçası Ēastre’den alır. Hristiyanlıkta en eski ve en önemli bayram olarak kabul edilen Paskalya Bayramı, Pagan gelenekleri içerisinde de baharın habercisidir.

Doğurganlığın ve yeni yaşamın sembolü olan yumurta ve tavşan Paskalya Bayramı’nın olmazsa olmazlarındandır. Tabi, çöreği de unutmamak lazım. Her yıl olduğu gibi bu yılda Pera Palace Hotel’in tarihi Fransız pastanesi Patisserie de Pera, Paskalya Bayramı için çoktan hazır ama bu yıl pastane şefi Feyzullah Özkaya’nın sizlerle paylaşmak istediği çok özel bir tarifi var!

Paskalya çöreği nasıl yapılır?

Un, toz, şeker ve  yumurtayı elle yoğuruyoruz. Daha sonra süt ve su ekleyip yavaş yavaş yoğurmaya devam ediyoruz. Ardından  mahlep ve  maya ekliyoruz. Damla sakızını toz haline getirip ekliyoruz. En son erimiş boza kıvamında olan tereyağını ekleyip hamuru 1 saat dolapta dinlendiriyoruz. 200 gr’ lık hamur pazılarından 3 tanesini örgü şekli verip üzerine yumurta sarısı ve file badem serpiştirip, 80 derecelik fırında ortalama 30 /35 dakika pişiriyoruz

 Malzemeler

1 kg un

300 gr toz şeker

250 gr eritilmiş tereyağı

250 gr soğuk süt

250 gr soğuk su

3 adet bütün yumurta

30 gr maya

5 gr mahlep

3 gr damla sakızı

250 gr file badem üzerinin dekoru için

Dünyanın Her Yerinde Farklılık Gösteren Paskalya Gelenekleri

Görsel kaynak: https://hi-in.facebook.com/perapalacehotel/photos/pcb.3829390613803197/3829390520469873/?type=3&theater

Görsel Kaynak: https://hi-in.facebook.com/perapalacehotel/photos/pcb.3829390613803197/3829390520469873/?type=3&theater

Pastane şefi Feyzullah Özkaya’nın lezzetli tarifinin tadını çıkarırken gelin, hep beraber dünyanın her yerinde farklılık gösteren paskalya geleneklerini inceleyelim.

1. İtalya

İtalya

İtalya’da sık sık duyulan, paskalya dönemine ithaf edilen büyülü bir cümle var. “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi!” yani “Ailenizle Noel, kendi arkadaşlarınızla birlikte Paskalya!”

İtalya’da paskalya yumurtası avına denk gelme ihtimaliniz olmayabilir ancak, dünyada görüp görebileceğiniz en ihtişamlı çikolatalı yumurtaları burada görebilirsiniz. Üstelik 100 yıl öncesine dayanan bu gösterişli yumurtaların içerisinde zamanla sürpriz hediyelerde yerleştirilmeye başlandı. Pek çok şeyde olduğu gibi paskalya döneminde de İtalya’yı  lezzetli gelenek ve ritüellerle özdeşleştirebiliriz.

2. İngiltere

İngiltere

İngiltere’nin aşina olduğumuz tüm paskalya geleneklerine ev sahipliği yaptığını söylenebilir. Geleneksel kırmızı (İsa Peygamber’in fedakarlığını temsil eder) ve yeşil renklere boyanan paskalya yumurtaları; evde bolluğu simgeleyen paskalya tavşanları… Yapılacakların listesinin en üst sıralarında yer alan Paskalya Yumurtası Avı!

3. Polonya

Polonya

Bahar temizliği, paskalya sepetleri ve elbette paskalya yumurtalarını geleneksel veya modern yöntemlerle boyama ritüellerine ek olarak, Polonya halkının bu döneme ait geliştirdiği bir ritüel daha bulunmakta. Islak Pazartesi anlamına gelen Śmigus-Dyngus yani su savaşı!

4. BulgaristanBulgaristan

Bulgar halkına göre  paskalya yumurtasının ailelere bereket getirmesi için mutlaka dolu olması gerekiyor. Bulgaristan’da renk cümbüşünden uzak, sanat eseri tadındaki nakış odaklı yumurtalar dikkatleri üzerine çekiyor. Etnografya Enstitüsü Uzmanı, Dr. Rakşieva’nın belirttiğine göre de paskalya yumurtasının üzerindeki süsler oya veya ahşap oymacılığı sanatından değil, yumurtanın şekline uyan, Bulgaristan’a özgü güneş sembolü olan üç dallı svastika, ruh ve dirilişin sembolü kelebek gibi folklorik Paskalya motifleri yer alır.

5. Norveç

Görsel Kaynak: paaskekrimmen.jpg

Paskalya Bayramı her ne kadar baharın habercisi olsa bu dönemde Norveç kış aylarında kalmaya devam ediyor. Paskalya yumurtalarından, çöreğinden veya tavşanından çok çok uzakta çok ama çok farklı bir geleneği var Norveç halkının.

‘Paaskekrimmen’olarak bilinen geleneklerinde polisiye romanları okuyarak ve filmlerii izleyerek bugünü geçiriyorlar. Agatha Christie’nin Miss Marple karakteri de en çok izlenen ve okunan dedektiflik hikâyeleri arasında yerini alıyor.

Paskalya Ruhu Patisserie de Pera’da

Paskalya Ruhu Patisserie de Pera'da

Pera’nın kalbinde benzersiz ve ikonik Patisserie de Pera, eşsiz sunumlarıyla, Paskalya temalı rengarenk yumurtaları, çikolataları,  lezzetli çörekleri ve çok daha fazlasıyla sizleri bekliyor. Dünyadaki tüm geleneklerinin tadına 130 yıllık tarihiyle misafirlerine üst düzey bir deneyim yaşatan Pera Palace Hotel’in Fransız Pastanesi ile bakmanız mümkün!

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Geçmişten Günümüze Dünyadan Ramazan Gelenekleri

Dünyanın Farklı Yerlerinden Yılbaşı Kutlama Gelenekleri

Dünya’nın Her Yerinde Farklılık Gösteren Yeni Yıl Gelenekleri

Hikâyeleriyle ve Meşhur Lezzetleriyle İstanbul’un Tarihi Kafeleri

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetleri bir araya getiren ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan şehirler arasında. Bu çeşitliliğin en güzel yansımalarından biri de şehrin ünlü pastaneleri ve…

Daha Fazla Bilgi

En İyi Alfred Hitchcock Filmlerinin Ardındaki Zihin: Pera Palace’ta Bir Sinema Efsanesi

Pera Palace Hotel, her dönem kültür ve sanat dünyasındaki önemli isimlerinin uğrak noktalarından biri olmuştur. Korku ve gerilim sinemasının ustalarından olan Alfred Hitchcock da bu…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin