Okurken Eski İstanbul’a Yolculuk Yapacağınız 10 Roman
Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, önce Roma İmparatorluğuna ardından sırasıyla Bizans İmparatorluğuna, Latin İmparatorluğuna sonrasında yeniden Bizans İmparatorluğuna ve son olarak da Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış tarihi bir şehirdir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin her yerinde sanatı, tarihi ve kültürü bulmak fazlasıyla mümkündür.
Sanatçılara ilham kaynağı olan İstanbul, pek çok romana da konu olur. Biz de sizler için İstanbul’da geçen ve bizi şehrin geçmişine götüren romanları derledik.
Üç İstanbul – Mithat Cevdet Kuntay
instagram-@kitapperi
Mithat Cemal Kuntay’ın kaleminden Üç İstanbul, dönemin zorluklarını farklı bir bakış açısı ile okuyucuya yansıtan bir kitaptır. Eski İstanbul’u anlatan kitaplar listesinde her daim ilk 10 kitap arasında yer alan eser, İstanbul’un üç farklı yaşantısını ve özellikle sosyal hayatını konu alır. 1936 yılından önceki İstanbul’u konu alan roman, baş kahramanı Adnan’ın yaşamının üç farklı dönemi anlatır.Sürükleyici dili, etkili hikayeleri ile eski İstanbul hakkında detay veren roman dönemin tarihi içeriklerine de değinir.
Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar
instagram-@mutevaziokurhanim
Eski İstanbul’u tüm güzelliği ile anlatan roman, sizi nostaljik bir gezintiye çıkarır. Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından kaleme alınan ve İstanbul’un güzelliklerinin yanında aşkı, sevgiyi ve huzuru sürükleyici bir hikaye anlatır. Mümtaz ve Nuran’ın hayatına konuk olacağınız romanda eski İstanbul’un güzelliklerini betimleyen satırlara sık sık rastlayacağınızdan emin olabilirsiniz. Dönemin toplum baskısını dile getiren romanda dul bir kadın olan Nuran’ın aşk, sevgi ve huzuru nasıl yaşadığına okuyucu ortak edilir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, sürükleyici dili ile bir çırpıda okunacak kitaplar listesinde ilk sıralardadır.
Esir Şehir Üçlemesi – Kemal Tahir
instagram-@bookypediaa
İstanbul sokaklarında geçen hikaye esareti ve hürriyeti anlatır. Kemal Tahir’in üç kitabının birleşimden oluşan romanın öyküsü Kurtuluş Savaşı yıllarında geçer. Yazar kendine has üslubu ile İstanbul’un işgalinden Cumhuriyetin çok partili hayata geçiş döneminin etkilerini bu iç kitapta detaylıca anlatır. Tarihi romanlar listesinde yer alan kitapta eski İstanbul hakkında pek çok detayı öğrenebilirsiniz.
Ağır Roman – Metin Kaçan
instagram-@eskikitaplarim
İstanbul’un bilinmeyen yönlerini anlatan kitap, Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. İstanbul’un görünen, bilinen ve konuşulan detayları dışındaki konuları kendine has üslupla anlatan Metin Kaçan, okuyucuyu adeta büyüler. 1997’de filme de uyarlanan kitap hem okuyucudan hem de izleyiciden tam not almayı başarmıştır. Dolapdere’de geçen roman, oradaki yaşantıyı ve yaşayanların jargonunu kusursuz bir uyum ile anlatarak, İstanbul’un bilindik ve popüler semtlerindeki yaşantıdan uzak, çok yönlü yapısını ustalıkla kaleme alır.
Boğazkesen: Fatih’in Romanı – Nedim Gürsel
instagram-@bebelerebaloncu
Tarihi romanlar kategorisinde yer alan roman, eski İstanbul’u tüm detayları ile okuyucuya sunar. 6 bölümünden oluşan roman farklı geçiş dönemlerini ve öykülerini okuyucuya sunarak her bölümde farklı bir hikayeye değinir. Nedim Gürsel’in kaleminden tarihi romanlara farklı bir bakış açısı sunan kitapta, Fatih’in İstanbul’u ve İstanbul’un fethi sıradışı bir dille anlatılır. Yazarın kurgu ve olay örgüsü ile hikaye İstanbul’dan Edirne’ye kadar uzanır. Ayrıca romanın bir diğer dikkat çeken tarafı başkahramanının Fatih Sultan Mehmet olmasıdır. Romanda ayrıca önemli kişilere sık sık yer verilir.
