Türkiye’de İhtişamı ve Tarihiyle Önce Çıkan 10 Müze
Bu yazımızda Türkiye’deki en önemli tarihi bulabilirsiniz. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan topraklarımız, köklü bir tarihe ve kelimelerle anlatılamayacak güzelliklere sahip. Her köşesinde tarihin farklı sayfasının yer aldığı Türkiye’de müzeler de oldukça zengin. Geçmişin izlerini günümüze taşıyan müzeleri sayıyla sınırlamak zor olsa da Türkiye’de ihtişamı ve tarihiyle öne çıkan 10 müzeyi derledik. Gelin, sizi geçmişe götürecek büyüleyici müzelere göz atalım! İşte Türkiye’nin en iyi müzeleri.
1. Zeugma Müzesi, Gaziantep
Zeugma Müzesi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen mozaik müzelerinden biri. Müzede ünlü Çingene Kızı Mozaiği, Poseidon Mozaiği, Roma dönemine ait çeşmeler, Mars Heykeli ve daha birçok önemli eser bulunuyor. Ayrıca Hristiyan ve Erken Süryani ikonografilerine ait örnekler de yer alıyor. Geç Antik Dönem kiliselerinin dini sembollerini yansıtan eserleri de müzede görebilirsiniz.
2. İstanbul Arkeoloji Müzesi
Müze olarak inşa edilen ilk Türk binasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de müzeciliğin öncüsü Osman Hamdi Bey tarafından Müze-i Hümayun olarak 1891 yılında açıldı. Müzede Ağlayan Kadınlar Lahdi, İskender Lahdi, Ana Tanrıça Kybele’ye ait adak stelleri, İskender Başı gibi onlarca değerli eser bulunuyor. Topkapı Sarayı’ndan çıktıktan sonra aşağı inen yolu takip ederek müzeye ulaşabilirsiniz.
3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara
Dünyanın sayılı müzelerinden biri olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlıyor. 1997’de “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülünü alan müzede sergilenen eserler, kronolojik sıraya göre ayrılıyor. Paleolitik, Neolitik ve Kalkolitik Çağlara ait eserlerin bulunduğu Ankara Kalesi’nin yanında yer alan müze; Hitit, Urartu ve Lidya gibi uygarlıkların tarihine de ışık tutuyor.
4. Bursa Kent Müzesi
1926 ila 1999 yılları arasında adliye binası olarak kullanılan binada yer alan Bursa Kent Müzesi, 2004 yılından itibaren müze olarak kullanılıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış Bursa’da yer alan müzede Osmanlı padişahlarına ait balmumu heykelleri, geleneksel ticari yaşamı simgeleyen dekorlar ve daha birçok tarihî doku sunuluyor.
5. Efes ve Bergama Müzeleri, İzmir
5000 yıllık tarihiyle boy gösteren İzmir’in en değerli iki hazinesi: Efes ve Bergama müzeleri. Gerçekleştirilen kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği Bergama Müzesi, 1934 yılından beri ziyaretçi ağırlıyor. Antik Tiyatro başta olmak üzere değerli birçok tapınağa da ev sahipliği yapan Efes Antik Kenti ise Türkiye’nin en çok ziyaret edilen antik kenti unvanını taşıyor.
6. Antakya Arkeoloji Müzesi, Hatay
Toplamda 3500 metrekare mozaiğin sergilendiği Antakya Arkeoloji Müzesi; Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Paleolitik, Hitit, Hellenistik, Roma ve Osmanlı gibi çeşitli dönemlere ait eserleri sunuyor. Şuppiluliuma adlı askerin ikonik heykeliyle adından söz ettiren müzede dünyanın en büyük mozaikleri de yer alıyor.
7. Göreme Açık Hava Müzesi, Nevşehir
1985 yılından beri UNESCO Dünya Miraslar Listesi’nde yer alan açık hava müzesi, eşsiz manzarasıyla büyülüyor. 4. ve 13. yüzyıllar arasındaki manastır hayatını yansıtan müze sayesinde Hristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik şekilleri, kiliseleri, şapelleri görebilir ve büyüleyici atmosfere tanık olabilirsiniz.
8. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara
1925-2006 yılları arasında Ankara’da cezaevi olarak faaliyet gösteren Ulucanlar Cezaevi Müzesi, tarihe ışık tutuyor. Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Muhsin Yazıcıoğlu, Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş, Yaşar Kemal gibi binlerce ismin kaldığı Cezaevi Müzesi; geçmişte yaşanılan acı olayları unutturmuyor.
9. Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi, Muğla
1995’te Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü” alan müze, Bodrum Kalesi’nin içinde sizleri harika bir manzarayla karşılıyor. Su altından çıkan onlarca esere ve denizciliğe dair figürlere ev sahipliği yapan müze, Bodrum’un güzelliğiyle birlikte ziyaretçileri âdeta büyülüyor.
10. Pera Palace Hotel, İstanbul
Pera Palace Hotel’in 130 yıllık tarihinde, odalarında konaklayan pek çok önemli isim olmuştur. Ancak aralarında öyle bir isim vardır ki gönüllerde ve ülke tarihindeki yeri ayrıdır. 101 numaralı oda, Mustafa Kemal Atatürk’ün Pera Palace Hotel’i ziyaretleri sırasında konakladığı oda olarak bilinmektedir. En kritik dönemlerde, ülke için büyük önem taşıyan kararları buradaki çalışmaları sırasında almıştır. 101 numaralı oda, doğumunun 100. yılında müze oda haline getirilmiştir.
Leaderscxo ev sahipliğinde düzenlenen Mika – Der gecesinde, sanatçı Görkem Candan tarafından gerçekleştirilen hiperrealist silikon heykel çalışması geceye davetli olan bağışçılar tarafından sonsuza dek 101 numaralı odada sergilenmesi amacı ile Pera Palace Hotel’e hibe edilmiştir. Uluslararası Müzeler Haftası, 18-24 Mayıs tarihlerinde sizleri tarihle buluşturuyor. Türkiye’nin güzide müzelerini bu haftada keyifle gezerken Pera Palace Hotel‘de yer alan 101 numaralı Atatürk Müze Odası‘nı ziyaret edebilir ve Hiper realist silikon heykeli de görebilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İstanbul En İyi Sanat Galerileri
İlk Defa Ziyaret Edeceklere Özel İstanbul’da Müze Rehberi
İstanbul’u Kültür Turizmi Amaçlı Ziyaret Edeceklerin Mutlaka Uğraması Gereken 12 Mekân
İstanbul’da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Tarihi Yapı
İstanbul’da Edebiyat ve Sanat Gezginlerinin Mutlaka Görmesi Gereken 10 Lokasyon