Hafta Sonu Bir Bursa Kaçamağı. Ne Yenir? Nerede Kalınır? Nereleri Görmeli?
Ülkemizin dördüncü büyük şehri olarak kabul edilen Bursa, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler sebebiyle yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ayrıca araştırmalar Bursa’nın ülkemizdeki en mutlu şehirlerden biri olduğunu göstermektedir. İstanbul’a yakınlığı ise bu güzel şehri özellikle İstanbullular için son derece cazip kılar. Hazır havalar ısınmışken hafta sonu şöyle ufak bir Bursa kaçamağı yapmaya ne dersiniz? Bursa’da gezilecek yerler neler, Bursa’da ne yenir; nerede kalınır? İşte tüm bu soruların yanıtları ve Bursa’ya dair her şey!
Bursa’da nereleri görmeli?
Bursa’da doğal güzelliklerin yanı sıra sahip olduğu tarih sebebiyle görebileceğiniz pek çok tarihi güzellik de bulunuyor. Bursa’nın sembollerinden Ulu Camii, geçmişte Anadolu’nun değerli ticaret merkezlerinden olan Bursa Hanları, İlk Osmanlı medreselerinden Yeşil Medrese, Atatürk Evi Müzesi, Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri, Irgandı Köprüsü, Tophane Saat Kulesi, Bursa Kalesi Bursa’da mutlaka görmeniz gereken tarihi güzelliklerden yalnızca birkaçı. Bunun yanı sıra eski bir Osmanlı köyü olan Cumalıkızık, mübadele öncesinde Rumlara ev sahipliği yapmış olan Mudanya ve Trilye, sevimli bir balıkçı kasabası olan Gölyazı, kış sporları dendiğinde ilk akla gelen Uludağ gibi yerleri de muhakkak gezinize eklemelisiniz. Buradan hareketle Bursa’nın güzelliklerini görmek için tek günün yetmeyeceğini de belirtmiş olalım. 🙂
Bursa’da neler yapmalı?
Uzun bir hafta sonunuzu Bursa’nın güzelliklerini görmeye adayarak gezinizi tamamlayabilirsiniz. Peki konuya daha farklı bir açıdan bakmak gerekirse bu kaçamak sırasında Bursa’da mutlaka yapılması gerekenler neler? İşte Bursa’da bunları yapmadan dönmeyin dediğimiz o öneriler:
- Taş sokakları, tarihi evleri ile Osmanlı yaşamını yansıtan Cumalıkızık köyünü keşfedin ve burada güzel bir köy kahvaltısı yapın.
- Mübadele öncesinde Rumların yaşadığı yerleşim yerleri olan Mudanya ve Trilye’nin sevimli sokaklarında yürüyüş yapın.
- Sessiz, sakin bir balıkçı kasabası olan Gölyazı’da kahvaltı veya balık keyfi yapın.
- Osmanlı’nın ilk camiisi, ilk medresesi gibi pek çok ilkin bulunduğu İznik’te tarihe yolculuk edin.
- Teleferikle Uludağ’a çıkın ve Bursa’yı bir de buradan seyredin.
- Bursa çevresindeki şelalelerin en bilineni olan Karadere Nehri’ndeki Suuçtu Şelalesi’ni ziyaret edin. Burada piknik veya doğa gezisi yapın.
- Uludağ yolunda bulunan ve Türkiye’nin 600 yaşındaki anıt ağacı olan İnkaya Çınarı’nın dibinde çay için.
Bursa’da ne yiyip ne içmeli?
Bursa’nın mutlaka denenmesi gereken tatlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir: İskender, tahanlı, pideli köfte, cantık, İnegöl köfte, kestane kebap, kestane şekeri, Yayın balığı, Mihaliç peyniri, Kemalpaşa tatlısı, gözleme, cevizli lokum, ahududu reçeli…
Bursa’da nerede kalmalı?
Bursa, büyük bir şehir olduğu için içerisinde pek çok konaklama seçeneği barındırır. Bursa otelleri, genelde daha çok merkez ve Uludağ bölgesinde toplanmış durumdadır. Uludağ otelleri, kış döneminde biraz pahalı olabilir ancak merkez bölgesinde her bütçeye uygun konaklama seçeneğini bulmak mümkündür. Bursa seyahatiniz sırasında tüm bunların yanı sıra Cumalızık, Trilye gibi şirin Bursa köylerindeki eski evlerde de konaklayabilirsiniz.
Bursa’ya nasıl gidilir?
Bursa’ya deniz otobüsü, araba ve hava yolu ile ulaşım sağlanabilir. İstanbul’dan Mudanya’ya geçip Mudanya’dan da Bursa merkeze geçebilirsiniz. Mudanya’dan şehir merkezine şahsi aracınızla geçebileceğiniz gibi F/3 numaralı otobüslerle de ulaşabilirsiniz.
Bunun yanı sıra İstanbul’da Kabataş veya Büyükçekmece’den sadece yolcular için düzenlenen ve yaklaşık 2 saat süren deniz otobüsü seçeneğini kullanabilirsiniz.
Şahsi aracınızla ise Osman Gazi Köprüsü’nü kullanarak 2 saat yolculukla Bursa’ya ulaşabilirsiniz.
Havayolu seçeneğine gelecek olursak Bursa Yenişehir Havalimanı’na çevre illerden Anadolu Jet’in tarifeli seferleri mevcuttur. Bunları kullanarak havayolu seçeneğini de değerlendirebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Yeni Yıla Girerken Tercih Edebileceğiniz 10 Yurt İçi Tatil Lokasyonu
Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Girmiş 10 Mekân
İstanbul ve Çevresinde Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 10 Lokasyon
Türkiye’de Kayak Yapabileceğiniz Birbirinden Özel Destinasyonlar
Türkiye’de Hangi Mevsim Nereye Gidilir? Mevsimsel Tatil Rehberi