Türk Edebiyatında İstanbul’u En İyi Betimleyen Belli Başlı 10 Eser

Sahip olduğu köklü tarihi ve güzellikleri ile başlı başına bir roman İstanbul, geçmişten bugüne birçok esere konu olmuştur ve muhtemelen olmaya da devam edecektir… Öyle ki yalnızca Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında da birçok eserde yer bulan İstanbul, bir kitapta ansızın çıkabilir karşınıza. Çünkü İstanbul’u anlatan her roman ayrı bir sokağa, ayrı bir döneme kapı açmaktadır. Bu yazımızda Türk Edebiyatında İstanbul’u en iyi betimleyen belli başlı eserleri bir araya getirdik. İşte İstanbul’un bin bir yüzüne rastlayacağınız 10 eser!

  1. Dolapdere, Sait Faik Abasıyanık

Türk edebiyatının sevilen yazarlarından Sait Faik, birçok öyküsünde İstanbul’a detaylı bir şekilde yer vermiştir. Çünkü kendisi gerçek bir İstanbul aşığıdır. İşte “Dolapdere” isimli öyküsü de İstanbul’u en iyi betimlediği eserlerden biridir. Dolapdere; bir deneme, gezi yazısı niteliğindedir ve İstanbul’un bir semtini dolaşmaya çıkmış birinin izlenimlerine, gördüklerine yer verir.

  1. İstanbul’un Bir Yüzü, Refik Halit Karay

İstanbul’da doğup büyüyen Refik Halit Karay, ilk romanı İstanbul’un Bir Yüzü’nde İstanbul’u, o dönemki imparatorluk başkentini, II. Abdülhamid döneminden I. Dünya Savaşı sonlarına kadar anlatır. Eserde İstanbul’un değişim sürecindeki eski ve yeni devlet adamları, harp ve politika zenginleri, din adamları ve harp devrinin genç kadınlarına da detaylıca yer vermiştir.

  1. İstanbul Mayıs’ta Bir Akşamdı, Selim İleri

Edebiyatımızın sevilen yazarlarından Selim İleri’nin İstanbul’a duyduğu sevgi, bu eserindeki her cümlesinden gayet net bir şekilde anlaşılabilir. Usta yazar, İstanbul Sonsuz Şehir, İstanbul’da Edebiyat, Gelmez Günler, Unutulmayanlar ve Mutfaktan isimli beş başlıktan oluşan kitabında, sayfalara sığması imkânsız olan şehri, kendi hafızasıyla muhteşem bir şekilde betimler.

  1. Ağır Roman, Metin Kaçan

Metin Kaçan, ünlü romanı Ağır Roman’da, İstanbul’un görmezden gelinen taraflarına ayna tutar ve okuyucuyu İstanbul’un arka sokaklarına götürür. Kaçan’ın etkileyici romanında, İstanbul’un bambaşka bir dili, rengi, altkültürü karşımıza çıkar…

  1. Üç İstanbul, Mithat Cevdet Kuntay

Edebiyatımızın önemli yazarlarından Mithat Cevdet Kuntay, bu eserinde üç farklı İstanbul’u detaylı bir şekilde betimler. İstibdat, meşrutiyet ve mütareke dönemlerinin İstanbul’a yansımasının yer aldığı eserde, dönemin sosyal hayatı ve İstanbul’u da okuyucuyla buluşmaktadır.

  1. İstanbul Hatırası, Ahmet Ümit

Edebiyatımızın başarılı polisiye kalemlerinden olan Ahmet Ümit’in birçok eseri İstanbul’da geçmektedir. İşte İstanbul Hatırası isimli romanının başkahramanı da aslında İstanbul’dur. İstanbul’un tarihine dair birçok bilgi içeren romanda oldukça dikkat çekici bir cinayet konu edilir.

  1. Beş Şehir, Ahmet Hamdi Tanpınar

İstanbul’da doğan ve hayatının büyük bir kısmını İstanbul’da geçiren Ahmet Hamdi Tanpınar, bu eserinde yaşadığı beş şehri anlatır. Ama elbette İstanbul’a daha uzun bir yer ayırmıştır ve eserde kentin tarihinden kendi geçmişine kadar gezinerek şehir, toplum ve tarih üzerine düşünür.

  1. Esir Şehir Üçlemesi, Kemal Tahir

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Kemal Tahir, bu üçleme kitap serisinde işgal yıllarını konu almaktadır. Eserinde, esareti de hürriyeti de görmüş geçirmiş olan İstanbul’un sokaklarında dolaşır; dönemin İstanbul’unu detaylı bir şekilde betimler ve okuyucuyu buhranın göbeğindeki esir şehrin kahramanlarıyla tanıştırır.

  1. Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk

Gerçek bir İstanbul romancısı olan başarılı yazar Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’nde de İstanbul’u anlatmaktadır. Romanda, başkahraman Kemal’in sevgiyi insanlarda aramak yerine sokaklarda aramaya başlaması ve İstanbul’u bir anda aşk müzesine dönüştürmesi anlatılır…

  1. Deniz Küstü, Yaşar Kemal

Edebiyatımızın usta kalemi Yaşar Kemal’in bu eseri, genel olarak İstanbul’un Menekşe semtinde geçimini balıkçılıkla karşılayan insanların yaşamına odaklanmaktadır. Eserde olaylar İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden Haliç, Topkapı, Eminönü, Galata, Beyoğlu semtleri civarında geçer. Yaşar Kemal, eserinde 1970’lerin İstanbul’unu bu tarihi semtler özelinde detaylı bir şekilde betimlemektedir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: 

İstanbul’daki Tarihi Eserler

Polisiye Edebiyatın Geçmişten Günümüze Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi

Ünlü Edebiyatçıların Müdavim Olduğu, İlham Veren Mekanlar

Edebiyat ve Sanatın İç İçe Geçtiği Dünyanın En İyi 10 Oteli

Polisiye Edebiyat ve İçinde İstanbul Geçen Polisiye Eserler

İstanbul İle İlgili Kitaplar

Hikâyeleriyle ve Meşhur Lezzetleriyle İstanbul’un Tarihi Kafeleri

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetleri bir araya getiren ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan şehirler arasında. Bu çeşitliliğin en güzel yansımalarından biri de şehrin ünlü pastaneleri ve…

Daha Fazla Bilgi

En İyi Alfred Hitchcock Filmlerinin Ardındaki Zihin: Pera Palace’ta Bir Sinema Efsanesi

Pera Palace Hotel, her dönem kültür ve sanat dünyasındaki önemli isimlerinin uğrak noktalarından biri olmuştur. Korku ve gerilim sinemasının ustalarından olan Alfred Hitchcock da bu…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin