Unutulmaz Dizi ve Filmlerin Çekildiği Tarihî Mekânlar

Hem ülkemizde hem de dünyada, geçmişin izlerini taşıyan ve tarihin akışını değiştiren olaylara tanıklık eden pek çok tarihî mekân bulunuyor. Bu mekânlar, geçmişin görkemini yansıtmalarının yanı sıra sinema ve televizyon dünyasında da ilgi gördüğünden birçok dizi ve film setinde kullanılıyor. Geçmişin ruhunu hissettiren bu mekânlar, yapımlara benzersiz bir atmosfer kazandırıp güçlü bir görsel etki yaratılmasını da sağlıyor. Unutulmaz dizilerin ve filmlerin bazı sahnelerinin çekildiği Türkiye’deki ve dünyadaki tarihî mekânları sizin derledik.

İhtişamlı ve Büyüleyici: Versay Sarayı

Versay Sarayı, aslında bir av köşkü olarak biliniyordu. 14. Louis, av köşkünü bir saray hâline getirebilmek için büyük dönüşüm başlattı. Bu büyüleyici dönüşümde, dönemin ünlü mimarlarından Jules Hardoun – Mansart da rol aldı. Saray, günümüzdeki ihtişamını kazanarak çeşitli yapımlara eşsiz bir arka plan sunmayı başardı.

Dünya sinemasına şöyle bir bakacak olursak, tarihî bir Fransız şatosu olan Versay Sarayı’nda çekilen sahnelerin, seyircileri büyüleyen bir etkisi olduğunu söylemek mümkün. Birçok sanat filminin ve dizinin çekildiği saray, dünya sinemasında yer alan filmlere ev sahipliği yapan ender tarihî mekânlardan biridir.

Sarayın yapılış öyküsünü anlatan Versailles adlı dizi, çekimlerde Versay Sarayı’nın tercih edildiği yapımların arasındadır. Dizinin çekimleri için genellikle stüdyo ortamı kullanılmış olsa da bazı sahnelerde sarayın çeşitli bölümlerine ve bahçelerine de yer verilmiştir.

2012 yılında gösterime giren Kraliçenin Vedası da bu tarih kokan mekânda çekilmiştir. Ayrıca 14. Louis’in Ölümü, Demir Maskeli Adam ve Marie Antoinette gibi filmlerin bazı sahnelerinde de Versay Sarayı, arka plan olarak kullanılmıştır.

Osmanlı’nın Ticaret Merkezi: Kapalıçarşı

Kapalıçarşı; hem Türk sinemasında hem de dünya sinemasında, kendine yer bulan güzide mekânlardan biridir. Jackie Chan’ın 2001 yapımı The Accidental Spy adlı filmin, Ben Affleck’in başrolünde yer aldığı 2012 yapımı Argo’nun ve Javier Bardem, Ralph Fiennes, Daniel Craig gibi ünlü oyuncuların yer aldığı Skyfall adlı filmin bazı sahneleri, bu tarihî çarşıda çekilmiştir. Ayrıca Türker İnanoğlu’nun yönettiği 1973 yapımı Soyguncular adlı filmin soygun sahnesi de Kapalıçarşı’da geçmektedir.

Farklı Medeniyetlerin İzleri: Ayasofya Camii

Da Vinci’nin Şifresi adlı filmin devamı olan ve 2016 yılında gösterime giren Inferno filminde, bazı sahnelerin Kapalıçarşı ve Beyazıt Meydanı’nın yanı sıra 2020 yılına kadar müze olarak hizmet veren Ayasofya Camii’nde çekildiğini görebilirsiniz. Tom Hanks’in başrolünde olduğu filmin çekimleri Floransa’da başlamış olsa da çekimler İstanbul’da devam etti. Ayasofya Camii’nin önünde yapılan çekimlerin yanı sıra filmde, araştırmacı Göksel Gülensoy’un çektiği Ayasofya’nın Derinliklerinde belgeselinin görüntüleri de yer aldı.