İstanbul Bir Masaldı – Mario Levi
instagram-@ondayazanlar
Yahudi bir ailenin yaşantısından ve bakış açısından İstanbul’u anlatan Mario Levi, 1920- 1980 yılları arasında Yahudilerin İstanbul’daki hayatını, bilinmeyen hikayelerini kendi üslubu ile okuyucuya sunar. Edebi özelliklerin yoğun olduğu romanın olay örgüsü göç eden insanlar ve onların yaşantılarıdır. Hüznü ve acıyı bilinenin aksine bir bakış açısı ile sunan Mario Levi, İstanbul Bir Masaldı romanı ile okuyuculardan büyük ilgi görür. Eski İstanbul’un çok detaylı ve yoğun anlatıldığı kitap, sürükleyici öyküsü ile de dikkat çeker. Ağır bir dil ile yazılmasına karşın roman, abartılı ifadelerden uzak romantik bir anlatım sunar.
Leyla’nın Evi – Zülfü Livaneli
instagram-@hayatpanom
Zülfü Livaneli’nin yalın ve sade anlatımı ile sıra dışı bir hikaye sunan kitap, hem eski İstanbul’u birçok açıyla okuyucuya sunarken, hem de Boğaziçi’ndeki Bosnalılar yalısında doğup büyümüş paşa torunu Leyla Hanımın serüvenini anlatır. İki farklı dünyanın insanları olan Leyla Hanım ve Roxy karakterini buluşturan öykü sizi eski Cihangir sokaklarında ve yaşantısında kısa bir geziye çıkarır. Tiyatro ve sinemaya da uyarlanan roman, 30 dile çevrilen önemli ve değerli kitaplar listesinde yer alır. Livaneli’nin kaleminden okuyucuya zevk veren kitap, birbirine zıt karakterler olan geleneksel Leyla Hanım ile asi ve isyancı Roxy’i umutla ortak bir noktada birleştirir.
Masumiyet Müzesi – Orhan Pamuk
instagram-@elfdiyeebiri
“Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum ” diye başlayan roman biraz hüzün, biraz acı ile birlikte birçok başka duyguyu da başarıyla aktaran tam bir İstanbul romanı olarak bilinir. Orhan Pamuk’un güçlü kaleminden aşkı anlatan bir roman olan Masumiyet Müzesi’nin baş kahramanı Kemal, aşık olmayı sevmeyi ve sevilmeyi kadınlarda aramak yerine sokaklarda ve İstanbul’da aramaya başlar. Tam da bu özelliği ile İstanbul’u okuyucuya çok da iyi anlatan bir roman olmuştur. Kemal’in aşk müzesi olan İstanbul, okuyucuya eşsiz bir İstanbul sevgisi sunar.
İstanbul Hatırası – Ahmet Ümit
instagram-@morella_books
” Yedi kurban, yedi hükümdar, yedi sikke, yedi kadim mekân. Ve tek bir gerçek: Bu şehrin gizemli tarihi.” Klasik bir Ahmet Ümit polisiye romanı olan İstanbul Hatırası, ayrıca İstanbul’un enine boyuna anlatıldığı romanlar arasında ilk sıralarda yer alır. Sürükleyici dili, ilginç hikayelerle birleştiren Ahmet Ümit’in tempoyu hiç düşürmeden bir solukta okunacak kitabı İstanbul Hatırası, size pek çok bilgi de sunar. Üstelik romanda aksiyon eşliğinde küçük bir İstanbul turu atmak da mümkündür.
İstanbul’un Bir Yüzü – Refik Halit Karay
instagram-@anlamm
Yine eski İstanbul’un çok iyi anlatıldığı bir roman olan ‘’İstanbul’un Bir Yüzü’’ Refik Halid Karay’ın kaleminde can bulmuştur. Dönemin karmaşasını, değişimini ve İstanbul’a olan etkilerini farklı bir bakış açısı ile anlatan romanın kahramanı yeni döneme ayak uydurmaya çalışan İstanbullu insanlardan oluşur. Akıcı ve yalın dili, sürükleyici bir hikaye ile birleştiren roman size İstanbul’un bilinmeyen özelliklerini sunar. Üstelik Refik Halit Karay’ın da kalemine hayran bırakır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Dünyanın En Ünlü 15 Polisiye Yazarı ve Öne Çıkan Eserleri
Dünyaca Ünlü Polisiye Romanlarının Kendileri Kadar Öne Çıkmış Baş Karakterleri
Polisiye Romanın Usta İsmi Ahmet Ümit’in Okumanız Gereken 12 Kitabı
Türkiye’de Polisiye Roman: Mutlaka Okumanız Gereken Yazarlar
Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi
Türk Edebiyatında İstanbul’u En İyi Betimleyen Belli Başlı 10 Eser