Doğaçlama Kraliçesi Caz’ın Türkiye Yolculuğu

Caz müziği, doğaçlama üzerine kurulu özgün bir müzik türüdür. Her ne kadar dağınık görünse de aslında kendi içinde bir düzeni ve sonunda mutlaka toparlandığı anlar vardır. O toparlanma için de mutlaka önce kendi hissettiği ritmi bulması, kendi hikâyesini keşfetmesi gerekir. Kısacası caz müziği biraz hayat biraz da insan gibidir.

Türkiye’de caz müziği dendiğinde akla ilk gelen isimler ise şöyle sıralanabilir; Ahmet Ertegün, Kerem Görsev, Ferit Odman ve İlham Gencer

Türkiye’de Caz Müziği

Türkiye’nin ilk caz kulübü 1956’da, Hasan Kocamaz tarafından Bebek’te açılır. Biraz daha önceki yıllara gidecek olursak, Türkiye’de caz müziği 1930’lu yıllarda dans orkestralarıyla kendini göstermeye başlar. 1940’larda grafiği biraz daha yükseltirken, 70’lerde en sevilen müzik türlerinden biri haline gelir. Türkiye’nin ilk caz müziği yorumcusu Sevinç Tevs, İlham Gencer ile beraber İstanbul Radyosu’nda caz programı yaparak büyük ilgi toplar. 70’lere geri dönersek, Türk müzik tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Jazz Semai albümünün Türkiye’de cazın sevilmesinde oldukça büyük katkısı olduğu söylenir.

Ahmet Ertegün

1923 İstanbul doğumlu, Türk-Amerikan müzik yapımcısı ve Atlantic Records’un kurucusu Ahmet Ertegün için cazın babası terimini kullansak, pek abartmış sayılmayız. Ray Charles, Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Miles Davis gibi isimlerin albümlerinin yapımcılığını üstlenen Ahmet Ertegün, The Rolling Stones, Stevie Wonder gibi birçok ismin de ünlenmesinde büyük rol oynadı.

Cumhuriyet’le aynı yaşta olan Ahmet Ertegün, babasının işi dolayısıyla yaşamının büyük bir kısmını Türkiye dışında geçirmesine rağmen Türkiye’nin tanıtımı için de gönüllü bir kültür elçisi olarak çalıştı. Ahmet Ertegün elbette bu yolda tek başına yürümüyor. Kardeşi Nasuhi Ertegün ile beraber 1934 yılında babaları Münir Ertegün’ün Washington Büyükelçiliği’ne atanmasıyla beraber caz ile ilgilenmeye başlıyorlar. Kısacası, caz müziğinin vatanına attıkları adım, Türkiye’nin caz ile tanışmasına vesile oluyor.

Kerem Görsev

Türk caz sanatçısı, piyanist ve bestecisi, 1961 doğumlu Kerem Görsev, Türkiye’de caz müziği dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri. St. Petersburg, Londra, Makedonya gibi birçok ülkenin filarmoni orkestralarıyla çalışan Görsev, Türkiye’de caz müziğinin tanınması için çok fazla emek harcadı ve bu emeklerinin de mutlaka bir karşılığı olduğunu söyleyebiliriz.

Ferit Odman

 1982 doğumlu, caz bateristi ve bestecisi Ferit Odman, caz eğitimine 1999 yılında, İsveç’te başladı. Burslu olarak girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Caz Performans bölümünü başarıyla bitiren sanatçı, Önder Focan gibi isimlerle albüm kayıtları yaparken Kerem Görsev gibi pek çok kıymetli caz müzisyeni ile beraber konserlere çıktı.

 İlham Gencerİlham Gencer

1926 İstanbul doğumlu caz piyanisti İlham Gencer’in, Türkiye’de caz müziğinin yaygınlaşmasında oldukça önemli katkıları bulunmuştur. İlham Gencer’in müzik deneyimi de tıpkı cazın kendisi gibi doğaçlama üzerine kuruludur. Bir röportajında herhangi bir eğitim almadığından ve nota bilgisinin olmadığından bahseden Gencer, doğaçlama çaldığını belirtmiştir. Caz piyanistliğinin yanı sıra 1961 yılında, Fecri Ebcioğlu’nun Bob Azzam’ın Fransızca şarkısına Türkçe olarak yazdığı “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” şarkısını seslendirmesiyle Türk müzik tarihinde kalıcı olarak yerini almıştır.

orientbar

130 yıllık tarihiyle pek çok baloya, davete ve konsere ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, geçmişten günümüze İstanbul’un tarih, kültür ve eğlence odalarına ışık tutmaya devam ediyor. 1920’lerin başında özellikle caz müziğine ve dönemin en parlak eğlencelerine ev sahipliği yapan Pera Palace Hotel, her çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi günleri 21.00-23.00 arasında, Orient Bar’da canlı caz müzik etkinliği ile misafirlerini ağırlıyor. Sizler de Pera Palace Hotel’de unutulmaz bir müzik gecesi yaşamak için yerinizi ayırtabilir; kendinizi caz müziğin keyifli ezgilerine bırakabilirsiniz..

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’da Klasik Müzik Dinleyebileceğiniz En Keyifli Mekânlar

İstanbul’da Müzik Dinleyebileceğiniz Açık Hava Mekanlar

Dünyadan ve Türkiye’den Birbirinden Özel 10 Müzik Festivali

Geçmişten Günümüze Opera Sanatının Yolculuğu

Mutlaka Ziyaret Etmeniz Gereken İkonik Barlar

Türkiye’nin En Değerli Tarihi Yapıları

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin merkezi olan Türkiye, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Neredeyse her köşesi geçmişin izlerini taşıyan bu topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin…

Daha Fazla Bilgi

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin