Dünyanın Çay Tutkusu: Çay Kültürü ile Öne Çıkan Ülkeler

Sabah veya akşam fark etmeksizin günün hemen her saati içilen çay, Türkiye’de en sevilen sıcak içeceklerden biri. Türkiye’de olduğu gibi dünyadaki pek çok ülkede de tüketilen çayın sunumu ya da hazırlanmasında kullanılan bitkiler, kültürlere göre farklılık gösterebilir. Bazı ülkeler siyah çayı tercih ederken, bazıları yeşil çayı, aromatik çayları veya baharatlı bitki çaylarını tercih ediyor. Dilerseniz gelin, sıcacık bir çay eşliğinde dünyanın farklı coğrafyalarındaki çay kültürlerini birlikte keşfedelim.

Tavşan Kanı Siyah Çayın Adresi: Türkiye

Dünyada Türk çayı olarak da bilinen ve genellikle ince belli bardakta servis edilen siyah çay, sıklıkla sabah kahvaltılarında tüketilir. Ancak iş yerinde, arkadaş buluşmalarında ya da misafirliklerde de ilk tercih edilen içeceklerden biridir. Yemek sonrası koyu sohbetler eşliğinde de içilen çay, damak zevkine göre sade veya şekerli olarak tüketilebilir, limon dilimiyle de servis edilebilir. Bazı insanlar çayı açık içerken, bazıları da tavşan kanı diye nitelendirilen demi fazla olacak şekilde tüketir.

Baharatlarla Zenginleştirilen Masala Çayı: Hindistan

Dünyada en çok çay üretimi yapılan ülkeler arasında yer alan Hindistan’da, çaya masala adı verilen bir çeşni eklenir. Masala çayı olarak bilinen bu çay, genellikle sütle birlikte servis edilir. Ayrıca masala çayına ek olarak, darjeeling adı verilen bir bitkiyle hazırlanan çay da ülkede sıkça tercih edilir. Hindistan’da çayın genellikle ısınmak ve enerji toplamak için tüketildiği biliniyor.

Yeşil Matcha Çayıyla Ünlü: Japonya

Zengin mineral ve vitamin içeriğiyle dikkat çeken matcha çayı, Japon geleneksel yaşamında oldukça yaygın bir şekilde tüketilir. Japonya’nın kırsal kesimlerinde yetiştirilen çay toplandıktan sonra yaklaşık iki ila üç hafta kadar, ışık görmeyen bir yerde bekletilir. Bu bekleyiş esnasında, çay yaprakları koyu ve parlak yeşil bir renk alır. Klorofil açısından da zengin olan bu çay yaprakları, toz hâline getirildikten sonra tüketilir.

Meşhur Beş Çayıyla Bilinen Ülke: İngiltere

İngilizler, çayın tadını biraz sert bulmuş olacaklar ki çay uzun yıllardır içine süt katılarak tüketiliyor. İngilizlere özgü beş çayıysa, 19. yüzyılda 7. Bedford Düşesi Anna tarafından akşamüzeri çayın yanında tüketilen ikramlıklarla birlikte, âdeta bir ritüele dönüşür. Günümüzde hâlâ devam eden bir gelenek olan beş çayında, porselen demlikte hazırlanan ve özel fincanlarda sunulan çay, çeşitli atıştırmalıklarla birlikte servis edilir.

Nane Ferahlığı Sunan Çay: Fas

Fas çayı olarak bilinen nane aromalı yeşil çay, Fas başta olmak üzere Kuzey Afrika’da da popüler olan bir çay çeşididir. Bu çay hazırlanırken bardağa önce nane, sonra yeşil çay eklenir. Bardağa konulan bir miktar taze nane dallarının üzerine yavaşça sıcak su dökülerek nanenin rengini suya vermesi beklenir. Ardından üzerine demli bir yeşil çay eklenir ve Fas çayı böylece tüketilmeye hazır hâle gelir.

Vitamin Deposu Yerba Mate Çayının Ülkesi: Arjantin

Arjantin başta olmak üzere Güney Amerika ülkelerinde sıkça tüketilen Yerba Mate çayı, kurutulan yerba yapraklarıyla hazırlanır. Yeşil çayla benzer bir renge sahip olan Yerba çayı, içerken yaprakların ağza gelmemesi için metal bir kâsede metal pipetle içilir. Yerba çayının vitaminler bakımından da zengin bir içeriğe sahip olduğu olduğu bilinir.

Semaver Kelimesinin Dilimize Geçtiği Ülke: Rusya

1638 yılında, Moğollar sayesinde siyah çayla tanışan Rusya, o gün bugündür siyah çaydan vazgeçmemiş gibi gözüküyor. Türkiye’yle oldukça benzer tüketim alışkanlıklarına sahip olan Rusya’da çay, iki aşamalı demleme yöntemiyle hazırlanır. İlk olarak zavarka adı verilen yöntemle bire beş oranında çay konsantresi yapılır. Bir fincan su için beş tatlı kaşığı siyah çay kullanılır. Chainik adı verilen bir çeşit çaydanlıkta hazırlanan konsantre çay, dilimize Rusça’dan geçen ve içi sıcak su dolu olan semaverin üzerine oturtulur. Daha sonra, Türk usulü hazırlama yöntemiyle çay ve sıcak su, bardağa istenilen oranlarda dökülerek şekerli ya da sade olarak tüketilir.

Akşamüstü Çaylarının Adresi: Pera Palace Hotel, Kubbeli Salon

Pera Palace Hotel’e yolu düşenlerin karşılaştıkları ilk yer olan ve görkemli yapısıyla dikkat çeken Kubbeli Salon, değerli misafirlerine beş çayı geleneğiyle birlikte keyifli bir buluşma ortamı sunuyor. Haftanın her günü saat 15.00-18.00 arasında piyanist Aslı Güral’ın ruhunuzu okşayan dinletisi eşliğinde, sizin için özenle hazırlanan ikramlıkların ve akşamüstü çayının tadını çıkarabilirsiniz. Siz de Kubbeli Salon’da akşamüstü çayınızı yudumlayıp tarihî bir atmosferde müzik dinleyerek ruhunuzu dinlendirmek isterseniz Pera Palace Hotel ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İstanbul’da Çay İçilecek Yerler

İstanbul’da Güzel Vakit Geçirebileceğiniz En İyi 10 Kafe

5 Çayı Kültürü ve Geçmişi

Sağlıklı ve Lezzetli Kış İçecekleri

Volkanik Taşlarla Yenilenme Sanatı: Sıcak Taş Masajının Faydaları

Doğanın yenileyici ve iyileştirici gücünü sunduğu sayısız seçeneklerden biri, volkanik taşlarla yapılan sıcak taş masajıdır. Bedeni ve ruhu yatıştırmak için Ayurveda tıbbı başta olmak üzere…

Daha Fazla Bilgi

Pera Palace Hotel’in Açılış Balosu ve Geleneksel Kutlamalar

İstanbul’un en önemli tarihî yapılarından biri olan Pera Palace Hotel, açıldığı günden bu yana ihtişamlı balolarıyla ve özel geleneksel kutlamalarıyla, misafirlerine unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. Yıllardır birçok balo,…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin