İstanbul’da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze

Yüzyıllar boyunca birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul, günümüzde sahip olduğu tarihi güzellikler sebebiyle dünyanın en önemli kültür başkentleri arasında yer almaktadır. Bazı bölgeleri bir açık hava müzesi niteliği taşıyan bu güzel şehirde, gezilecek görülecek sayısız müze bulunmaktadır. Eğer siz de İstanbul’un en güzel müzeleri hangileri merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edin! İşte İstanbul’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken 8 müze.

  1. Topkapı Sarayı Müzesi

Topkapı Sarayı, 1478 yılında yapılmış ve yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun hem idari merkezi hem de padişahların konutu olarak kullanılmıştır. Son derece etkileyici bir mimariye sahip olan saray, Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç’in arasında yer alan Tarihi Yarımada’nın ucunda; Sarayburnu’nda bulunmaktadır. Cumhuriyetin ilanı ile birlikte 1924 yılında müze haline getirilen Topkapı Sarayı Müzesi; mimari yapılar, koleksiyonlar, padişahların özel eşyaları, kutsal emanetler, arşiv belgeleri, ünlü Kaşıkçı elması gibi değerli eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

  1. Ayasofya Müzesi

İstanbul'da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze

Ayasofya Müzesi, büyüklüğü ve büyüleyici mimari özellikleriyle dünya mimarlık tarihinde oldukça özel bir yere sahiptir. Geçmişte kilise olarak inşa edilen yapının Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olduğu bilinmektedir. İmparator Justinianus, Ayasofya’nın görkemli ve gösterişli olması için tüm eyaletlere haber göndererek en güzel mimari parçaların toplatılmasını emretmiş; böylece kullanılan sütun ve mermerler Aspendos, Efes, Tarsus gibi Anadolu’daki ve Suriye’deki antik şehir kalıntılarından getirilmiştir. Kilise İstanbul’un fethi ile birlikte camiye dönüştürülmüş; 1935 yılında ise Atatürk’ün emri ile müzeye çevrilerek ziyaretlere açılmıştır.

  1. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul'da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze

Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi isimli üç birimden oluşan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury tarafından inşa edilmiştir. 1891 yılında İmparatorluk Müzesi olarak açılan müzede, Anadolu topraklarından ve Kuzey Afrika, Balkanlar, Mezopotamya, Arap Yarımadası’ndan eserler yer almaktadır. Dönemsel sergilere de ev sahipliği yapan müzede dünyanın bilinen ilk antlaşması olan Kadeş Antlaşması metninin yazılı olduğu tablet ve ünlü İskender Lahdi de bulunmaktadır.

  1. Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından 1856 yılında yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, 1927- 1938 yıları arasında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından da kullanılmış; hatta Ulu Önder burada vefat etmiştir. 1926- 1984 yılları arasında protokol ve ziyaretede kısmen açık olan saray 1984 yılında bir müze olarak ziyarete açılmıştır. İçerisinde yer alan sarayın farklı bölümleri ve Atatürk’ün odası mutlak görülmeye değerdir.

  1. İstanbul Modern Sanat Müzesi

İstanbul Modern Sanat Müzesi, Türkiye’nin sanatsal yaratıcılığını kitlelere ulaştırmak için önemli kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapan bir müzedir. Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olarak 2004 yılında kurulmuştur. Müzede; süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile çok yönlü bir hizmet alanı ziyaretçilere sunulmaktadır.

  1. Sakıp Sabancı Müzesi

Sakıp Sabancı Müzesi’nin ana binası, Mısır Hıdiv ailesinden Prens Mehmed Ali Hasan tarafından 1925 yılında ünlü İtalyan mimar Edouard De Nari’ye yaptırılmıştır. Bina Hidiv ailesi tarafından uzun yıllar yazlık konut olarak kullanılmış, 1951 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınmıştır. Sabancı’nın vefatının ardından Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlanan köşk, 1998 yılında Sabancı ailesi tarafından içerisindeki değerli koleksiyonlar ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere bağışlanmıştır. Sakıp Sabancı Müzesi 2005 yılında ziyarete açılmış ve günümüzde de Boğaz’daki muhteşem konumu ile Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonundan oluşan zengin bir koleksiyona; ayrıca dönemsel sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

  1. Rahmi M. Koç Müzesi

İstanbul'da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze

1991 yılında eski bir Osmanlı lengerhanesi (gemileri sabitlemek için denize atılan zincir ve çapaların yapıldığı yer) olan bu bina, 1991 yılında Rahmi M. Koç Müzecilik Vakfı tarafından satın alınmış; restorasyon yapıldıktan sonra 1994 yılında Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonu; Atatürk Bölümü, Karayolu Ulaşımı, Demiryolu Ulaşımı, Denizcilik, Havacılık, Tipo Baskı Atölyesi, Yaşayan Geçmiş, Makineler, İletişim, Bilimsel Aletler, Modeller ve Oyuncaklar şeklinde konu başlıklarına ayrılmıştır. Müzede ayrıca dönemsel sergiler, çocuk ve yetişkinler için atölyeler ve eğitim programları da düzenlenmektedir.

  1. SALT Galata / SALT Beyoğlu

İstanbul'da Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken 8 Müze

İstanbul’da iki ayrı binada ziyaretçilerini ağırlayan SALT, 2011 yılında açılmıştır. Müze Galata’daki binasının içinde eski Osmanlı Bankası koleksiyonuna; Beyoğlu’nda ise çağdaş sanat ağırlıklı eserlere ve dönemsel sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’un Tarihi Yerleri

Türkiye’de İhtişamı ve Tarihiyle Önce Çıkan 10 Müze

İstanbul’da Çocuklarınızla Ziyaret Edebileceğiniz 7 Müze

Avrupa’da İhtişamı ve Tarihiyle Öne Çıkan 8 Müze Otel

Polisiye Edebiyat ve İçinde İstanbul Geçen Polisiye Eserler

Türkiye’nin En Değerli Tarihi Yapıları

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin merkezi olan Türkiye, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Neredeyse her köşesi geçmişin izlerini taşıyan bu topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin…

Daha Fazla Bilgi

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin