Çağdaş Türkiye’nin İlk Adımı Cumhuriyet Üzerine Yazılan En Önemli Kitaplar

100 yıl önce kurulan Cumhuriyetimiz, destansı hikâyesiyle milyonlara ilham olmaya devam ediyor. Binbir zorluklarla kurulan cumhuriyetimizi anlamak için o dönemi ve içinde bulunulan koşulları bilmek gerekiyor. Siz de bu destanın hangi şartlarda yazıldığını merak ediyorsanız şanlı tarihimizi anlatan eserleri kütüphanenize ekleyebilirsiniz. İşte çağdaş Türkiye’nin ilk adımı cumhuriyet üzerine yazılan en önemli kitaplar!

1. Şevket Süreyya Aydemir – Tek Adam Mustafa Kemal 

Üç ciltten oluşan Tek Adam Mustafa Kemal kitabı, Sevr Antlaşması’nı imzalayarak çöküşünü resmiyete döken Osmanlı Devleti’nin küllerinden doğarak nasıl gelişmiş bir Türkiye Cumhuriyeti olduğunu ele alıyor. Türkiye’nin geleneksel bir imparatorluktan Batılı anlamda ilerlemeyi hedef alan yepyeni bir ulusa dönüşümünü işliyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimciliği ile birlikte kişiliğini de çözümleyen eser, okuyucusuna tarihî bir şölen sunuyor.

2. Erik Jan Zürcher – Modernleşen Türkiye’nin Tarihi

Amsterdam’da öğretim üyesi olan ve Uluslararası Sosyal Tarih Enstitüsü Türkiye Bölümü başkanlığını yapan Prof. Dr. Erik Jan Zürcher, bu eserinde Türkiye’nin tarihini 1800’lü yıllardan bugüne modernleşme süreci çerçevesinde ele alıyor. Türklerin modernleşme hikâyesini siyasi, toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla birlikte inceliyor. Farklı bilgileri özgün ve titiz bir çalışmayla yansıtan eser, Avrupa ve ABD’deki bazı üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. 

3. Çağlar Keyder – Türkiye’de Devlet ve Sınıflar

Toplumsal oluşumu analiz eden bu eser, kapitalist gelişmeyi ele alıyor. Osmanlı toplum miraslarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nde sınıf dengelerinin oluşması, kapitalizmle birlikte ortaya çıkan burjuva sınıfı ve burjuvazinin bürokrasiyi tehdit etmesini kronolojik olarak ele alıyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinden itibaren gelişen süreci sosyolojik olarak da derinlemesine işleyen eser, tarih tutkunlarının baş ucu kitabı olmaya aday.

4. İlber Ortaylı, İsmail Küçükkaya – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı (1923-2023)

Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın birlikte hazırladığı eser, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yüz yılını Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme sürecinden itibaren ele alıyor. 2. Abdülhamid dönemi, dönemin modernlik anlayışı, istibdat günleri ve baskıya dayanamayarak isyan eden Osmanlı subayları ile başlayan eser; ardından Millî Mücadele Dönemi’ne geçiyor. Tek partili dönemin zorlu zamanları ve çok partili sisteme geçiş sürecinin sancıları da kitapta ele alınıyor.

5. Mustafa Kemal Atatürk – Nutuk

Cumhuriyet tarihini anlatan ve yeni nesle ışık tutan en önemli eser şüphesiz ki Nutuk. Atatürk bu eserini Cumhuriyet Halk Partisi’nin 1927 yılında Ankara’da gerçekleştirilen 2. kurultayında, 6 günde ve 36 saati aşkın sürede okumuştu. Bu büyük eseri Atatürk’ün Samsun’a çıkışından başlayarak cumhuriyetin ilanına kadar geçen süreyi olayın ana kahramanının ağzından gerçekçi bir dille bizlere aktarıyor. Türk milletinin bugününe ve geleceğine ışık tutan Nutuk, cumhuriyet tarihinin en gerçekçi kaynaklarından biri.

Cumhuriyet Tarihine Pera Palace Hotel ile Yakından Tanık Olun

Cumhuriyetimizin gelişimine tanıklık eden Pera Palace Hotel, tarihe meydan okuyan yapısıyla İstanbul’un en özel noktalarından birinde yer alıyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk de Pera Palace’ın misafirlerinden biriydi. Önemli isimleri ağırlamak ya da ülke ile ilgili kritik bir karar almak için Pera Palace’ı tercih eden lider, İstanbul işgal altındayken yine Pera Palace Hotel’e gelir. Otel salonundaki misafirler arasında işgal komutanları da vardır. Atatürk’ü fark eden komutanlar onu masalarına davet ederler. Bu davete Atatürk, kıvrak zekâsıyla harika bir cevap verir:

“Her ne kadar şu anda İstanbul’un sahibi onlar gibi görünse de yakında gidecekler. Bu nedenle kendileri burada misafirdir. Bizde de misafirler ağırlanır. O yüzden arzu ederlerse onlar benim masama buyurabilirler!”

Atatürk’ün en özel anlarına tanıklık eden, cephe dönüşlerinde konakladığı 101 numaralı oda; müzeye dönüştürüldü. Şahsi eşyalarının yanı sıra kitaplarının, dönemin dergi ve gazetelerinin, kendisine gönderilen armağanların yer aldığı Atatürk Müze Odası; âdeta cumhuriyetin tarihine bir yolculuk yapma imkânı sunuyor. Siz de bu özel odayı görmek ve tarihe şahitlik etmek için Pera Palace Hotel‘de hemen yerinizi ayırtın.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Pera Palace Hotel’in Kalplerimizde Ayrı Bir Yeri Olan 101 Numaralı Odası’nın (Atatürk’ün Odası) Hikâyesi

Ulu Önderimiz Atatürk’ün Öldüğü Gün Ulusal ve Uluslararası Basında Çıkan Haberler

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye’nin En Değerli Tarihi Yapıları

Tarih boyunca birçok farklı medeniyetin merkezi olan Türkiye, oldukça zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Neredeyse her köşesi geçmişin izlerini taşıyan bu topraklar, Roma İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyetin…

Daha Fazla Bilgi

8 Ocak Dünya’nın Dönüş Günü: Hareket, Zaman ve Hayat…

Dünya’nın kendi ekseninin etrafında dönüyor olduğu gerçeği, Kopernik bu fikri ortaya attıktan yüzlerce yıl sonra kanıtlandı. Peki, bu bilginin arkasında yatan hikâyeyi biliyor musunuz? 1851 yılında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin