İstanbul’da Meraklıları İçin Ziyaret Etmesi Gereken Birbirinden Özel Kütüphaneler
Kütüphanede ders çalışmak, zaman geçirmek, araştırma yapmak, kitap almak… Şimdilerde bunların hepsi kulağa yabancı geliyor di mi? Artık birçok kişi kütüphanelerin devrinin bittiğini ve kütüphanelere olan ilginin bittiğini düşünüyor. Fakat kütüphane ortamında kitaplarda araştırma yapmak, kitap kokusu almak ve kitaplara dokunmak bambaşka bir duygu… Eğer siz de kütüphaneleri eviniz gibi hissediyorsanız; sizlere İstanbul’un birbirinden özel kütüphanelerini tanıtmak istiyoruz! İşte İstanbul’da meraklıları için ziyaret etmesi gereken birbirinden özel kütüphaneler…
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı
Kadın Eserleri Kütüphanesi ile listeye güçlü bir giriş yapalım! Şüphesiz listedeki en iyi kütüphanelerden bir tanesi olan Kadın Eserleri Kütüphanesi 5 kadın sayesinde 1990 yılında kuruldu. Açıldığı günden beri her gün daha da zenginleşen bu kütüphanede koleksiyonlar, ses bantları, tezler, makaleler, belgeler ve 11.000’in üzerinde kitap bulunuyor.
Adres: Balat, Kadir Has Kavşağı, No:8, 34083, Fatih/İstanbul
Atatürk Kitaplığı
1924 yılında kurulan bu kütüphane 1981 yılından itibaren Atatürk Kitaplığı ismiyle hizmet veriyor. Atatürk Kitaplığı’nda yerli ve yabancı nadir ve nitelikli binlerce eser bulunuyor. Yerel ve yabancı birçok araştırmacı Atatürk Kitaplığı’nı tercih ediyor. Ödüllü mimarisi, manzarası ve 24 saat açık olması onu mutlaka gidilmesi gereken kütüphanelerden bir tanesi yapıyor. Ayda 5 kitap ödünç alınabilen bu kütüphanede 300 oturma kapasitesi bulunuyor. Eğer siz de Boğaz manzarası eşliğinde huzurlu bir çalışma yapmak istiyorsanız Atatürk Kitaplığı’na bayılacaksanız.
Adres: Gümüşsuyu, Miralay Şefikbey Sokak, No:6, 34437 Beyoğlu/İstanbul
İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Kütüphanesi
İslami eserler, tarih ve sosyal bilimler alanında oldukça kapsamlı bir kütüphane olan İslam Araştırmaları Merkezi Üsküdar’da bulunuyor. Oldukça iç acıcı bir yapıya sahip olan bu yer haftanın her günü ziyarete açık. Bu kütüphanenin tek dezavantajı sadece doktora düzeyindeki öğrencilerin, akademisyenlerin ve yüksek lisans öğrencilerinin girişine izin verilmesi. İyi haber ise ise çay oldukça ucuz! 🙂
Adres: Altunizade, İcadiye Bağlarbaşı Caddesi, No:40, 34672, Üsküdar/İstanbul
Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi
Türkiye’nin en büyük arkeoloji kütüphanesi olan Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi Gümüşsuyu’nda bulunuyor. İçinde 250 bilim dergisi ve 56.000 kitap bulunan bu yer İstanbul kent, Bizans ve Osmanlı tarihi üzerine araştırma yapmak isteyenlerin uğrak noktası. Ayrıca sanat tarihi, mimarlık tarihi gibi konulara dair kaynaklar bulmak; harita ve fotoğraf arşivinden yararlanmak da mümkün.
Adres: Gümüşsuyu Mah., İnönü Cad. No:10, 34437 Beyoğlu/İstanbul
Beyazıt Devlet Kütüphanesi
1884 yılında Beyazıt Külliyesi’nin İmaret kısmında hizmet vermeye başlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi 7 gün 24 saat açık. Burada binlerce eser bulmak mevcut. Ülke kütüphanelerindeki ilk cilt atölyesinin ve matbaanın açıldığı bu yerde, görme engelliler için 6.000 adet ses kaydı da bulunuyor.
Adres: Beyazıt, Çadırcılar Caddesi, No:4, 34126, Fatih/İstanbul
İstanbul Modern Kütüphanesi
İstanbul Modern Kütüphanesi müze faaliyetlerini desteklemek; müze çalışanlarını, ziyaretçileri ve araştırmacıları sanat alanındaki her türlü bilgiye erişmelerini sağlamak amacıyla hizmet veriyor. Burası modern ve çağdaş sanat hakkında birçok kaynak sunuyor. Kütüphanede şu anda güncel Türkçe ve yabancı dilde 11.500 kitap ve 24 süreli yayın aboneliği bulunuyor. Kütüphanenin odaklandığı alanlar ise şu şekilde; sinema, video, yeni medya, performans sanatları, fotoğraf, mimarlık, görsel sanatlar, kurumsal ve özel sanat koleksiyonları, yerel ve uluslararası görsel sanat sergileri, Türkiye ve yurtdışından sanatçılar, müzecilik ve sanat yönetimi, modern ve çağdaş sanat tarihi ve kuramı. Kütüphane pazartesi günleri dışında her gün açık.
Adres: Asmalımescit Mahallesi, Meşrutiyet Caddesi, No:99, 34430, Beyoğlu/İstanbul
İdris Güllüce Kütüphanesi
İdris Güllüce Kültür Merkezi’nin hemen yanında bulunan bu kütüphanede 31.000’in üzerinde kaynak ve 15 çeşit süreli yayın bulunuyor. 2006 senesinden itibaren hizmet vermeye başlayan kütüphanenin ziyaretçi kitlesi genellikle öğrencilerden oluşuyor. İdris Güllüce Kütüphanesi haftanın yedi günü hizmet veriyor.
Adres: Aydınlı Yolu Caddesi, Sanayi Sitesi Karşısı, No:20, 3494, İçmeler, Tuzla/İstanbul
Kadıköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi
Edebiyat, sanat ve tarih alanlarında bir ihtisas kitaplığı oluşturmak için yola çıkan bu kütüphane 15 Mart 2014 yılından beri hizmet veriyor. Giulio Mongeri’nin yardımcılarından İstanbullu Mimar Terziyan’ın tasarladığı ve 19. yüzyılda inşa edilen eski belediye binasında bulunan bu kütüphanede binlerce eser bulunuyor. Bunun dışında özel izinle incelenebilecek 6.000’i aşkın imzalı kitaptan oluşan TESAK imza koleksiyonu da yine burada bulunuyor.
Adres: Caferağa, Rıhtım Caddesi, No:2, D:3, 34710, Kadıköy/İstanbul
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Türk Edebiyatında İstanbul’u En İyi Betimleyen Belli Başlı 10 Eser
Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi
Ünlü Edebiyatçıların Müdavim Olduğu, İlham Veren Mekanlar