Tarihe Tanıklık Eden Yapı: Almodovar Del Rio Kalesi

İspanya’nın Córdoba şehrinde bulunan ve 760 yılında Endülüslüler tarafından inşa edilen Almodovar Del Rio Kalesi, dünyada en fazla seyredilen dizilerden biri olan Game of Thrones’un bazı sahnelerinde yer aldı. Diziyle birlikte daha çok tanınan bu ihtişamlı kale, Game of Thrones evrenine hâkim olan seyirciler tarafından Yüksek Bahçe (High Garden) olarak da biliniyor.

Ünlü İsimlerin Uğrak Mekânı: Pera Palace Hotel

Tarihî ambiyansıyla ve atmosferiyle yönetmenlerin ve senaristlerin gözdelerinden biri olan Pera Palace Hotel, Türk sineması başta olmak üzere dünya sinemasında da birçok filme ve diziye ev sahipliği yaptı. Pera Palace Hotel, ayrıca tarihî ve kültürel yönüyle Türkiye’de ve uluslararası alanda bir simge hâline de gelmiştir.

Tarih boyunca pek çok ünlü ismin, devlet başkanlarının, yazarların, oyuncuların ve yönetmenlerin ziyaret ettiği Pera Palace Hotel’de çekilen unutulmaz filmlerden biri, 1983 yılında gösterime giren En Büyük Şaban adlı filmdir. Kartal Tibet’in yönetmenlik koltuğuna oturduğu; Kemal Sunal, Kamran Usluer ve Nilgün Bubikoğlu gibi isimlerin başrolde yer aldığı filmde, yılbaşı partisi sahnesi Pera Palace Hotel’de çekildi.

Başrollerini Şener Şen ve İlyas Salman’ın paylaştığı Banker Bilo adlı filmde, hafızalara kazınan bir asansör sahnesi bulunur. Bilo ile Maho’nun hikâyesini anlatan filmdeki asansör, şu anda Pera Palace Hotel’de bulunuyor. Ayrıca bu asansör, Türkiye’nin elektrikle çalışan ilk asansörü olarak da biliniyor.

Taken adlı filmin devam filmi olan 2012 yapımı Taken II’nin de bazı sahneleri, Pera Palace Hotel’de çekilmiştir. Başrolünü Liam Neeson’ın oynadığı filmdeki otel sahneleri, genellikle başrolün yer aldığı sahnelerdir. 

Netflix’te en çok izlenen diziler arasında yer alan Pera Palas’ta Gece Yarısı, ülkemizin tarihini çarpıcı bir biçimde anlatan nadir dizilerden biri. Pera Palace Hotel’de çekilen dizide; ahşap tasarımlı dekorlardan Orient Bar’a kadar mekâna ait tüm detaylar düşünülmüştür. Ayrıca dizide, otelde konukların en çok sevdiği tatlı olan Markiz gibi ince detaylara da yer verilmiştir. Dizide Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı 101 numaralı odadan ve Agatha Christie’nin bu otelde yazdığı polisiye romandan da bahsedilir. Pera Palas’ta Gece Yarısı adlı dizinin ilk sezonunun neredeyse tüm bölümlerinin, Pera Palace Hotel’de çekildiğini de söyleyebiliriz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’un İncisi Pera Palace Hotel’i Yakından Tanımak İsteyenler İçin Film Önerileri

İkonik Şehir İstanbul’da, Film Çekimlerine Ev Sahipliği Yapabilecek Muhteşem Mekanlar!

Polisiye Kitaplardan Sinemaya Uyarlanmış En İyi 12 Film

İstanbul’da Batılı Tarzda Yapılmış 10 Tarihi Yapı ve Hikayeleri

Türkiye’nin En Değerli Tarihi Yapıları

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin merkezi olan Türkiye, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Neredeyse her köşesi geçmişin izlerini taşıyan bu topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin…

Daha Fazla Bilgi

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin