Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Bilinmeyen Hikâyesi

Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Bu özel gün, Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası kabul görecek şekilde tanımlanmıştır. Ülkemizde 1921 yılında kutlanmaya başlayan Kadınlar Günü’nün altında oldukça hüzünlü bir hikâye yatmaktadır. İşte Kadınlar Günü’nün bilinmeyen ve hüzünlü hikâyesi.

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Bilinmeyen Hikâyesi

Uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve zor çalışma koşulları…

Takvimler 8 Mart 1857’yi gösterdiğinde New York’ta tekstil işinde çalışan kadınlar uzun çalışma saatleri, zor çalışma koşulları ve düşük ücretler sebebiyle greve başladı. Bu koşullarda tam 16 saat boyunca çalışıyorlardı. Grev ses getirdi ve önemli bir yer edindi. Grev ile birlikte kadınlar arasında bir işçi dayanışması meydana geldi. Fakat birçok kaynakta belirtildiği gibi 8 Mart 1857 tarihinde grev yapan işçi kadınlar fabrikaya kitlendi ve aniden çıkan yangın sonucunda hayatlarını kaybettiler. Yangında çoğu kadın olmak üzere toplamda 129 kişi can verdi. İşçilerin cenazesine ise 10 bini aşkın kişi katıldı…

 

Clara Zetkin öncülük etti ve 8 Mart ”Dünya Kadınlar Günü’’ olarak kabul edildi…

Sosyal Demokrat Partisi’nden Clara Zetkin, 26- 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde gerçekleşen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda olayın gerçekleştiği günün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi. Oy birliğiyle bu özel gün ”Kadınlar Günü” ilan edildi. İlk yıllarda bugün için belirli bir zaman saptanamadı. Bu yüzden farklı tarihlerde kutlandı. 1921 yılında gerçekleşen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda tam tarih 8 Mart olarak belirlendi. Aynı zamanda bu konferansta günün ismi de ”Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi.

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Bilinmeyen Hikâyesi

Birçok ülkede kutlanması yasaklandı…

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün bazı ülkelerde kutlanması yasaklandı. 1960 yılından sonra ABD’de kutlanmaya başlanması geçerliliğinin de kesinleşmeye başladığı zamanlardı. 16 Aralık 1977 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bugünün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmasını kabul etmesi ise tam olarak kabul edildiği anlamına gelir.

 

Türkiye’de ilk kez 1921 yılında kutlandı…

Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı? Bilinmeyen Hikâyesi

Türkiye’de tam olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü adıyla ilk kez 1921 yılında kutlandı. Fakat bir sonraki kutlama 1975 yılında gerçekleşti. 1975 sonrası yıllarda ise yaygın olarak kutlanmaya devam etti. Kutlamalar kapalı mekanlardan sokaklara taştı. Türkiye’nin “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından etkilenmesi 1975 yılının “Türkiye 1975 Kadın Yılı” yapılmasını sağladı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonrasında ise dört yıl boyunca Kadınlar Günü kutlanmadı. Ancak 1984 yılından itibaren her yıl kutlanmaya devam edilmekte…

Hikâyeleriyle ve Meşhur Lezzetleriyle İstanbul’un Tarihi Kafeleri

İstanbul, tarih boyunca farklı medeniyetleri bir araya getiren ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip olan şehirler arasında. Bu çeşitliliğin en güzel yansımalarından biri de şehrin ünlü pastaneleri ve…

Daha Fazla Bilgi

En İyi Alfred Hitchcock Filmlerinin Ardındaki Zihin: Pera Palace’ta Bir Sinema Efsanesi

Pera Palace Hotel, her dönem kültür ve sanat dünyasındaki önemli isimlerinin uğrak noktalarından biri olmuştur. Korku ve gerilim sinemasının ustalarından olan Alfred Hitchcock da bu…

Daha Fazla Bilgi

İletişime Geçin