Dünya Edebiyatının En Başarılı Kadın Yazarları

Edebiyattan spora, iş hayatından sanata pek çok alanda kadınlar, adlarını tüm dünyaya duyuracak işler yapmayı başarıyor. Edebiyat dünyasında pek çok kadın yazar ve şair, arkalarında ölümsüz eserler bıraktı. Milyonlarca okuyucuya ulaşarak isimlerini duyuran kadınlar, dünya edebiyatı için başyapıt niteliği taşıyan eserlere imza attı. Gelin, unutulmaz eserler kaleme alan o kadınlara ve eserlerine bir bakalım.

1. Virginia Woolf

Virginia Woolf

Feminist edebiyata yön vermeyi başaran isimlerden Virginia Woolf, modernizm akımının da öncülerinden. “Kendine Ait Bir Oda” eseriyle tanınan ve iç konuşma teknikleri ile bilinç akışını ustaca kullanan yazar, güçlü metinleriyle tüm dünyada adından söz ettirir. İngiltere’nin entelektüel ailelerinden birinde büyüyen Virginia Woolf’un babası da kendisi gibi yazar. Babasının zengin kütüphanesinde kendini geliştiren Woolf’un yazın dünyasının içine doğduğunu söylemek mümkün. Tüm zamanların en iyi yazarları arasında yer alan Virginia Woolf, yaşadığı ruhsal çöküntü nedeniyle ceplerine taş doldurarak bir nehirde hayatına son verir.

2. Jane Austen

Jane Austen

Dünya edebiyatına yön veren, yapıtları film perdesine aktarılan Jane Austen; şüphesiz, edebiyatın en önemli isimlerinden. İroni yeteneği güçlü olan yazar, sade anlatımıyla okuyucuyu satırlara hapseder. Kendisi gibi güçlü kadın karakterlere yer verdiği romanlarında gerçekleri çarpıcı bir dille ele alır. Dünya klasikleri arasına giren “Gurur ve Önyargı” ya da diğer ismiyle “Aşk ve Gurur” bir başyapıt olarak kütüphanelerde yerini alır. Yazdığı eserlerle kendisinden sonra gelen yazarlara ilham olan Jane Austen hakkında pek fazla bilgiye ulaşmamız mümkün değil. Zira kardeşi onun vasiyeti üzerine ölümünden sonra tüm mektuplarını yakarak yok etmiştir. 1817’de meme kanserinden vefat eden Austen, en güçlü kalemler arasındaki yerini daima koruyacak.

3. J. K. Rowling 

Dünyanın ilk milyoner yazarı unvanına sahip J. K. Rowling, ünlü Harry Potter serisinin yazarı. Harry Potter serisi beyaz perdeye aktarılarak ününe ün kattı ve J. K. Rowling bu sayede adını daha geniş kitlelere duyurdu. Zor zamanlar geçiren bekar bir anneyken bir tren yolculuğunda yazmaya başladığı Harry Potter hikâyesiyle tüm hayatı değişen yazar, milyoner olmasına rağmen oldukça mütevazı bir yaşam sürüyor. Asıl ismi Joe olan Rowling, üretmeye devam ederken Harry Potter serisi gerek kitapları gerekse filmleriyle hayatımızda her zaman var olacak gibi görünüyor.

4. Ursula K. Le Guin

2018’de kaybettiğimiz Ursula K. Le Guin, bilim kurgu denildiği zaman akla gelen ilk yazarlardan. Yunan mitolojisinden ve Taoizmden etkilenerek 60’lı yıllarda yazmaya başladığı eserleri ütopik yönü ile dikkatleri çeker. “Karanlığın Sol Eli” kitabı ile Hugo ve Nebula ödüllerini kazanarak ününü artıran Ursula K. Le Guin, üniversitelerde de ders verdi. Le Guin, kendisi gibi yazar olmak isteyenlere ilham kaynağı olan başarılı kadın yazarlardan biri.

5. Agatha Christie

Agatha Christie

Polisiye türünde birçok yazarı geride bırakarak zirveye yerleşen Agatha Christie, yarattığı Hercule Poirot karakteriyle gönüllerde taht kurdu. İngiltere’de, İncil ve Shakespeare’den sonra en çok satanlar listesine girmeyi başaran Christie; çok katmanlı olay örgüsü ve yaratım gücüyle okuyucuların beğenisini kazanıyor. Polisiye eserler dışında aşk romanları da yazan Agahtha Christie bu eserleri “Mary Westmacott” mahlasıyla yayınlamayı tercih etmiştir.

Dünyaca ünlü kadın yazarlar arasında akla gelen ilk isimlerden olan Agatha Christie’nin İstanbul Pera Palace Hotel’de konakladığı bilinir. 1926-1932 yılları arasında İstanbul’a gerçekleştirdiği seyahati esnasında 411 numaralı odada kalan Agatha Christie’nin odası bugün müze olarak sergileniyor. Tam o tarihlerde 11 gün boyunca ortadan kaybolan Christie’nin bu süre zarfında nerede olduğu bilgisinin Pera Palace Hotel’de saklı olduğu rivayet ediliyor.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Bilinmeyen Hikâyesi

Türk Edebiyatında İstanbul’u En İyi Betimleyen Belli Başlı 10 Eser

Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi

İstanbul’da Edebiyat ve Sanat Gezginlerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Lokasyon

Edebiyat ve Sanatın İç İçe Geçtiği Dünyanın En İyi 10 Oteli

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

Edebiyatın Efsanesi Pierre Loti’nin Eserleri ve Pera Palace’taki İzleri

İstanbul’un tarih kokan sokakları ve İstanbul Boğazı’nın büyüleyici maviliği, pek çok gezgini ve yazarı kendine çekmiştir. Ancak küçük bir kısmı bu şehrin ruhunda Pierre Loti kadar derin…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin