Evinizi Kafeye Çevirin: 5 Adımda Evde Kahve Yapımı

Tüm dünyada insanların en çok tükettiği ve ciddi bir sektör olarak varlığını sürdüren kahve herkesin gün içinde olmazsa olması arasında yer alır. Farklı demleme ve pişirme yöntemleri kullanarak masalarımıza gelen kahveyi her gün tüketsek de her zaman kafelerdeki gibi profesyonel sonuçlar elde edemeyebiliyoruz.

Evinizde kafede içtiğiniz lezzette kahve yapmanız için siz derlediğimiz püf noktalarını yazımızda okuyabilirsiniz.

Kahve denildiği zaman tabii ki ilk olarak aklımıza Türk kahvesi geliyor. 7’den 77’ye herkesin severek tükettiği Türk kahvesine hem görsel bir güzellik hem de lezzet katan en önemli unsur ise kahvenin taze ve ince çekilmiş olması oluyor. Bol köpüklü olması yine hem lezzet hem de görsel açıdan arzulanan incelikler arasında yer alıyor. Eğer Türk kahvesini bilinen klasik yöntemlerle cezvede yapmayı tercih ediyorsanız, kısık ateşte uzun süre ve belli aralıklarla karıştırarak kahveyi hazırlamanız sizi mükemmel sonuca ulaştıracaktır. Elektrikli cezve ile Türk kahvesini hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise, kahve köpürmeye başlar başlamaz cezveyi kapatmanızdır. Böylece kahve köpükleri dağılmadan servise hazır hale getirebilirsiniz.

Evde kahve yapımı

Evde baristalar kadar lezzetli kahve yapmak için birkaç ufak püf noktası yeterlidir. Tabii her şeyden önce kullanılacak kahvenin taze olması gerekir. Sonrasında yine oldukça önemli olan kahvenin öğütülme oranıdır. Lezzetli bir Türk kahvesi için kahvenin çok ince öğütülmesi gerekir. Espresso ve Moka Pot için kahvenin ince öğütülmesi (Türk kahvesi kadar ince değil) kafelerde içtiğiniz espresso lezzeti için yeterli olur. Kağıt filtre kullanarak orta incelikte öğütülen kahve ile son derece lezzetli Syphon kahve hazırlayabilirsiniz.

Evde Soğuk Kahve Yapımı

evde-soguk-kahve

instagram -@rifetastimur

Evde pratik bir şekilde soğuk kahve hazırlamak isterseniz son dönemin en popüler kahvesi Cold Brew’i (Soğuk Demleme) tercih edebilirsiniz. Hem kolayca hazırlanan hem de son derece lezzetli olan bu kahveyi yapmak için ihtiyacınız olan iri çekilmiş kahve ve klasik bir french press’dir! Kahveyi french press’e koyun ve üzerine soğuk suyu ekleyin. Demleme süresi oldukça uzun olan bu kahvenin demini alması için 12 ila 16 saat kadar bir süre gereklidir.

Klasik kahveden vazgeçemeyenler için evde klasik soğuk kahve hazırlamak yine son derece pratiktir. Bunun içinse, buz kalıplarına filtre kahve dökerek dondurun. Tercihinizi göre buz kalıplarından istediğiniz miktarda kahveyi bardağa koyun ve üzerine taze filtre kahve ekleyin. Son derece lezzetli ve pratik olan bu kahveyi çok sert bulursanız, üzerine ekleyeceğiniz filtre kahve oranını azaltabilir ya da filtre kahve yerine su tercih edebilirsiniz.

Evde Filtre Kahve Yapımı

Birkaç küçük ipucuyla baristalar kadar lezzetli filtre kahveyi evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tadına doyum olmayan filtre kahveyi yapmak için ilk olarak;

Kahve miktarını doğru ayarlayın. Bunun için en ideal ölçü 1 lt su için x60 gr kahve olmasıdır.

Kağıt filtre tercih ediyorsanız ve kağıt kokusunun filtre kahveye bulaşmaması için filtreyi sıcak su ile yıkayın.

Su ısını ideal oranlarda ayarlayın. Suyun ısısı filtre kahve için oldukça önemlidir. Çünkü ideal ısı ayarlandığında 6 dakika gibi kısa bir sürede kahve içime hazır hale gelir.

Kahvenizi ince çekin, kalın çekilmiş kahve, kahve tadının daha sert ve acı olmasını sağlar. Zaten özünde çok yumuşak içim sağlamayan filtre kahve böylece oldukça sert bir kıvamda olur.

Kahve ne kadar çözülürse lezzetinin bir o kadar daha çok olacağını unutmayın.

İyi bir filtre kahve fincana döküldükten 4 dakika sonra tamamen içime hazır kıvama gelir. 

Evde Yapılacak Kahveler

Herkesin evinde olan süt, kahve ve sıcak su eşliğinde evde yapılacak pek çok lezzetli kahve türü  bulunur. Lezzeti ile hemen hemen her damak zevkine hitap eden Latte sıranın başında yer alır. Dilerseniz sıcak isterseniz de soğuk olarak Ice latte şeklinde de kahveyi hazırlayabilirsiniz. Yapım aşamasındaki en önemli püf noktası sütün köpürtülmüş olmasıdır. Sütü köpürtmek için süt köpürtme makinesinden, klasik french press’lerden yararlanabilir ya da bir kavanoza sütü koyup çalkalayarak pratik bir şekilde süt köpürtme işlemini tamamlayabilirsiniz. Yine sadece süt ve kahve kullanarak hazırlanan bir diğer kahve olan Cappuccinoyu aynı yöntemle evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunların dışında evde aynı favori kafenizde içtiğiniz kadar lezzetli  kahve hazırlamak için Dalgona kahve  ve Vietnam kahvesi tariflerine göz atabilirsiniz.

Evde Kahve Tarifleri

Evde pratik hazırlayacağınız kahve tariflerini ilk ki Dalgona Kahve. Dalgona kahve için gerekli olan malzeme listesi;

dalgano-kahve

instagram-@fundaesim

2 yemek kaşığı granül kahve

2 yemek kaşığı sıcak su

2 yemek kaşığı toz şeker

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kase içinde katı krema kıvamına gelene kadar çırpın. İşlem sonunda kahve krema kıvamında ve oldukça açık bir renk haline gelir.

Hazırlanışı: Dilerseniz sıcak isterseniz de soğuk sütün üzerine karışımı ekleyerek servis yapabilirsiniz.

vietnam-kahvesi

instagram-@foodrinktravel

Ezberleri bozduran ve bir o kadar da pratik olan bir diğer kahve tarifi ise Vietnam kahvesidir. Vietnam kahvesi için gerekli olan malzeme listesi;

  •  2 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve
  • 1 fincan sıcak su

Yapılışı: 2 adet yumurtanın sarısını ve beyazını ayırın. Yumurta sarısının içine 2 yemek kaşığı toz şekeri ilave edin ve krema kıvamı olana kadar çırpma işlemine devam edin.
 
Hazırlanışı: Ayrı bir fincanda granül kahveyi sıcak su eşliğinde çözülmesini sağlayın ve üzerine hazırladığınız köpük köpük krema kıvamında olan karışımı ekleyin.
Yumurta tadını asla hissetmeniz bu kahve ile güne iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’da Çay İçebileceğiniz En İyi 10 Mekan

İstanbul’da Güzel Vakit Geçirebileceğiniz En İyi 10 Kafe

İngiliz 5 Çayı Geleneğinin Bilmeniz Gereken Kuralları

Galata Kulesi’nin Tarihî Hikâyesi

İstanbul’un eşsiz sembollerinden biri olan Galata Kulesi, hem yerli hem yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biri. Tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan…

Daha Fazla Bilgi

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Çocuklarınızla Birlikte Gezebileceğiniz Müzeler

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün dünya çocuklarına armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, her yıl 23 Nisan’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Siz…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin