Beyoğlu’nda Muhteşem Fotoğraflar Çekebileceğiniz Mekânlar
Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü hem profesyonel hem amatör fotoğrafçılar için çok özel bir gün. Fotoğrafçılık için ışığı hassas bir yüzeye kaydetmek, bir nevi anı kaydetmekte diyebiliriz. Fotoğraf çekmek, bu hobiyi severlerin adeta bir yaşam biçimi. Tüm fotoğraf tutkunlarının bu özel gününü kutluyoruz.
Tarihi mekânlarda fotoğraf çekmek isteyen fotoğrafçıların ilk aklına gelen şehir hiç kuşkusuz çoğunlukla İstanbul oluyor. Özellikle Beyoğlu, fotoğraflanmayı hak eden sayısız tarihi mekân barındırıyor. Hangi semtine giderseniz gidin her tarafı ayrı bir yaşanmışlık kokan bu eşsiz ilçede fotoğraf çekilebilecek mekânlar içinde seçim yapmak çok zor. Bu nedenle fotoğraf karenizi süsleyecek yerleri keşfetmek için bir rehbere ihtiyaç duyabilirsiniz. Beyoğlu’nda fotoğrafını çekebileceğiniz büyülü güzelliklere sahip mekânları sizler için derledik.
1. İstiklal Caddesi
İstiklal Caddesi, Beyoğlu denince akla ilk gelen yerlerden biri. Bu cadde şimdiye kadar belki de milyonlarca fotoğrafa konu oldu. İstiklal Caddesi, Türkiye’nin en kozmopolit bölgesi olma özelliğini taşıyor. Bu özellik onu fotoğraf çekilebilecek başlıca mekân hâline getirdi. Nostaljik kırmızı tramvayı, giysi satan pasajları, çeşit çeşit bijuterileri, balık lokantaları, muhallebicileri, simitçileri, kestanecileri ve tarihi binaları ile İstiklal Caddesi harika fotoğraflar çekebileceğiniz en renkli caddelerden biri.
2. Çiçek Pasajı
İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Çiçek Pasajı, yangın sonucu harap olan Naum Tiyatrosu’nun arsasına 1876 yılında inşa edildi. O dönemde ‘Hristaki Pasajı’ adı verilen bu binanın mülkiyeti 1908 yılında Sadrazam Küçük Said Paşa’ya geçti. Mütareke yıllarında birçok çiçek dükkanının açılmasıyla o güne kadar daha çok ‘Hristaki Pasajı’ olarak anılan yer, ‘Çiçek Pasajı’ ismini aldı. Günümüzde ise pasajda çiçek dükkânlarının yerini restoranlar doldurdu. Ana malzemesinin tamamen taş olduğu yapının ön yüzünde gösterişli bir cephe mimarisi hâkim. Beyoğlu’nun en süslü binası olan Çiçek Pasajı; en üst katın orta bölümünde yer alan insan ve aslan başları, cephede kullanılan karyaditler ile son derece dikkat çekici bir yapı. Gerek büyüleyici dış mimarisi gerekse zarif süslemeleriyle kaplı iç dekorasyonuyla özellikle nostaljik kompozisyonlar taşıyan fotoğraflar çekmek isteyenler için ideal bir mekân.
3. Fransız Sokağı
Galatasaray Lisesi’nin arkasında yer alan sokak, Cezayir Sokak ya da Cezayir Çıkmazı olarak da biliniyor. Fransız Sokağı, rengârenk boyanmış binaları, sevimli kafe ve restoranları, sanat galerileriyle göz alıcı bir güzelliğe sahip. Sokakta her bakanın tekrar bakmak isteyeceği fotoğraflar çekmeniz mümkün.
4. Galata Kulesi
Galata Kulesi, Bizans döneminde Cenevizliler tarafından Galata Surları’nın bir parçası olarak inşa edildi. Osmanlı döneminde bir süre zindan olarak kullanılan yapı, sonrasında yangın gözetleme kulesine dönüştürüldü. Daha sonra ise İstanbul Belediyesi tarafından restore edildi. 2020’de geçirdiği restorasyondan sonra da müze olarak kapılarını ziyaretçilere açtı. Ayrıca UNESCO’nun Türkiye’deki Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Galata Kulesi, ihtişamı ve güzelliğiyle fotoğraf çekimi için tercih edilebilecek yegâne mekânlardan biri.
5. Pera Müzesi
1893 yılında Mimar Achille Manoussos’un İstanbul’un gözde semti Tepebaşı’nda inşa ettiği yapı, Mimar M. Sinan Genim tarafından tamamen restore edilerek 2005 yılında müzeye dönüştürüldü. Bugüne kadar birçok önemli sanat eserini sanatseverlerle buluşturan Pera Müzesi, fotoğraflarına sanatsal ögeler katmak isteyen fotoğraf tutkunları için şahane bir seçenek.
6. Bankalar Caddesi
Karaköy semtindeki Voyvoda Caddesi ile çevresindeki sokakları kapsayan Bankalar Caddesi, İstanbul’un en tanınmış bölgelerinden biri. Osmanlı İmparatorluğu’nun finans merkezlerinden biri olan cadde, günümüzde de birçok sigorta şirketi ve bankaya ev sahipliği yapıyor. Bankalar Caddesi, tarih kokan mimariye sahip binalarıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Caddede özellikle mimari ve dış mekân fotoğrafları çekebilirsiniz.
7. Çukurcuma Faik Paşa Sokağı
Cihangir Çukurcuma’da yer alan bu sokak, Çukurcuma’nın en popüler sokağı. Faik Paşa Sokağı’nın kurulduğu zamanlarda sokağın bir tarafında zenginler, diğer tarafında ise onlara hizmet eden çalışanların evleri yer alıyordu. Bu nedenle de sokaktaki evlerin bir kısmının mimarisi oldukça sadeyken bir kısmı da süslü bir mimariye sahip. Bu tarihi sokakta mükemmel kareler yakalayabilirsiniz.
8. Adile Naşit Çıkmazı
Cihangir’de meşhur Asri Turşucusu’nu geçip yaklaşık 100 metre ileriden sağa dönünce karşınıza çıkacak olan bu tarihi çıkmaz sokak, Cihangir’in orijinal olarak kalmış sayılı sokaklarından birisi. Her biri göz alıcı renklerden oluşan binalarıyla sizi bekleyen Adile Naşit Çıkmazı; sanatsal estetik taşıyan, hayranlık uyandırıcı fotoğraflar çekmek için çok doğru bir tercih.
9. Çukurcuma Antikacıları
Ne aradığını bilmeden gelenlerin bile bulduğunda aradığı şeyi hatırladıkları yer Çukurcuma. Her türlü eski eşya ve antikalara ev sahipliği yapan Çukurcuma’nın dükkânları, tarihin ve sanatın iç içe olduğu kompozisyonlara sahip muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz en güzel yerlerden biri.
10. Pera Palace Hotel
Osmanlı’nın çöküşünden Cumhuriyet’in ilanına kadar birçok tarihi dönüm noktasına tanıklık eden Pera Palace Hotel, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İsmet İnönü, Kraliçe II. Elizabeth, Alfred Hitchcock, Ernest Hemingway ve Agatha Christie gibi tarihteki en önemli kişileri ağırladı. Pera Palace Hotel; görkemli atmosferi, eşsiz mimarisi ve dekorasyonu, her noktasında köklü tarihi geçmişinden izler barındırmasıyla hiç kuşkusuz elinizin kendiliğinden deklanşöre gideceği bir mekân olma özelliğini taşıyor. Pera Palace Hotel’de insanı içine çeken, büyüleyici güzellikte fotoğraflar çekebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Dünyanın En Eski İkinci Metrosu Beyoğlu Karaköy Tüneli’nin Etkileyici Hikâyesi
Beyoğlu’ndaki Tarihi Binalar ve Hikayeleri
Beyoğlu’nun Renkli ve Bilinmeyen Tarihi
Karaköy Gezi, Yeme ve İçme Rehberi