Osmanlı Saray Mutfağının En Leziz ve Özel 10 Yemeği

Osmanlı saray mutfağı hem Osmanlı kültürünü hem de Türk mutfağını anlamak için son derece önemlidir. Çünkü Türk mutfağının temelini, Osmanlı saray mutfağından lezzetler oluşturur. Üstelik bu lezzetler sadece bizde değil dünyanın birçok yerinde tanınmakta ve ilgi görmektedir. Peki Osmanlı saray mutfağında ne gibi lezzetler yer alıyordu? İşte Osmanlı saray mutfağının en lezzetli yemekleri!

 

Kirde kebabı

Kirde-Kebabı

Kaynak: https://www.haberturk.com/tarifler/haber/1312184-kirde-kebabi-nasil-yapilir

Osmanlı saray mutfağının en leziz yemeklerinden biri kirde kebabıdır. Üst üste dizilmiş ve araları kuşbaşı etle dolu kreplerle hazırlanan kirde kebabı, yoğurtlu sos ile süslenmektedir. Görsel olarak Kayseri yağlamasına benzeyen bu özel yemek, günümüze dek uzanmış Osmanlı saray lezzetlerindendir.

 

Piruhin

Piruhi-e1582631540689

Kaynak: https://www.gurmeakademi.com/blog/piruhi-mantisi

Bir diğer Osmanlı saray lezzeti, ismini Rusçadan alan piruhin olarak karşımıza çıkar. Bir çeşit mantı olarak tanımlayabileceğimiz bu lezzet, mantının aksine etle değil tulum peyniri ve maydanozla hazırlanır. Tıpkı mantı gibi yoğurtlu sos ile servis edilir. Bu basit ama leziz yemeği siz de özel günlerinizde pişirebilirsiniz.

 

Hibeş

hibeş-e1582631748648

Kaynak: https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/salata-ve-meze-tarifleri/meze-tarifleri/hibes

Osmanlı saray mutfağının lezzetli yemeklerinden biri de hibeştir. Bu özel yemek tahin ve limon ile hazırlanır. Tek başına tüketilebileceği gibi daha akışkan bir kıvamda hazırlanarak salata sosu olarak da kullanılabilir.

 

Nemse

Nemse

Kaynak: http://www.tarifburda.com/nemse-boregi-tarifi-6973.html

Osmanlı saray mutfağının leziz yemeklerinden nemse, Osmanlı döneminde Avusturyalılara verilen isimdi. Yağlı hamurun içinin tavuk ya da peynirle doldurulması ile hazırlanan bu börek benzeri yiyecek, günümüzde milföy hamuru ile de hazırlanabilmektedir. Çayın yanında tüketilebilecek bu hoş atıştırmalık, günümüze dek ulaşan Osmanlı lezzetlerindendir.

 

Babagannuş

Babagannuş-e1582631975644

Günümüzde en çok Hatay mutfağında kullanılan babagannuş isimli meze, aslında bir Osmanlı saray lezzetidir. Közlenmiş sebzelerle hazırlanan bu lezzeti yemek, salata olarak tüketilebileceği gibi ekmek ile birlikte ana yemek olarak da tüketilebilir.

 

Pilav

Pilav-e1582632116831

Bugünün sevilen yemeklerinden olan pilav, Osmanlı saray mutfağında da çokça pişirilirdi. Saray mutfağında sade pilav yerine daha çok sebze ve etle harmanlanmış, çeşitlendirilmiş pilav çeşitleri yapılırdı. Bu sayede rahatlıkla tek bir öğün olarak da tüketilebilirdi.

 

Zeytinyağlı kereviz

Zeytinyağlı-kereviz-e1582632245191

Sağlığa sayısız faydası olduğu bilinen kereviz, Osmanlı saray mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Zeytinyağlı olarak ve havuç, kuru üzüm ile pişirilen bu lezzetli yemek, o günlerden günümüze ulaşan ve halen zevkle tüketilen özel bir yemektir.

 

Hünkarbeğendi

Hünkarbeğendi-e1582632336687

Gaziantep kökenli leziz bir yemek olan hünkarbeğendi, Osmanlı saray mutfağının en lezzetli yemekleri arasında yer alıyordu. Kuzu eti, patlıcan, süt, tereyağı ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu benzersiz lezzet, adından da anlaşılacağı gibi hünkarın hoşuna gitmiş ve saray mutfağındaki yerini almıştı.

 

Beyrani

beyrani-e1582632637407Günümüzde Antep mutfağında sıkça pişirilen bir yemek olan beyrani, Osmanlı saray mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Kuzu etinin baharatlar ile zenginleştirilmesi ve kısık ateşte yumuşayana dek pişirilmesi ile hazırlanan bu yemek, besin değeri bakımından da son derece zengindir.

 

Fodula

Fodula-e1582632748690Dana eti ve çavdar ekmeği ile hazırlanan fodula da Osmanlı saray mutfağının özel yemeklerindendir. Çavdar ekmeğinin sadece üzeri kesilir ve içi alınır. Ardından dana eti, sebzeler ile birlikte pişirilir ve ekmeğin içine yerleştirilir. En son tereyağı sürülen ekmek fırına sürülür ve sıcak bir şekilde servis edilir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Ressam Şeker Ahmet Paşa ve Pera’da İlk Sergisi 

Osmanlı Saray Mimarı ve Art Nouveau Üstadı Raimondo d’Aronco’nun Hayatı ve Eserleri 

19. Yüzyıl Osmanlı Şaheserlerinin Mimarı Alexandre Vallaury 

Osmanlı’nın Son Dönemlerinde İstanbul’da Yapılmış Batı Esintisi Taşıyan Yapılar 

Osmanlı’dan Günümüze Birbirinden Özel Ramazan Gelenekleri

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

Edebiyatın Efsanesi Pierre Loti’nin Eserleri ve Pera Palace’taki İzleri

İstanbul’un tarih kokan sokakları ve İstanbul Boğazı’nın büyüleyici maviliği, pek çok gezgini ve yazarı kendine çekmiştir. Ancak küçük bir kısmı bu şehrin ruhunda Pierre Loti kadar derin…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin