Atamızın Pera Palace’taki Odasından 10 Kasım’a Yolculuk

Yaklaşık 130 yıllık geçmişiyle zamana meydan okuyan Pera Palace Hotel; Agatha Christie, Kraliçe II. Elizabeth, Franz Joseph, Ernest Hemingway ve Alfred Hitchcock’un da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü ismi ağırladı. Ama hiç şüphesiz ki bu misafirlerin en önemlisi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’tü. Takvimler 1917 yılını gösterirken Pera Palace’ın misafir listesine başkomutan, başöğretmen, büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk de adını yazdırdı. Bu olay, Atatürk’ün Pera Palace’ta geçireceği günlerin başlangıcıydı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 101 Numaralı Müze Odası

Pera Palace Hotel, Mustafa Kemal Atatürk’ün cepheden cepheye koşarken sıkça uğradığı konaklama noktalarından biridir. Mustafa Kemal Atatürk, 1917-1926 yılları arasında bu odada pek çok yerli ve yabancı misafiri ağırlamış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceğine yön veren önemli kararlar almıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün her Pera Palace ziyaretinde kaldığı 101 numaralı bu oda sonradan restore edilmiş ve 1981 yılında, Atatürk’ün 100. yaş gününde ona bir armağan olarak ve onu minnetle anmak için müzeye çevrilmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün sık sık ziyaret ettiği, şimdilerde müze olarak ziyaretçilerini bekleyen 101 numaralı oda, Atatürk’ün en sevdiği renklerle bezenmiştir. Odada Mustafa Kemal’in farklı müzayedelerden toplanan şapka, gözlük, pijama takımı gibi kişisel eşyaları ve misafirlerinden gelen bazı armağanlar bulunuyor. Ayrıca aralarında Times dergisine kapak olduğu fotoğrafın da bulunduğu çok sayıda fotoğraf, 101 numaralı odada sergileniyor. Bugün, Mustafa Kemal Atatürk’e ait önemli ve değerli parçalar bu müzede sergilenmek üzere dünyanın dört bir yanından toplanmaya devam ediyor.

101 numaralı oda, 10.00-11.00 ve 15.00-16.00 saatleri arasında Mustafa Kemal Atatürk’le hasret gidermek isteyenler için kapılarını açıyor. Müzeye girişler biletle yapılıyor ve yoğunluğu önlemek için her seansta en fazla 50 kişi içeri alınıyor.

Ulu Önderin Aramızdan Ayrılışının 86. Yıl Dönümü

Mustafa Kemal Atatürk, imkânların yok denecek kadar az olduğu Kurtuluş Savaşı’nda, Türk ordusuna öncülük ederek büyük bir liderlik örneği göstermiştir. Cumhuriyet için verdiği mücadele ve gerçekleştirmiş olduğu reformlar, umutsuzluk içindeki Türk halkı için bir umut ışığı olmuştur. 

1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün hâlihazırda var olan sağlık sorunları kötüleşmeye başlar. Pek çok doktorun kontrolü ve tedavi çalışmalarına rağmen, Atatürk’ün yorgun bedeni hastalıklarla mücadele etmekte zorlanır. Tarihler 10 Kasım’ı, saatlerse 09.05’i gösterdiğinde, Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, hastalıklara karşı olan savaşını kaybeder ve aramızdan ayrılır.

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü’nün Anlam ve Önemi

Atatürk’ün ölüm haberi kısa sürede yayılır. Haberin yayılmasının ardından, Türk halkı büyük ve derin bir yasa boğulur. Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 86. yılında, bugün hâlâ anılıyor olması, Türk milletinin ona duyduğu özlemi gösterir. Ölümünden önce söylemiş olduğu şu sözler, ilk günkü önemini bugün de korur: “Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı hissediyor ve anlıyorsanız bu kâfidir.” 

10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası bütün bir ulusta saygı ve özlemle yaşanır. 10 Kasım’da yapılan tüm etkinlikler, dağılmakta olan bir milleti bir araya getiren büyük lider Mustafa Kemal Atatürk’e duyulan şükranı gösterir. 

Türk halkı olarak 10 Kasım’da yalnızca Mustafa Kemal Atatürk’ü değil, aynı zamanda onun fikirlerini ve ilkelerini de anıyoruz. Bugün hâlâ onun fikirlerinin ışığında aydınlanmaya, onun ilkelerine sadık kalarak cumhuriyetimizi daha aydınlık bir geleceğe taşımak için mücadele etmeye devam ediyoruz. Her yıl olduğu gibi bu 10 Kasım’da da ulu önderimizi büyük bir saygıyla ve minnetle anıyoruz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Mustafa Kemal Atatürk’ün Kişisel Eşyalarını Görebileceğiniz 9 Mekân

Ben Senden Sonra Eksiğim: Ulu Önderimizin Son Yolculuğunda Gökten Yağan Rengârenk Düğmelerin Sımsıcak Hikâyesi

Atatürk’ün Çağdaş Türkiye’yi Dünyaya Tanıttığı Proje: Karadeniz Seyr-i Türkiye

Atatürk’e Hint Mihracesinden Gelen Hediye

Edebiyatın Efsanesi Pierre Loti’nin Eserleri ve Pera Palace’taki İzleri

İstanbul’un tarih kokan sokakları ve İstanbul Boğazı’nın büyüleyici maviliği, pek çok gezgini ve yazarı kendine çekmiştir. Ancak küçük bir kısmı bu şehrin ruhunda Pierre Loti kadar derin…

Daha Fazla Bilgi

Kış Masalı Gibi Bir Düğün İçin İlham Veren Dekorasyon Önerileri

Kış düğünleri, soğuk günlerde sıcak bir başlangıç yapmak isteyen birçok çiftin hayalleri arasında yer alır. Bu zamanlar, soğuk renklerin yarattığı eşsiz atmosferle, filmleri andıran manzarasıyla alışılmışın dışında…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin